Itthon » Közélet

Együtt „gyógyítsuk” Trianont!

Két perces harangzúgással, előadásokkal, koszorúzással, kerékpáros emléktúrával és az ezeréves gyímesbükki határnál szervezett központi rendezvényen való jelenléttel emlékeznek meg az udvarhelyszékiek Trianonról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

orosz_pal_levente_waum_peter_incze_bela_fancsali_erno
orosz_pal_levente_waum_peter_incze_bela_fancsali_erno
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. május 26., 17:06
0 hozzászólás. 


Trianoni Emlékévnek nyilvánította az idei esztendőt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az ehhez kapcsolódó rendezvényeit Trianon gyógyítása címmel szervezi meg. A megemlékezésbe bekapcsolódik egész Udvarhelyszék és városunk is.

A trinaoni békediktátum 90.évfordulójának napján, június 4-én az EMNT, a Székely Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Ifjak udvarhelyszéki szervezetei valamint a Székely Pajzs Egyesület közös megemlékezést szervez - jelentették be ma délutáni sajtótájékoztatón a fenti szervezetek képviselői, Orosz Pál-Levente, Incze Béla, Fancsali Ernő és Waum Péter.

orosz_pal_levente_waum_peter_incze_bela_fancsali_erno
Orosz Pál Levente, Waum Péter, Incze Béla, Fancsali Ernő

„Az udvarhelyszéki szervezetekkel közösen mi itt nem emlékévet, hanem emléknapot szerveztünk, aminek helyszínéül a Bocskai házat választottuk. A két részes programsorozat kezdési időpontja 16 óra 30 perc. Ez egyértelműen jelzés értékű, hiszen ezelőtt 90 évvel június 4-én pontban ekkor írták alá a trianoni békediktátumot” - mondta elöljáróban Orosz-Pál Levente, az EMNT udvarhelyszéki szervezőinek nevében.

A szervezők szép, színes programot állítottak össze, azzal a céllal, hogy egyrészt megteremtsék városunkban annak hagyományát, hogy közösen emlékezzünk Trianonra, másrészt pedig azért, hogy az udvarhelyszékiek is szerves részesei legyenek az erdélyi megemlékezéseknek.

„A szombatfalvi kettes számú református egyházkerületben Hegyi Sándor lelkész minden évben gondot fordított arra, hogy a hívek megemlékezzenek a gyászos napról. Most úgy szeretnénk, ha a város és Udvarhelyszék összes egyházkerülete csatlakozna a megemlékezéshez. Azt kérjük, hogy: 16 óra 30 perckor konduljanak meg és két percig szóljanak a harangok a városban és Udvarhelyszéken is” - fogalmazta meg a SZNT felhívását Incze Béla, elnök.

A június 4-i programot Orosz – Pál Levente ismertette. A harangszót követően a Bocskai házban egy előadással, szavalatokkal és egy egyelőre meglepetésnek tartogatott műsorral készülnek. Ezt követően közösen megkoszorúzzák a Vasszékely szobrot, elhangzik a magyar és a székely Himnusz majd a Millenniumi Oszlopnál is elhelyezik a koszorúkat. A megemlékezés a Bocskai Házban folytatódik, ahol az EMI jóvoltából négy jeles előadó tart Trianonnal kapcsolatos érdekes előadást.

Biciklivel Trianonért címmel szólítja fel „ minden, nemzetét szeretni tudó személyt” és hívja másnap, június 5-én, szombaton homoródmenti, 70 kilométeres közös emléktúrázásra a Székely Pajzs Egyesület. A kerekezni vágyókat reggel 8 órára várják a Patkóba.

Az ezeréves határnál, Gyímesbükkön június 6-án, vasárnap déli 12 órakor kezdődő központi megemlékezésre is lehetőség lesz eljutni. A város különböző pontjairól autóbuszok indulnak a helyszínre. Annak érdekében, hogy minél népesebb legyen a küldöttség, a szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy részvételi szándékukat legkésőbb június 2-ig jelezzék.

A koszorúzási szándékot és a gyímesbükki megemlékezésen való részvételt személyesen az EMNT Kossuth utcai irodájában, az emnt.udvarhelyszek@gmail.com e-mail címen, illetve a 0744-594844-es telefonszámon lehet bejelenteni.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."