Itthon » Közélet

Továbbra is NEM-et mondanak az erőszaknak

Papíron folytatódik az aláírásgyűjtés, további támogatókra számítanak és lakossági fórumra várják az ügyet felkarolókat.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

nagy_pal_lazar_emese
nagy_pal_lazar_emese
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. május 04., 16:42
2 hozzászólás. 


Az EMNT Udvarhelyszéki szervezete és az uh.ro közös, a város közbiztonságának megerősítése érdekében indított petíció, az Erőszakmentes Udvarhelyért kezdeményezés eddigi eredményeit foglalta össze és a „hogyan tovább?”- ról tartott sajtótájékoztatót Nagy Pál, az EMNT udvarhelyszéki elnöke.

„Többen is kérdezték, hogy hogyan tovább? Közzétettük a felhívást, aláírásokat gyűjtöttünk, de mi lesz a következő lépés?” - vezette be tájékoztatóját Nagy Pál, aki szerint nem csak ez a válaszra váró kérdés volt az apropója a mai sajtótájékoztatónak, hanem egy másik, nemrégiben a tudomásukra jutott atrocitás is aktuálissá tette a tájékoztatást.

nagy_pal_lazar_emese
Nagy Pál

„Időközben megtudtuk, hogy nem csak az Udvarhelyi Kávéház tulajdonosát, Szabó Zoltánt bántalmazták fényes nappal, hanem nem sokkal a Szentimre utcai verekedés előtt hasonló, de annál súlyosabb erőszakos cselekmény áldozata volt Rüsz Domokos, unitárius lelkész és tanár barátja” - tudatta Nagy Pál. Elmondta, hogy a két személyt április14-én, délután öt órakor, a MOL kútnál súlyosan bántalmazták. Az ügynek, sajnos, semmilyen visszhangja nem volt a városban, annak ellenére, hogy Rüsz Domokos unitárius lelkész ennek kapcsán feljelentést tett a rendőrségen. Ennek az iratnak a fénymásolt példányát Nagy Pál át is adta a jelen levő sajtósoknak.

„Ez az eset is azt bizonyítja, hogy igenis van erőszak Udvarhelyen” - nyomatékosította az elnök, aki szerint ennek az erőszaknak különböző típusai vannak. Az egyik ilyen kategóriát a nem elegendő intelligenciával rendelkező emberek erőfitogtatása, a másik, fajsúlyosabbat pedig a kemény politikai háttérrel rendelkező, vagyonszerző lakásmaffia vagy ehhez hasonló sötét ügyletek képviselik. Az elmúlt hetekben megjelent, különböző politikai nyilatkozatokat Nagy Pál elkeserítőnek tartja, véleménye szerint ez egy olyan ügy, amit nem kéne meglovagoljon senki. Mint kifejtette: „sajnálatos, hogy vannak, akik vagy nem akarják észrevenni a realitást vagy a mostani hangulatból valamiféle politikai hasznot akarnak kicsikarni. Ezek a személyek elfeledkeznek arról, hogy „az emberek nem hülyék”.

„Az elmúlt tíz évben itt annyi minden történt, hogy nem hiszem, hogy különböző választott elöljárók szédíteni tudják őket. Ezennel fel is kérem őket és azt tanácsolom, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy Udvarhely valóban egy lakható, békés város legyen” - intézte a felszólítást az érintettekhez. Az elindított kampány folytatásával kapcsolatos felszólítás már nem csak ehhez a szűk csoporthoz szólt.

Május 10-én hétfőn, este 18 órától egy lakossági fórumot szervezünk a Bethlen-negyedi unitárius templomban. Ez egyben egy szimbolikus kiállás Rüsz tiszteletes mellett is, ugyanakkor azt gondolom, hogy egy templomnál nincs jobb helyszíne annak, ha az erőszakmentességről és a békés életről akarunk beszélgetni. A hétfői eseményre meghívót kap a parlamenti képviselet, a prefektus, a rendőrparancsnok, az önkormányzati képviselők és természetesen ott lesz a helye mindenkinek, aki egyetért a békés megmozdulással.

Első körben a petíció sikeres volt, a célját elérte, ezt nem csak a több mint 1200 internetes aláírás bizonyítja, de az is, hogy Bunta Levente polgármester már felvállalta ezt az ügyet és a felhívásban megfogalmazott igényre azzal az ígérettel reagált, hogy a következő tanácsülés naprendjére tűzik a problémát.” – fogalmazott az EMNT udvarhelyszéki elnöke.

"Remélem, hogy erre már májusban sor kerül, de a május 10-i lakossági fórumon ennél sokkal többről is szó lesz. Elvárásaim szerint az aktuális hangulat felmérése mellett konkrét esetekről is szó lesz és a megoldás kereséséről is. A problémát mindenki ismeri, tudjuk, hogy mi folyik a városban, a különböző csoportokról és azoknak hátteréről is tudnak a lakosok, de ezekről nagyon nehéz beszélni, de bízom abban, hogy a megoldást közösen meg fogjuk találni. Ennek lenne az előfutára ez a lakossági fórum, ahová olyan konkrét javaslatokat is előkészítettünk már, mint például egy újabb kamera felszerelése a MOL kúthoz" - mondta Nagy Pál, aki kihangsúlyozta azt is, hogy a lakossági fórum sikerének egyik kulcsa, hogy a választott politikusok megfelelőképpen álljanak az ügy mellé.

„Ez a saját érdekük is, ha azt szeretnék, hogy a következő években még vezetői tisztséget tölthessenek be - üzente. Az új törvénykezés alapján a részben titkosított politikusi vagyonnyilatkozatok egyfajta védelem burkot jelentenek a „nagyoknak”, de a kisemberek vagyonának a védelme is épp ilyen fontos, és ilyen szempontból messzemenő együttműködésre van szükség a helyi rendőrséggel" - hangoztatta Nagy Pál, aki pozitívan értékelte azt, hogy az ominózus eset óta gyakrabban látni járőröző rendőrautókat a városnegyedekben.

„Ez jó, senkit nem zavar és annak mindenki örvend, ha a rendőr végzi a munkáját” - mondta Nagy Pál, majd hozzátette: „A nyilvánosság a legerősebb fegyver ebben a harcban - és ezért az udvarhelyi média és az egyházak képviselői is „ütős” partnerei az erőszakmentességért folytatott küzdelemnek.”

Az aláírásokkal kapcsolatosan kifejtette, hogy az internet csak egy korlátolt lehetőség, ezért a városban négy, úgynevezett gyűjtőhelyet hoztak létre, ahol az aláírási íveket át lehet venni: a Művelődési Ház kapusszobája, a Príma rádió titkársága, az Udvarhelyi Kávéház és a G. Caffé.

"Arra kérem a lakosságot, hogy ha úgy érzik, hogy ez valóban egy közös ügy, akkor segítsenek úgy, hogy elvisznek magukkal egy-egy ívet és azt aláíratják a szomszédokkal, ismerősökkel, munkatársakkal, osztálytársakkal, majd ezt követően adják le a lapokat. További ötleteket is várunk arra vonatkozóan, hogy még hová tegyünk ilyen papírokat, a célunk, hogy ha eddig elértük a több mint ezer aláírást, akkor érjük el a lakossági fórumig a 3 ezret” - mondta Nagy.

Ezzel a nem kötelező jellegű aláírásgyűjtéssel az itt élő emberekben a politikai csatározások és a gazdasági válság okozta nehézségek által „leamortizált”, de csírájában már ismét megmozdult szolidaritás érzését akarják tovább erősíteni és a még igen erős bizonytalanság érzését csitítani.

„A nem jó irányon akarunk és kell tudnunk változtatni. Az erőszakról hallgatni annyi, mint felvállalni azt, hogy „vétkesek közt cinkos, aki néma”- idézte a költő Babits Mihály szállóigévé lett sorait Nagy Pál, aki abban a reményben fejezte be mondanivalóját, hogy az udvarhelyiek soha nem lesznek a bűnösök cinkosai.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szkiny
2010-05-05 08:32:13
Javasolnam allando forum letrehozasat a temaban. Nagyon nehez igy, a cikkek vegein ertelmes diszkurzust folytatni. A lakossagi forum szerintem egy jo kezdemenyezes, akinek velemenye van a temaban az legyen ott ha tud.
Mohabacsi1 - udvozlom, hogy nem udv. leven(vagy legalabbis nem itt elsz) enyire koveted es erdekel a tema.
Visszaterve, minden mas kezdemenyezes mellett en fontosnak tartanam az allando forum letrehozasat, mert az ugy kezdeti fazisaban foleg, szukseg van meg az anonimitasra.

avatar
barni
2010-05-05 08:33:34
Hozzad letre a Forum menu alatt a temat ... es kesz is van.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."