Itthon » Közélet

Alkudozhat a város a vállalkozókkal

Valószínű, hogy jövőre csökken az udvarhelyi jogi személyeket sújtó 1,3 százalékos ingatlanadó.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Sikert könyvelhetnek el hamarosan a vállalkozók
Sikert könyvelhetnek el hamarosan a vállalkozók
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. augusztus 17., 14:40
1 hozzászólás. 

Még konkrétumokkal nem tudtak szolgálni, de mind a polgármester, mind az önkormányzat képviselői, akárcsak az udvarhelyi vállalkozók nagyon valószínűnek tartják, hogy a 2017-es helyi ingatlanadók kisebbek lesznek az ideieknél.

A kezdődő párbeszéd eredményeként szerdán a városatyák és az UKKSZ képviselői közös sajtótájékoztatót tartottak a Gondűző szállodában, több téma felszínét kapargatva.

Kifutottak az időből

Az ügy előzménye, hogy az év elején megváltozott az adótörvénykönyv, amely szerint 2016-ban az udvarhelyi jogi személyek többségének jelentősen megnőtt az ingatlanadója. Ezért az önkormányzat által megszavazott, 1,3 százalékos adókulcs csökkentését kérték a második félévre.

Jogász segítségével feltérképezték a törvényes lehetőségeket, és kiderült, hogy lehetett volna változtatni a helyzeten, de a választások és egyéb bonyodalmak miatt kifutottak az időből – ismertette a részleteket Nagy György, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetségének elnöke.

Jakab Attila önkormányzati képviselő hozzáfűzte, legkésőbb júniusban lehetett volna dönteni az év második felére vonatkozó adócsökkentésről, de időben nekilátnak a következő évi adók mértékének megállapításának, illetve a vállalkozókat segítő konstrukciók kidolgozásának. Az erre vonatkozó határozatokat várhatóan idén ősszel hozzák meg.

UKKSZ ingatlanado 4

Azt egyikük sem tudta megmondani, mennyivel esne az ingatlanadó jövőre. A vállalkozók a minimális, 0,2 százalékra való csökkentést kérték, de Nagy György szerint ez csak az alku alapja. Ha látják, hogy a vállalkozók számára is hasznos beruházások létesülnek Udvarhelyen, lágyabb szívűek lesznek az adózásnál - fogalmazott.

Beleszólhatnak a vállalkozók a pénzügyekbe

Az udvarhelyi önkormányzat minden évben az adóhatározat kapcsán kikéri majd a helyi vállalkozók véleményét - ígérte Jakab Attila, hozzátéve, addig nem születik meg a tervezet, amíg az érintettekkel közös nevezőre nem jutnak, hogy ne utólag kelljen ráébredni a hibákra. Ugyanígy egyeztetnek majd velük az éves költségvetések elfogadása előtt.

Ezenkívül már 2017-ben életbe lép egy olyan támogatási rendszer, amely adókedvezményeket biztosít a fejlesztéseket eszközlő, új munkahelyeket teremtő vállalkozásoknak – ismertette Jakab. Gálfi Árpád polgármester hozzátette, most időben elkezdték a szabályzat kidolgozását, így őszre már kész lesz a tervezet.

Túráztassuk a turistákat!

A legfrissebb érintett téma a civil szervezetek turistacsalogató programjainak támogatása volt. A polgármesteri hivatal és az önkormányzat, illetve az UKKSZ múlt pénteken találkozott a székelyudvarhelyi civil szervezetek és a Tourinfo iroda képviselőivel, illetve turisztikai szakemberekkel, és megegyeztek abban, hogy felkarolják az ide látogatóknak szánt szabadidős programok szervezését.

A sajtótájékoztatón többek közt az UEKÉ-t, a Feel Good Egyesületet és a Szekler Tekert emelték ki, akik túrázási lehetőségeket biztosítanának az Udvarhelyre látogatóknak, vagy akár hegyi kerékpárutakat építenének ki, elősegítve, hogy a most még csak átutazó turisták itt is maradjanak néhány napot. Ez egyelőre még csak a következő évek terve.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
l_evi
2016-08-18 12:42:31
Fizikai személyek ingatlanadója
A fizikai személyek ingatlanadója is jelentősen emelkedett 2016-ban - jó lenne azt is csökkenteni (Én például az idén a tavalyi adó dupláját kellett fizessem, ami a 2016 január havi fizetésemnél 50 ron-nal volt kevesebb!!! ). Az év első három hónapjában mások is panaszkodtak a megemelkedett ingatlanadóra, jó lenne most is szóvá tenni hacsak nem akarunk jövő évben is ugyanennyit vagy még többet fizetni!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."