Itthon » Közélet

Kirúgják az autót alólunk

Busszal, biciklivel közlekedve fogunk jobban élni Udvarhelyen. Készül a várost átfogó mobilitási terv, de miről is szól?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

mobilitas-1
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2016. február 10., 18:11
1 hozzászólás. 

Legalább 15-20 évre készül, még tervezési fázisban van, de már a gyakorlatban megkezdődött a közlekedés-optimalizálás.

„A fenntartható városi mobilitási terv olyan stratégiai terv, amely az érintettek bevonásával a jelen és a jövő valós mobilitási igényeinek kielégítésére törekszik, annak érdekében, hogy javuljon az életminőség a városban és környékén egyaránt.

A fenntartható városi mobilitási terv célja, hogy fenntartható városi közlekedési rendszer jöjjön létre" – olvasható a polgármesteri hivatal honlapján.

Az EU-s pályázatok időszaka van és ahhoz, hogy különböző mobilitási fejlesztésekhez pályázni lehessen alapfeltétel, hogy Székelyudvarhelynek legyen egy mobilitási terve – tájékoztatott Bálint Attila városházi sajtószóvivő.

A mobilitási terv egy több tényezős közlekedési fejlesztés, amely az autós, biciklis, gyalogos forgalmat, illetve a tömegközlekedési alternatívákat vizsgálja, összehangolja azokat.

Az autósforgalom visszaszorítása

A mobilitási terv egyik irányelve az autós forgalom csökkentése, illetve a központi zónából történő fokozatos kiszorítása. Székelyudvarhelyen szinte folyamatosan túlterheltek a főbb útvonalak az indokolatlanul megnövekedett gépkocsiforgalom miatt. Ez minden bizonnyal nem fog a legnépszerűbb intézkedések közé tartozni, ezért is készülnek hosszú távú tervek, hiszen nem egyik napról a másikra zárnák le a központot.

A fokozatosan bevezetett szabályozásoknak nem utolsósorban népnevelő feladatuk is van, amely a civilizáltabb közlekedési kultúra kialakulását is szorgalmazza. A központ tehermentesítése egyéb problémákat is megoldana, ugyanis a szűk útjaink csak kevés parkolót engednek meg, ami nem tudja kiszolgálni az ott áthaladó autós forgalmat, így a zsúfolt utakon a baleset veszélye is nagyobb. Ha a központból kiterelik az autókat, parkolóhelyre sem lesz szükség. Szélesebb és biztonságosabb tér marad a gyalogos, kerékpáros, illetve tömegközlekedés számára.

Kell az alternatíva

Közintézmények, bankok, iskolák, üzletek sokasága vonzza naponta az embereket a központba, ezért azok megközelítését biztosítani kell. Jelenleg elég ritkán és követhetetlen időpontokban közlekednek a buszok a városban, ezért elengedhetetlen a tömegközlekedés fejlesztése. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a városi tömegközlekedést biztosító tömegszállítási cégeknek nem jövedelmező a gyakoribb, a várost jobban átszövő buszjáratok működtetése.

Az udvarhelyi tömegközlekedéssel mélyebben Sinka Arnold önkormányzati képviselő foglalkozott, akinek elmondása szerint még néhány járatot kellene indítani, illetve úgy kialakítani, hogy legkevesebb 15 percenként járjanak, így egy elfogadható városi autóbuszos tömegközlekedést lehetne elérni. Igaz, ez még a saját mérései szerint is jelentős többletköltséget jelentene, mint amennyi bevétele lenne a működtető cégnek.

Jó időben segít a bicikli

A mobilitási terv fontos eleme a bicikliút hálózatának kiépítse. Az EU-s országokban, illetve még nyugatabbra, egyre nagyobb teret hódít a kerékpáros közlekedés. Ezek a törekvések városunkat sem kerülték el az elmúlt években, igaz, sikerességük mélyen alulmaradt a tervezettekhez képest.

Biciklis infrastruktúra terén már valóban megkezdődött egy „tudatosabb" fejlesztés, ugyanis az elmúlt évben civil kezdeményezésre is történtek előrelépések, illetve nemrég négy önkormányzati képviselő is előállt egy javaslatcsomaggal, amelyet nyílt vitára bocsájtottak. Ennek megvitatása még jelenleg is folyamatban van.

Fontos a szakmaiság, de nem elég

A város mobilitási tervének elkészítését közbeszerzésen a bukaresti FIP Consulting Kft. nyerte meg, akik már dolgoznak a terv elkészítésen. Bálint Attila tájékoztatása szerint március-áprilisra kellene elkészülnie a várost átfogó teljes tervnek. A bukaresti cég biztosítja a szakmai oldalát a tervnek, de helyismeret hiánya miatt folyamatosan konzultálnak a polgármesteri hivatallal, illetve a kerékpárosok érdekeit képviselő civil szervezetek megbízottjával.

Az adatgyűjtés már tavaly év végén elkezdődött, amelyben polgármesteri hivatal is részt vett. A város 18 pontján tartottak forgalomszámlálást, gyalogosokkal és kerékpárosokkal töltettek ki kérdőívet, illetve online kérdőívezést is folytattak. A tervek szerint az önkormányzati képviselők kezdeményezte javaslatcsomag is beilleszkedik majd valamilyen formában a készülő mobilitási tervbe.

A modernizálás nem várhat

A 88 ezer lejből készülő mobilitási terv elengedhetetlen, mondta Bálint Attila, de a készülő tervvel összhangban a városi buszjáratokat is újragondolták, amelyek működtetésére hamarosan új pályázatot írnak ki. Már készül a tenderfüzet, új útvonalakkal, bővülő szolgáltatásokkal és iskolásoknak, illetve nyugdíjasoknak szóló kedvezményekkel.

Még nem tűztek ki konkrét határidőt, hogy mikorra szeretnének és mekkora autós forgalomcsökkenést elérni, de mindképp követik az EU-s elveket – mondta Bálint.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2016-02-10 21:37:41
Persze persze
Kampányban mindenki tele van ötlettel, de a PUG-ot 8év alatt nem sikerült felújítani.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."