Itthon » Közélet

Továbbra is lesz támogatás az udvarhelyi gazdáknak

Szerkesztőségünkbe eljutatott levelében a Polgármesteri Hivatal reagált Sebestyén Csaba MPP-s tanácsos, az RMGE elnöke május 18-i sajtótájékoztatóján elhangzottakkal kapcsolatban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Varoshaza
Varoshaza
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. május 21., 12:40
5 hozzászólás. 


Sebestyén Csaba, a Magyar Polgári Párt önkormányzati frakciójának a tagja, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének elnöke sajtótájékoztatóján félretájékoztatta a közvéleményt. A Polgármesteri Hivatal jónéven veszi Sebestyén Csaba elkötelezettségét az állattartógazdák érdekeinek érvényesítésében, viszont a következő pontosításokat tartja elengedhetetlennek az udvarhelyi közvélemény megfelelő tájékoztatása érdekében:

1. A város tulajdonában 369,60 ha, mezőgazdasági terület van, amelyből:
- 362,10 ha - legelő
- 0,26 ha - szántó
- 7,24 ha - kaszáló

Ezen területekből csak 189,72 ha területre lehet a földalapú támogatást (különböző csomagokkal) igényelni, mivel ezen területeken folytatnak termelői mezőgazdasági tevékenységet. A tulajdonban lévő terület nem azonos a támogatásra alkalmas területekkel, valamint nem lehet minden parcellára a maximális támogatással számolni. A reális összeg 35.000 Euro körül van.

2. A Polgármesteri Hivatal 2007-es évtől folyamatosan igényelte a földalapú támogatást ezen területekre. A befolyt összegeket maradéktalanul a területek feljavítására, valamint a legelőn lévő állatok életminőségének javítására fordította a hivatal.

3. Az RMGE udvarhelyi képviseletének március 9.-én beadott kérésén 2010 augusztus 9.-i dátum szerepel. A beadvány aláírójával (aki, nem Sebestyén Csaba) a Polgármesteri Hivatal munkatársai szóban több alkalommal is konzultáltak, ahol a beadvány aláírója kifejtette, hogy az RMGE udvarhelyi szervezete nem vállalja egymagában a támogatás igénylését, csak ha szerződést köt a Polgármesteri Hivatallal, aki továbbra is a támogatás megítélésének feltételeit biztosítja, garantálja. A Polgármesteri Hivatal munkatársai tájékoztatták a RMGE udvarhelyi szervezetét, hogy a város tulajdonában lévő területek bérbeadása közbeszerzési procedurának kell, megfeleljen, amit a 34/2006-os Sürgősségi Kormányrendelet szabályoz, ezért a helyi tanács határozata szükséges a szerződés megkötéséhez. Tehát, a közbeszerzési nyilvános árverésen bárki részt vehet, aki a kiírás és a támogatás feltételeinek maradéktalanul eleget tesz. Ezek után a beadvány visszavonását is fontolóra vette a RMGE udvarhelyi szervezetének vezetője.

4. Valószínű, hogy Sebestyén Csaba, az RMGE elnöke nem ismeri ezeket a törvényes előírásokat és azért nyilatkozik olyant, idézet: ”de egy a gazdákkal kötött szerződéssel ezt a helyzetet megkerülhették volna”. A Polgármesteri Hivatalnak nem az a célja, hogy megkerüljön törvényes előírásokat (még akkor sem ha ez anyagi előnyökkel jár számára), hanem törvényes keretek között a legjobb megoldást javasolni a helyi tanácsnak a helyzet megoldása érdekében. A Magyar Polgári Párt tanácsosa a gazdák érdekeit kellene, hogy védje és nem politikai sajtótájékoztatókon megfogalmazza véleményét, mely pontatlan és egyben felelőtlen kijelentéseket is tartalmaz.

5. A Polgármesteri Hivatal közli Sebestyén Csabával, valamint az érdekelt gazdákkal, hogy megtette azokat az intézkedéseket, amelyek biztosítják a támogatás további folyósítását, ugyanakkor a megkötött szerződésekben nincs változás, tehát a gazdák (a legelőn lévő állataik után) a legeltetési szerződésekben foglaltak alapján továbbra is a maximális támogatást élveznek a hivatal részéről.


5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
dolgozó
2010-05-22 06:42:39
Kár volt sebestyénnek pofázni.
avatar
rmge
2010-05-22 18:55:25
ki is tájékoztat félre?
Ki tájékoztat félre? A polgármester levelére a választ elküldtem a szerkesztőségnek. Remélem leközlik. Itt csak vázlatosan:
Bunta a tanácsot is félretájékoztatta. Február 19-én már tudta, hogy nem kérhetik a pénz a legelőkre, a márc 11-i tanácsülésen mégis másképp tájéloztatott. A város gyepterületei 369,34 ha írja a polgármester. Támogatás csak 189,72 –ra jár. Tehát közel felét felnőtte a bozót (180 HA-t). Igy tartotta rendbe a hivatal.
1 HA-ra a támogatás „csomagokkal együtt”: alaptámogatás 81 €/ha, hegyvidéki kiegészító támogatás 50 €/ha, magas természeti értékű gyepterületek támogatása (P1 csomag) 124 € /ha, hagyományos gazdálkodás (P2 csomag) 58 €/ha. Összesen 313 €. A támogatás 189,72 x 313 = 59.382. € (de lehetne kétszer ennyi, ha rendben tartják a legelőket). A gazdák beadványának száma és dátuma 17/09.03.2010., amit a Polgármesteri hivatal ugyanaznap 8146/09.03.2010., számmal iktatott. Azért csúsztat a polgármester, mert két és fél hónap alatt sem adott semmiféle választ.
avatar
rmge
2010-05-22 18:57:26
dolgozónak
Az előttem hozzászóló „dolgozó” szerint a tájékoztatás pofázás. Lehet, hogy az Ő idejében mindenki, aki számon kérte a közügyek intézésének a helyzetét pofázott, és a „dolgozók” el is intézték az ilyeneket annak rendje e és módja szerint.
De jó volt régen, ugye dolgozó, amikor még a „Munkás ököl, vas ököl, oda üt ahová köll” elve érvényesült? Akkor biza nem voltak pofázók.
avatar
zdorfy
2010-05-24 12:36:05
Ez az egész empöpös bagázs csak a száját mossa és eteti a semmitmondó vagy inkább a félretájékoztató dumájával a lakóságot. Ki is tájékoztat félre??? Hogy létezik eddig nem volt semmi baj a támogatásokkal és most bezzeg elesnek a gazdák. Mese az egész, Sebestyén találmánya a sz.arkeverésben.
avatar
Judgement
2010-05-24 21:57:53
Sebestyen Csabika ne akarj a mentorod szasz jencike nyomdokaiba lepni!!! Zsebrevagni a teruletalapu tamogatast, mint ahogy o is zsebrevagta a varos penzet!!! Mindenki tudja mire megy ki a jatek!!!! A Szent Janos utcat is azert kell meg a garazsok elott is leaszfaltozni mert egyeduli haz (panzio) ami a garazsokon kivul ott van az a tied!!! Jobb lett volna azt a penzt a felso Bethlen negyedi futesrendszer rehabilitaciojara kolteni!!! Szegeny embereket roviditetek meg az onos erdekeitek miatt!!! Hess Udvarhelyrol az egesz banda!!!!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."