Itthon » Közélet

Forradalom két keréken

Eljött a bringás megmozdulások ideje. Összegyűjtöttük, hol, mikor milyen kerékpáros megmozduláson vehetsz részt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

buntalis-9289
Fotó: Csedő Attila | Archív
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2016. április 13., 13:53
0 hozzászólás. 

A legközelebbi kerékpáros felvonulásig nem is kell sokat várni, hiszen már pénteken érdemes bringára pattanni. Egy nagyobb akció részeként szervezi meg a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány a kritikus tömeg felvonultatását. A Critical Mass üzenete, hogy nagy szükség van Udvarhelyen a bicikliutakra – fogalmazta meg Péter Ildikó, az alapítvány munkatársa.

A kerékpáros felvonulásra a gyerekeket is szívesen látják, ugyanis az akció nem ér véget a felvonulással. A Bethlen-negyedi parkból a városi parkhoz megérkező kerékpárosok további képzésen, ügyességi próbákon vehetnek részt. A 10 év alattiaknak a színház és a minifocipálya közötti parkolóban állítanak fel gyakorlópályát, míg a nagyobbak és a felnőttek a park néhány elkerített sétányán próbálkozhatnak.

A gyakorlópályákon és játékokon az esemény partnerei, a Szekler Teker Egyesület és a Zöld Székelyföld Egyesület tagjai foglalkoznak kicsikkel és nagyokkal. Hosszú távon gondolkodunk, és már idejében, játékosan szeretnénk megtanítani a gyerekeket a felelős kerékpározásra – mondta el Ildikó.

A felvonuláson a biciklis oszlopot rendőrautó biztosítja a menet elején és végén, illetve 20 önkéntes vigyázza. A szervezők így is arra kérik a szülőket, mindenki felelősséggel hozza el gyerekét. Azok a szülők, akik úgy gondolják, gyereküknek túl hosszú a táv, egyből mehetnek a városi parkhoz, hogy ott kapcsolódjanak be az eseményekbe. Az első kétszáz regisztráló ajándékpólót kap, amit indulás előtt fél órával vehet át.

Indulás: 15-én pénteken 17 órakor a Dávid Ferenc térről

Útvonal: Dávid Ferenc tér, Bethlen-negyed – Céhek u. – Bethlen Gábor u. – Villanytelep u. – Tomcsa Sándor u. körforgalom – Tamási Áron u. – M. Kogalniceanu u. – Városi Park.

Iskola másként kerékpárosan

A pénteki esemény folytatásaként, április 18. és 22. között a Szekler Teker Egyesület kerékpáros oktatói öt iskolában tartanak elméleti és gyakorlati felkészítőt a biztonságos kerékpározásról. Az oktatókat a Velo Akadémia képezte ki.

A középiskolákban mobil tanulópályát állítanak fel, ahol indulást, megállást, biztonságos féktávot, jelzést, előzést, helyes kanyaríveket tanítanak a gyerekeknek, de több ügyességi próbán is fejleszthetik magukat. A gyakorlatot elméleti óra előzi meg, ahol a biztonságosan használható kerékpártól a fontosabb közlekedési táblákig több területen kapnak elméleti felkészítőt.

Hétfő – Eötvös József Szakközépiskola
Kedd – Kós Károly Szakközépiskola
Szerda – Benedek Elek Pedagógiai Líceum
Csütörtök – Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium
Péntek – Dr. P. Boros Fortunát Elméleti Líceum (Zetelaka)

I Love My Bike idén is

Ha már nem az iskolapadot koptatod, hogy rész vehess valamelyik képzésen, akkor itt is van a Szekler Teker Egyesület közvetkező nagyobb szabású eseménye, a tavalyi sikeres Szeretem a biciklim akció második felvonása. A tavalyi felvonuláson több mint ötszáz kerékpáros tekert, és formálta meg az óriás feliratot a városi stadionban.

Idén a szervezők továbbgondolták a történetet, és még érdekesebbé szeretnék tenni az óriás alakzatot, amelyről teljes képet csak a levegőből láthatunk. Idén mozgóképpel rukkolnak elő a bicikli szerelmesei. Hogy ne maradj le, kövesd az eseményeket Facebook-oldalukon, ahol megnézheted, milyen lesz az idei póló, amelyből rendelhetsz is.

Indulás: Márton Áron tér, 17 óra

Útvonal: Márton Áron tér – Városháza tér – Sziget u. – Rákóczi Ferenc u. – Kossuth Lajos u. – Bethlen Gábor u. – Kisköved u. – Győzelem u. – Céhek u. – Bethlen Gábor u. – Villanytelep u. - Tomcsa Sándor u. – Mihail Kogalniceanu u. – Stadion.
 

Miccs és sör annak, aki kiteker a Szejkére

Idén sem marad el a már hagyományosnak mondható május elsejei bringázás. A város és környéke kerékpárosait a legnagyobb számban megmozgató szejkei majálisra idén is kerékpáron érkezhetünk.

A rendezvényen tavaly több mint 1600-an vettek részt. Idén a polgármesteri hivatal legalább 2000 résztvevőre számít. Ebben az évben is két helyszínen, a Dávid Ferenc téren és a Márton Áron téren gyülekeznek a kerékpárosok, akik az elmúlt évekhez hasonlóan közösen tekernek ki a Szejkére, hogy ott majálisozzanak. Aki kerékpárral érkezik, most is kap egy szelvényt, amit a Szejkére érve egytálételre és sörre vagy üdítőre válthat. Ha nem, akkor bedobhatja az urnába, hogy megnyerhesse a több, kisorsolásra kerülő bicikli egyikét.

Gyülekező: Márton Áron tér, Dávid Ferenc tér
Indulás: 10 órakor a Márton Áron térről a Bethlen negyedi parkhoz, ahol egyesül a két tábor

Útvonal: Márton Áron Tér – Bethlen Gábor u. – Kisköved u. – Győzelem u. – Céhek u. – Bethlen Gábor u. – Vásár tér u. – Mező u. – Orbán Balázs u. – Tamási Áron u. – Szejke.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."