Itthon » Közélet

Haverkodni próbáltak a hatóságokkal

Nem lesz a megyei tanács tagja, ezért a Közrendészeti Hatóság vezetői posztjáról is leköszön Thamó Csaba. Másfél év munkáját ismertette.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

A hatóság saját érdemének is tartja a problémás udvarhelyiek elleni keményebb fellépést. Fotó: archív
A hatóság saját érdemének is tartja a problémás udvarhelyiek elleni keményebb fellépést. Fotó: archív
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. június 16., 13:39
0 hozzászólás. 

A hatóság kifejezés kissé félrevezető, ugyanis a megyei tanácsosok, rendőrségi és csendőrségi vezetők, az alprefektus és civilek alkotta Közrendészeti Hatóság határozatai csak ajánlás jellegűek – kezdte mondandóját Thamó Csaba volt MPP-s megyei tanácsos, a megyei önkormányzat mellett működő hatóság vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott, a csapatuk "autoritate fără autoritate" (hatóság hatáskör nélkül), ezért az elmúlt másfél évben a közbiztonság témájában érintettek összehozására, párbeszéd elindítására fektették a hangsúlyt.

Közvetítés a hatóságok és lakók között

Eddig 15-20, főként az udvarhelyszéki önkormányzat és a megyei rendőrség képviselői, illetve Udvarhely esetében a közbiztonságért tevékenykedő civil csoportok és a hatóságok között indítottak el párbeszédet. Emellett négy településen, köztük Zetelakán sikerült polgárőrséget felállítani, amely teljesen önkéntes alapon, anyagi juttatás nélkül felügyel a rendre. Hatáskörük nincs, de sok esetben már a polgárőrök jelenléte vagy információja is segíti az állami rendőröket a gyakori bűnesetek megfékezésében, követésében.

Thamó szerint az állami rendőrség meglehetősen bizalmatlan a lakókkal, a médiával, a nyilvánossággal szemben, ezért munkája nem túl átlátható. A magyar nyelv használatát is igyekeznek kerülni, a székely zászló és az autonómia ügyében pedig gyakran elzárkóznak a párbeszédtől.

A hatóság leköszönő vezetője úgy véli, hogy barátságosabb, közelebbi kapcsolat esetén a lakók is bizalmasabbak lennének, és az esetleges rendőri túlkapásokról is könnyebben mernének beszélni.

Nem válaszolt a rendőrség

Felsorolt több ilyen korábbi esetet, például a Pui család és a kápolnási fiatalok közti összetűzést, amely mellett hivatalos források szerint kétszer is elhajtott a rendőrautó. Ezen kívül utalt a Gálfi Árpád elleni, szóbeli bántalmazásra, amely hatósági épületben történt, de állítólag elromlott a kamera, amely rögzíthette volna az esetet.

Szó esett továbbá a székely zászlónak a megyeházáról való eltávolításáról  Thamó ezekben az esetekben számonkérő levelet írt a megyei rendőrség vezetőjének, de vagy kitérő választ kapott, vagy egyáltalán nem méltatták válaszra. Egy esetben még sértegették is  ismertette.

Mindenesetre munkájának eredményét abban látja, hogy a hatóságok és önkormányzatok, illetve civilek közti párbeszéd eredményeképp az udvarhelyi problémás roma családokkal szemben is egyre keményebben kezdenek fellépni a rendfenntartók. Bízik abban, hogy ez a tendencia folytatódik. Reméli, hogy az új megyei tanács, illetve a hatóság leendő igazgatója tovább folytatja ezt a tevékenységet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."