Sport » Egyéb sport

Ismét a Kossuthba futnak be a bringások

Érkezik a székelyföldi kerékpáros körverseny, Gálfi lengeti a rajtzászlót, Ráduly maga rakja össze a szakaszok összefoglalóinak filmjeit.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

szekelykerekparkor
Érkezik a székelykör, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. augusztus 02., 11:43
0 hozzászólás. 

Augusztus 7. és 11. között tizenkettedik alkalommal is megrendezik Székelyföld Kerékpáros Körversenyét.

„Tizenkét évnek kellett eltelnie, hogy az öt megyei jogú város és a két megye tételesen és anyagilag is támogassa a körversenyt" – mondta Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere – aki a verseny szervezőbizottságának elnöke is egyben – a versenyről tartott sajtótájékoztatón kedden.

A versenyt a kezdetektől támogató két megye (Hargita és Kovászna), illetve Csíkszereda mellé az előző években Székelyudvarhely, Sepsiszentgyörgy és Gyergyószentmiklós is beszállt, az idei évre pedig Kézdivásárhely önkormányzata is elkülönített erre egy összeget.

Gálfi Árpád az együttműködés és együttgondolkodás fontosságáról beszélt.

szekelykorsajtas1

Ha már itt tartottunk, a pénzekről is szó esett, Csíkszereda százezer lejt, Sepsiszentgyörgy ötvenet, a két megye negyven-negyvenet, Udvarhely tizenötöt, míg Kézdivásárhely és Gyergyószentmiklós városonként hét és fél ezer lejt szán a körversenyre. „Udvarhely kilóg egy kicsit a sorból, ahhoz képest, hogy érkezési és egyben indulási állomás is, de ez most nem fontos, az a fontos, hogy Udvarhely megfelelt ennek a szerepnek, most már mindenki nagyon betyárul kiveszi a részét" – mondta Csíkszereda polgármestere.

Nincs net, nincs adás

Az esemény fő médiapartnere, az Erdély TV a tavalyi verseny összefoglalóival már elkezdte a versenyre való ráhangolódást. Ezeken az összefoglalókon kívül két felvezető filmet is legyártottak a csíki polgármester közreműködésével: „az éjjel fejeztük be az utómunkát Csíki Zsolttal és Szép Zozóval". Előbbi a székelyföldi körverseny versenyigazgatója, utóbbi az Erdély TV és az FK Csíkszereda sajtósa.

Ráduly arról is mesélt, hogy nem könnyű az összefoglalókat rögtön a szakasz után összerakni és összevágni, hiszen egy vágóval és Csíki Zsolttal hárman készítik el ezeket, és este fél tízig el is kell küldeniük az Erdély TV-nek. „Volt olyan is az előző években, hogy elkészültünk, de a Sapientián nem volt net, nem tudtuk elküldeni, ezért az előző napi összefoglalót ismételték meg" – sztorizgatott a polgármester.

szekelykorsajtas2

Nem csak ennyiben van köze a Ráduly családnak a körversenyhez, a polgármester kisebbik fia szerkeszti a csikisport.ro nevű weboldalt, amelyen megtalálható a szakaszok útvonala, és szintrajzai.

Udvarhelyre a második,

195 kilométer hosszú szakasz érkezik, augusztus 8-án, szerdán 15 és 16 óra között. Annyira megtetszett a versenyigazgatónak a Kossuth utcai befutó, hogy ugyan a kerekesek Fenyéd felől érkeznek be Székelyudvarhelyre, a terelőúton felkanyarodnak majd és akárcsak tavaly, most ismét a Kossuth utcában hajráznak a győzelemért. Az említett utcában aznap le lesz zárva a forgalom, parkolni is tilos lesz.

Másnap Székelyudvarhelyről indul el a királyszakasz 11 órától, „ha a polgármester úr nem megy el addig szabadságra, a szokásos kockászászlóval a kezében indítja el a mezőnyt". Ezen az úgynevezett királyetapon öt komoly emelkedőt kell megmásznia a mezőnynek, a Kalondát, a Bucsint, a Libánt, a Cekendet és Tolvajost.

szekelykorsajtas5

A szakaszok területi eloszlása még kiegyensúlyozottabb, mint eddig, az első szakaszt Háromszéken rendezik, a második egy átvezető Kovásznából Hargita megyébe, a mi térségünkben van a harmadik, a negyedik pedig Csíkszereda környékén.

„Sportszakmai szempontból

az előző évek mindenféle tapasztalatát felrúgva egy egészen új versenyt terveztünk" – mondta arról, hogy gyökeresen megváltoztatták az egész körverseny útvonalát, amely így sokkal nehezebb lett, mint az eddigi években volt. Nehezebb lett a szebeni körversenynél is, aminek az európai besorolása egy kategóriával fennebb van a székelyföldinél. „Jövőre talán mi is lépnénk egy szintet, ami a besorolást illeti" – említette meg Ráduly és hozzátette, „ezt a versenyünket nagyon szeretik Bukarestben, csak a nevét nem szeretik".

szekelykorsajtas3

A verseny szervezőbizottságának elnökét az tölti el némi elégedetlenséggel, hogy csupán 13 csapat nevezett a 14 ezer eurós díjazású versenyre, a két kontinentális (az európai szakszövetség által bejegyzett klub) romániai csapat – melyek közül egyik a mieinknek mondható Novák Cycling Team – mellett még két román amatőr csapat, összesen három magyar, két osztrák, egy holland, egy kazah, egy olasz csapat jön, illetve a moldáv válogatott.

A versenyen hét kategóriában hirdetnek győztest, az összetett verseny bajnokán kívül a legjobb hegymenőt, különböző részhajráknál legtöbb pontot gyűjtő versenyzőt, a legjobb román és magyar kerekest, a legjobb 23 év alatti versenyzőt, és a legjobb csapatot is díjazzák. Minden kategória éllovasa már a második szakasztól megkülönböztető trikóban tekerhet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."