Itthon » Közélet

Ha még nem vette meg a fenyőt

Akkor itt az ideje. Választék is van és az árak is egyre barátságosabbak. Megnéztük mit kínálnak a fenyőfaárusok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

fenyofa arusok-5
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. december 18., 13:01
0 hozzászólás. 

Székelyudvarhely közterületein egyedül a Junior Étterem melletti parkolóban lehet karácsonyfának való fenyőt árusítani. Itt is van az egyik legnagyobb kínálat városszerte, ami a fák méretét és fajtáját illeti.

fenyofa arusok-1

Az árak fajtától és mérettől függően változnak. Próbáltuk kideríteni melyik milyen féle, az eladók a gyérebbre ezüst fenyő mondtak, ami tömöttebb koronájú volt, arra normandot. Itt lehet a legolcsóbban fához jutni, már van, amit 20 lejért beszerezhetünk.

Természetesen ez inkább hasonlít egy elvadult fuszulykakaróra, mintsem az otthon díszét képező karácsonyfa alapjára. Bár még van hat nap szentestéig, mégsem úgy fogy a fa, mint ilyenkor szokott, mondják egyöntetűen a zömében roma árusok. 50-80 lej között már méretesebb, tömött ágú fát kapunk, sőt 100 lej fölött három méterhez közelítenek a fák.

fenyofa arusok-4

A másik nagy fenyőfaárus központ az udvarhelyeik által igencsak kedvelt magánkertészet a terelőút mentén. Itt minden évben a normandiai fenyőt árusítják, amely borsos ára ellenére is felkapott. A zömében két méter feletti fákat 95 lej/méterben számolják, akárcsak tavaly. Idén sem panaszkodnak, „viszik, mint a cukrot"- fogalmazott Ungvári Ibolya a kertészet munkatársa.

fenyofa arusok-6

Hasonló a tapasztalat a Kaufland szomszédságában működő kertészetben is. Igaz, az idei az első alkalom, hogy karácsonyfának való fenyőt árulnak. Itt a fajtákat tekintve szélesebb a választék, illetve élő fenyőt is vehetünk. A kisebb méretű ezüst és jegenye fenyő métere 55 lej, a normand fenyőik leginkább három méter fölöttiek, ezeknek 90 lej métere. Az élő fenyőkből is többféle van, ezek mérete nem annyira eltérő, általában 1,5 méter körüliek csebrestől. Fajtánkét változik az áruk, a normand 180 lej, amíg a kétféle ezüstnek 140 és 200 lejbe kerül darabja.

A kertészet munkatársa szerint inkább a cserepest vennék az emberek, de legtöbbjüknek nincs ahová kiültetni, ezért maradnak a vágott fenyőnél. Idén kivételesen az enyhe időjárás is kedvez a csebres fenyőnek, hiszen ez megkönnyíti a fák „beszoktatását".

fenyofa arusok-7

A város területén több helyen is találhatunk kapualjakban értékesítő magánvállalkozókat. Ők is leginkább arra panaszkodnak, hogy idén gyenge a kereslet a fenyőre. Ahogy fogalmaztak, a fiatalokat elbolondították ezzel a külföldi fenyővel. Az idősebbek inkább ragaszkodnak a helyi fenyőfélékhez. Itt az árak fajtánkét változnak. A gyérebb ágazatú „hargitai fenyőből" ötven lejért akár 2,5 méteres fát is vehetünk. Az árak itt is a fák nagyságától és tömöttségétől függően nőnek, egészen 100-150 lejig is, sőt néhány kivételes méretű fáért elkérik a 250-300-at is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."