Színes » Érdekességek

Elájul az asszony, ha meglátja

Kamera elé álltunk, minden gátlásunkat levetkőzve, hogy kipróbáljuk a hagyományos fotográfia és a modern technika szerelemgyerekét, a Retrobooth-ot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

retrobooth03
Fotók: Gál Előd, Gábor Lajos
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. október 23., 16:06
0 hozzászólás. 

Hogy azt eszik-e vagy isszák? Inkább mosolyognak rajta, mint a kellemes emlékeken. A legjobb megörökített pillanatok ihlették ezt a csodamasinát, ami majdnem úgy néz ki, mint egy 19. századi állványos kamera, de annál azért többet tud. Modern technológia van a cseresznyefából esztergált fadobozba rejtve.

„Ez egy olyan fényképezőgép, ami rögtön a kezedbe adja a fényképet. Olyan, mint a polaroid, csak egészen másképp működik" – foglalja össze a lényeget Gábor Lajos fotós, aki a párjával, Szendével közösen álmodta meg és készíttette el a masinát, aminek többen is a csodájára jártak amíg a Bethlen-negyedi parkban beszélgettünk. A gyerekek egy kicsit féltek, de az arra sétáló Feri bácsi rögtön beállt a kamera elé, hogy megörökítse magát a pillanattal együtt. „A hetvenhatodikba beleléptem, de így nem látszik. A feleségem elájul, ha meglátja"– mondta vidáman, miután kézbe kapta a fotográfiát.

retrobooth02

Az ötlet már régi, de a Retrobooth csak most, néhány hete öltött testet – árulták el az ötletgazdák. A szép fadobozban egy fényképezőgép, egy tablet és egy hőszublimációs nyomtató van elrejtve. Előbbi kettő kikukucskál egy-egy nyíláson, a doboz tetején pedig vaku villog, amikor kell. A táblagép képernyőjén azt látjuk, amit a kamera objektívje is, és itt történik a visszaszámlálás, mielőtt elrepül a kismadár, hogy tudjuk, pontosan mikor kell a leginkább grimaszolni.

Olvasztott fényképet láttál?

A háttérben megbúvó nyomtató azért különleges, mert különböző hengerekből „olvasztja össze" a képet, éppen ezért gyorsabban is tud dolgozni, mint egy hagyományos szerkezet. Az említett három eszközt pedig egy szoftver köti össze, ami megengedi, hogy az elkészített fotók méretét, elhelyezését a papíron és feliratait igény szerint változtassuk – magyarázta Lajos. A közeljövőben lesz arra is lehetőség, hogy a képeket az elkészítés után rögtön meg is lehessen osztani a közösségi oldalakon, de erre az opcióra még várni kell egy keveset.

retrobooth06

A fiatalok szolgáltatásként szeretnék kínálni a Retrobooth-tal való mókázást különböző eseményekre, konferenciákra, kiállításokra, esküvőkre, vagy más családi rendezvényre. A nyomtatott felületen szinte bármilyen üzenet elhelyezhető, ezért reklámhordozónak sem utolsó a retró masinával készült fénykép.

Eredetileg a Start-up Nation programra jelentkeztek az ötlettel, de mivel a korábbi ígéretekkel ellentétben a leadott pályázatokra még a mai napig sem hirdettek eredményt, saját erőből vágtak bele.

A Start-up Nation program célja egyébként az, hogy serkentsék a fiatalok vállalkozási kedvét. Végülis generáltak egy új vállalkozást, csak pénzt nem adtak még hozzá – jegyezte meg Szende. Ettől függetlenül ők még tervezik a bővítést, nem mondanak le a dologról.

retrobooth04

Sok munka és elég sok pénz is van benne, körülbelül 3 ezer eurós beruházás volt megtervezni, összerakni és elkezdeni működtetni az első Retrobooth-ot. De a következőket valószínű könnyebb lesz, mert hogy szeretnék bővíteni a csapatot – osztották meg a terveiket a fiatalok. A jövőben alkalmazottakat is felvennének, akik egyszerre több helyszínen is gyártanák az élményeket és az emlékeket.

Nagymamának odaadni

Hasonló szerkezetek már léteznek, nem mi találtuk ki – mondta Lajos, aki egyébként esküvőket fényképez legtöbbször – mi csak próbáltunk egy igényesebb formát adni neki, hogy minden környezetbe be tudjon illeszkedni, ne tegye tönkre például egy esküvő dekorációját.

Amikor elkezdtek dolgozni az ötleten, tulajdonképpen csak a saját igényeikből indultak ki. Mindenki szereti felidézni a szép emlékeit, a fotókat felragasztani a hűtőszekrényre, kitenni a vitrinbe, vagy épp nagymamának odaadni – mondták. „Bíztunk benne, hogy más is szereti maga előtt látni a szép emlékeket, a digitális fotókat pedig ritkán lapozza fel az ember".

retrobooth01

A Retrobooth-nak eddig két éles bevetése volt, és nagyon népszerűnek bizonyult, Szende három órán keresztül nem tudott elmozdulni mellőle, egymás után jöttek a fotózkodni vágyók – mesélik. A fényképező mellé kellékek is járnak, szemüveget, bajuszt pipával, csókos szájat, különböző feliratokat lehet használni, és fejfedők alá bebújni. Tűzoltó-, és rendőrsisak is van, lassan az összes hivatalos szerv képviselve lesz a jelmezkínálatban. Ez feloldja az embereket, sokkal lazábbak, mint amikor egy fényképész áll a kamera mögött – sorolja a tapasztalatokat Lajos.

Beálltunk hát mi is a célkeresztbe és azon nyomban Minnie-egérré, ördögfiókává és rendőrré változtunk. Azóta sem varázsolódtunk vissza. A fényképek bizonyítják.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."