Valaki magyarázza el nekem

Vannak dolgok, amiket nem értek. Pedig én próbálok mindent megérteni, komolyan! Mégis akad olyan, ami nem fér a fejembe.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
angrygraffitti

Sok hűhó semmiért... De mi a tanulság?

Maradt a régi alkotmány, de valami mégis...
Képernyőfotó

Igenre buzdított a polgármesteri hivatal, majd nem

Rövid idő alatt meggondolta magát a polgármesteri...
1990 januárjában Udvarhelyen még tömegek vonultak utcára a magyar oktatásért. fotó: Balázs Ferenc

Teljes a káosz a MOGYE tájékán, de még van remény

Megpróbáltuk összefoglalni, hogy mi minden történt a...

A szerző fotója.
A szerző fotója.
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. március 28., 13:00
0 hozzászólás. 

Például az, hogy miért kell úton-útfélen folyton szemetelni? Pofátlanul, mértéktelenül, hanyagul.

Naponta utazom egy szakaszon az országút mentén, és ott látok ilyen érthetetlen dolgokat. Ezen a szakaszon nincs olyan rés, ahol csupasz lenne a föld és ne lenne eldobálva valami.

A bokrok között, egy-egy mélyedésben több zsáknyi szemét virít, szúrja a szemem. Lehet, hogy a szél hordta össze, vagy lehet, hogy valaki szándékosan próbálta elrejteni a mocskot. Vagy meg se próbálta, csak úgy otthagyta azt, ami már fölöslegessé vált.

És én nem értem, hogy ez neki miért nem fáj?

Egyesek látták, ahogy a szemétszállító kamion tartályából repültek ki nylonzacskók a Cekendre menet. De minden egyes útmenti palack, sörösdoboz, pelenka, chipseszacskó biztosan nem a szemeteskocsiról maradt le.

Nem értem, hogy miért természetes otthagyni a szemetet a természetben. Ha az apróságokat nem számoljuk, akkor is bőven van, ami nem odavaló.

Egyik nap csak a nagyobb méretű hulladékokra figyeltem az út mellett, és a következőket láttam: gumiabroncs, egy teljes összetört szélvédő, dísztárcsák, vödör, lökhárító, baleset utáni törmelékek. Ezekkel mi lesz? Majd benövi a fű és megeszi a rozsda?

Milyen szép itt

Én nem értem, hogy a közterületet, vagy más ember területét miért gondoljuk elfogadhatónak összeszemetelni? Jól van az úgy? Jó helyen van ott? Vagy mi jár az ember fejében, aki otthagyja ezeket a dolgokat? Hogy majd jön valaki és összeszedi?

Mert előbb-utóbb egy tavaszi nagytakarítás alkalmával jön valaki, de van egy olyan érzésem, hogy nem azok az emberek gyűjtik a szemetet, akik eldobálták. Viszont nem értem, hogy ez miért így működik.

Ugyanakkor nem értem, hogy miért húzzuk ki magunkat elégedetten, ha jön a magyarországi turista, és megállapítja, hogy „milyen szép itt nálatok Erdélyben", amikor csak ennyire törődünk ezzel a szépséggel.

Azt sem értem, hogy miért vagyunk felháborodva, ha emelik a szemétdíjat. Te mennyiért dolgoznál a szeméttelepen és válogatnád egy város mocskát?

Apropó, szeméttelep: miért használunk mindent hulladéklerakónak, ami nyilvánvalóan nem az? Nem értem, miért lehet büntetlenül egy omladozó fal tövében, vagy a vonatsínek között hagyni a szemetet, amikor tudjuk, hogy ha el is tűnik a szemünk elől, még nem szűnik meg létezni.

Még az is rejtély, hogy hogyan kerül a kerítésemen belülre konzervdoboz,

ki eszik konzervet az utcán?

Vagy mit keres a csokispapír a veteményesben. És honnan jön a sok palack üzenet nélkül a patakban.

Nem értem, hogy miért lehet csak úgy elpöccinteni a cigarettacsikket bárhol és bármikor, de főleg a buszmegállókban, ahol rendszerint szemetes is van.

Egyszer megpróbáltam összeszámolni, hogy az állomáshoz vezető utcán hány darab hulladékot találok. Elvesztettem a fonalat valahol 30 és 40 között, mert nem tudtam, hogy az elázott csikkeket külön számoljam-e, vagy hármasával.

És vajon miért lehet az elszáradt karácsonyfát nemes egyszerűséggel kiengedni az ablakon a tömbház elé, vagy egyenesen az út közepére. Ilyent is láttam egyszer itt a városban.

Egy másik városban pedig, két országhatárral arrébb azt láttam, hogy egy járókelő, amint észreveszi az egyetlen földön heverő papírdarabot, visszafordul és összeszedi.

Szerintem ő sem értette, hogy mit keres az ott.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."