Itthon » Közélet

Rágalomkampány egy fotóstúdió ellen?

Városunk legnagyobb példányszámban megjelenő napilapja tegnapi számában egy fotóstúdiót vádoló cikket jelentett meg. Utánajártunk az ügynek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

David_Botond
David_Botond
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. június 02., 08:45
18 hozzászólás. 


Székelyudvarhely legnagyobb példányszámú napilapjának tegnapi számát olvasva, a Kötelező és drága című címlapos cikk ügyében több olvasónk is meglepődve keresett meg, értetlenül álltak ugyanis az abban közöltek előtt. A cikk szerint „a fényképészek már-már vérre menő csatát vívnak" azért, hogy ki készíthesse a végzős diákok fotóit és ebben a helyzetben a városbeli Dávid fotóstúdió „valamilyen úton-módon el tudta érni azt, hogy az összes iskola nála készítse a tablókat (...) holott ez pénzügyileg sokkal megterhelőbb lesz utólag, hisz az árak itt nagyobbak, a képek pedig minőségileg nem jobbak, mint máshol".

Az ügy kapcsán elsőként a leginkább érintett Dávid Botond fényképészt kérdeztük, aki elmondta, eddig nem volt rossz viszonya az újsággal, cikkeket is írt nekik, így egyáltalán nem érti a vádaskodást. Elmondta, a tavalyi kicsengetések alkalmával ingyenesen biztosították a náluk készült tablók képeit, hogy azok megjelenhessenek az újság mellékleteként, ám idén a fotóstúdió egy önálló kiadványt állít össze, így nem állt módjukban ismét átadni a képeket. Utoljára ebben az ügyben beszélt a sajtókiadvány illetékeseivel, tegnap már a cikkel szembesült.

David_Botond Dávid Botond
A fotós kifejtette, nem érti, hogyan jelenhet meg ilyen témájú cikk az érintett fél megkérdezése nélkül, az alaptalan, hitelrontó és becsületsértő vádak miatt pedig jogi lépéseket fontolgat. Azt is furcsállta, hogy nem nevezték meg a forrást, ahol a vádak elhangzottak, úgy véli, ez illett volna megtenni, akárcsak őt, az érintettet megkérdezni. Arra a vádra, miszerint a diákokat „valamilyen úton-módon" kötelezik, hogy náluk készüljenek a tablók, annyit mondott, véleménye szerint klienseiket az állandó minőséggel, az időbeni pontossággal és a problémamentes ügyintézéssel „csábítják el" és tartják maguknál. Kiegészítésképpen megjegyezte, az idei volt az egyik leggyengébb évük a tabló- és ballagási képek szempontjából, a sok új piaci belépő miatt jóval kevesebb kliensük volt, mint tavaly.

Elmondható, az udvarhelyi fényképészek egy emberként tették félre a konkurens viszonyt és kiálltak a Dávidék által üzemeltetett fotólabor mellett. Farkas Zoltán fényképész elmondta, elítéli az újság megnyilvánulását, szerinte személyeskedés áll a már szinte gazemberségnek nevezhető tett hátterében. Bár számára is konkurencia a Dávid Fotó, semmi rosszat nem mondhat róluk, főképp azt nem, hogy bármilyen tisztességtelen módszerrel csalogatná magához klienseit. Hozzátette, különösen felháborította az a tény, hogy a cikkhez kapcsolódó keretes írásban az újság egy, az érdekeltségéhez tartozó fotólabor szolgáltatásait promoválja.

Balázs Attila fotós (aki egyébként nem foglalkozik tablóképek készítésévell) keserű szájízzel vette tudomásul a hírt, elsőként az előtt állt értetlenül, hogyan lehet cikket közölni úgy, hogy meg sem kérdezik érintettet. A Dávid Fotó által produkált minőségről úgy nyilatkozott, „fotóikban a legigényesebbek sem találhatnak kifogásolnivalót", a tanintézményekkel való kapcsolatukra pedig szerinte a stúdió által képviselt minőség rányomja a bélyegét.

Csáki Jenőt is sikerült elérnünk, ő a téma tendenciózus, célzatos bemutatása miatt fejezte ki nemtetszését. A bemutatott számokról is szólt néhány szót, ugyanis szerinte az említett 40.000 lej bruttó bevétel egy ilyen felszereltséggel és négy személlyel működő stúdió számára egy nevetségesen kis összeg évi szinten, így nem érti ennek a célzatos kiemelését. Másrészt a minőségről írottak ellen is szólt, nem tudja mit ért a cikkíró minőség alatt és milyen alapon ítélkezik felette. Végül elmondta, amatőr dolognak tartja, hogy egy ilyen cikkben önmagát reklámozza a médium, szerinte ilyet egy magát komolynak tartó lap nem csinál.

Az iskolák képviselőit is megszólaltattuk az ügyben: Tőkés Zsolt, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Líceum igazgatója és Laczkó György, a Tamási Áron Elméleti Líceum vezetője is hasonlóképpen nyilatkozott: egyikük sem hallott még olyan esetről, hogy a diákoknak kötelező lett volna valamelyik fényképészt választania, ezt mindig is maguk döntötték el, közösen az osztályfőnökökkel.

Ebből kiindulva Gagyi Józsefet, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola egyik végzős osztályának osztályfőnökét is megkérdeztük, aki kijelentette, szó sincs kötelező választásról, minden végzős osztályt képviselt néhány diák, akik közösen választottak a fotósok által benyújtott árajánlatok közül. Elmondása szerint az sem igaz, hogy minden iskola a Dávid Fotónál készíttette volna tablóját, tanintézményük szakiskolai osztályai például egy másik stúdiót választottak.


18 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
döbrögi
2010-06-02 10:48:55
Elnézést de az a napilap nem az UH?
avatar
csz
2010-06-02 12:48:09
Azért az már undorító, hogy a főszereplő stúdió a cég nevét ráírja a jó pénzért vett kicsengetési kép sarkára, nehogy már a címzettnek ne üsse ki a szemét, hol készült. Semmi gond, ha ráírják, de nyomtassák a hátára! Aki kíváncsi, majd megfordítja s elolvassa.

Rühellem az erőszakmarketinget, vesszen a férgese.
avatar
perretz
2010-06-02 15:19:26
Felhaborito az Udvarhelyi Hirado (mert igen, az a lap) cikke, nevezhetnenk burkolt reklamnak is, csak a burkolast felejtettek le. Meg egy utolso oldalas hirnek sem szabadott volna beengedjek, nemhogy a cimoldalra. Tenyleg ez volt az adott nap legfontosabb hire?
Amit reklamoznak, az olyan mintha egy Tico-t hasonlitananak egy Ferrarihoz. Az emlitett szolgaltatas meg csak kidolgozas (elnezest ha tevedek), a fotot ki kesziti majd? A szomszed Jozsika? Es meg azonos minosegrol beszelnek.
avatar
barackmag
2010-06-02 16:25:21
fotok
egy picit nezzetek a nyilatkozatok moge, en pl. refis diak voltam, s mi biza davideknek voltunk kotelesek fotozkodni! megmondtak es punktum!
avatar
lehel
2010-06-02 16:27:26
csz :

en, mint kepzomuvesz diak sajat munkaimra en is rairom a nevem legyen az festmeny vagy grafika, ha esetleg eladasra kerul nem azert fogjak megvenni, mert ott a nevem vagy nincs ott a nevem... ha ugy veli h valamiben jo es ezt fel is vallalja hat tegye. ;)

üdv., egy pallós diák!
avatar
taylor
2010-06-02 16:35:24
Aki ilyen cikkeket ir es aki engedi hogy megjelenjen az az a tipikus ember aki szarik magasrol a szakmai etikara (szinte minden szakmaban van ilyen aki 5 lejert eladja magat es a szakma becsuletet). Meg voltak ilyen cikkek a Hiradoban hogy Pityi Palko nyitott egy boltot es meginterjuvoltak tiszta veletlenul hogy: " szia Pityi Palko milyen uzletet nyitottal??" es Pityi Palko elmeselte hogy mennyire jo dolog az amit o arul. Vagy a D3-ban mindig ugyanazok az emberek nyilatkoznak bizonyos temakban. Sajnos ez tipikus ujsagcikkent feltuntetett ragalmazas es ezzel szandekosan foglalkoznak lapok, hogy hatalomra tegyenek szert. Barmilyen mas temaban is ragalmazhatnak barkit, de akikkel valoban kellene foglalkozni pl. tolvaj politikusok es barataik azokkal mar beszariak a kis "mitugrasz" "csicskak".
avatar
lehel
2010-06-02 16:52:07
meg annyi, hogy azert egy tablon nem fest a legelonyosebben, ha egy osztalynak 5 fotos dolgozik a tabloképén, 5 fele beallitassal 5 fele hatterrel ...
avatar
döbrögi
2010-06-02 18:27:29
Írtatok egy rágalmazó cikket az uhban, aztán itt arról írtok, hogy mit irtatok az újságban, milyen nem szép dolog és megkérdezitek az érintettet, hogy mi a véleménye... Hát gratulálok!
avatar
lehel
2010-06-02 18:30:10
nagy tevedesben vagy dobrogi kedves :) az udvarhelyi hirado portalja a szekelyhon.ro alatt fut ;) ez attol teljesen fuggetlen portal :P Udvarhelyi Hirportal = UH ;) :evil:
avatar
szasza
2010-06-02 19:11:22
Köszönöm a pontosítást lehelnek. Az említett nyomtatott újság weboldala valóban nem mi vagyunk, csak őket ise nagyon sokan uh-nak nevezik, ezért a félreértés. A mi teljes nevünk ellenben udvarhelyi hírportál, és csakis ezen a weboldaon publikálunk.
avatar
döbrögi
2010-06-07 14:58:51
Na így már értem, elnézést. Elég megtévesztő az UH név és pár évvel ezelőtt még az újsághoz tartozott az uh.ro, és az udvarhelyihirado.ro is ugyanez az oldal, akkor hogy is van ez?
avatar
keri09
2010-06-03 10:21:36
barackmag
en is refis voltam de mi valsztottuk ki hogy hol keszitsuk a kepeket....
Semmi baj nincs Davidekkal
avatar
babyka
2010-06-03 12:07:17
dav
Nem tudom mi ez a nagy felhaborodas davidek reszerol,lekezelo stilusuk kritikan aluli,nem beszelve arrol, hogy foggal korommel ragaszkodnak a csonthoz.Nagykepuseguket letrarol sem ernem fel,es most sirnak,pedig az ujsag igazat irt.(..sajnos).Ovon aluli uteseik mindig is voltak,ez az igazsag, most meg mindenfelet nyilatkoznak,nem tunik fel senkinek, hogy lassan ingyenreklam lesz ez a brugyi reszukrol?Perrel fenyegetnek, hogy mindenki hallgasson. Rohejesek...
avatar
Egy a sokból
2010-06-04 16:16:17
Valóban az UH-s cikk övön aluli, személyeskedésre utaló cikk volt.

De azért egy kicsit a Dávid úr beszámolója is sántít. Bizony, anno nekünk is kijelentette az oszi a gimibe, hogy ott KELL csináltatni. :!:
avatar
Szabadszékely
2010-06-05 12:06:17
Természetesen nem a Dávid fotó készíti a legjobb minőségű képeket Székelyudvarhelyen. Az hogy minden képen ott a cég neve undoritó.
Én magam a nagy hagyományokkal rendelkező fényképész családnál, Kováts készítettem a fotóimat, hisz szakmai szempontból a legjobbak, árban is a legjobbak, minőségben üti a szintet, nincs a nevük a fotókon, és nem törekednek monopóliumra.
Szóval a cikkben azért van valami és azért akik beszervezték a tablóképre a csoportokat tudják miről beszélek :lol:
avatar
Csedo
2010-06-05 12:47:09
re:
avatar
Szabadszékely
Természetesen nem a Dávid fotó készíti a legjobb minőségű képeket Székelyudvarhelyen. Az hogy minden képen ott a cég neve undoritó.
Én magam a nagy hagyományokkal rendelkező fényképész családnál, Kováts készítettem a fotóimat, hisz szakmai szempontból a legjobbak, árban is a legjobbak, minőségben üti a szintet, nincs a nevük a fotókon, és nem törekednek monopóliumra.
Szóval a cikkben azért van valami és azért akik beszervezték a tablóképre a csoportokat tudják miről beszélek :lol:

Nah ha valaki nem szereti David fotot akkor az en vagyok, de az egy kicsit tulzas hogy Kovats jobb naluk, egyedul arba jobb naluk es azert nem torekednek monopoliumra mert, eselyuk sincs. Hagyomany van tehetseg az nem surun.
avatar
babyka
2010-06-07 10:43:33
re:
az /egy a sokbol-nak/
a szovegertelmezes nem az erosseged, ugy latom, vagy csupan strucckent dugod a fejedet a homokba?
avatar
Kicsi Cica
2010-06-07 15:25:38
Ez az egesz csak arra volt jo h befeketitse a David fotostudio hirnevet! Vlkinek szurta a szemet h nekik jol megy. Amit meg is ertek, mert dolgoznak is kemenyen h igy legyen. Elegge sajnalom ha egyesek meg arra is kepesek h hazudjanak, egy kis becsmerlo hozzaszolas erdekeben. Sajnos mi a tablonkat nem Davidekkal csinaltattuk (annak ellenere h - allitolag - ok mas fotostol elvesznek minden munkat) es meg is van a latszatja. A felismerhetetlensegig el voltunk torzitva. Amugy meg szavazas volt rendezve a studio kivalasztasarol. Sajnos a tobbiek nem Davidek mellett dontottek, mert igy olcsobb volt. Utolag pont azok sirankoztak a legjobban h mennyire nem sikerultek a kepek, akik Davidek ellen szavaztak. A SORS FINTORA !!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."