Itthon » Közélet

Még a hóeke is elakadt Udvarhelyen

A hóeke az autósoktól, az autósok a hóekétől, s főleg annak hiánya miatt nem tudnak közlekedni. Hóhányó infók az első igazi havas napról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

A Bethlen Gábor utcában már délelőtt fekete volt az út fotó: Soós Róbert
A Bethlen Gábor utcában már délelőtt fekete volt az út fotó: Soós Róbert
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2016. december 02., 15:17
0 hozzászólás. 

Csütörtök este porka havak esedeztek, éjfél körül finom porhó lepte be Székelyudvarhely utcáit. A hófehér látványnak csak a sofőrök és a hótakarítók nem örültek. Pénteken hajnali három órakor kezdték meg a hó eltakarítását a város utcáiról, tudtuk meg Ülkei Zoltántól, a polgármesteri hivatal városgazdálkodási közszolgálatának osztályvezetőjétől.

– Négy járművel takarítjuk az utakat: egy kisebb és egy nagyobb multifunkcionális géppel, melyek elöl hóekével, hátul sószóróval rendelkeznek, valamint két traktorral. Előbb a központi és balesetveszélyes zónákban járt a hóeke, később a városszéli lakóövezetekbe is eljutott, reggel kilenc órakor végeztük – mondta Ülkei.

tabornegyedfele-robi

Megkérdeztük, akkor miért is fehér a negyedekben az út, és néz úgy ki, mintha hóekét nemhogy az idén, de évek óta nem látott volna.

A forgalmasabb útszakaszokon látványosabb a takarítás hatása, az autók jobban széthordják a leszórt sót, a Tábor negyedben, Bethlen negyedben is takarítottuk az utcákat, de itt kisebb a forgalom, és a sűrű havazás miatt újra meg újra havassá válik. Nem látom annyira tragikusnak a helyzetet – hangzott a felelet.

Nemcsak az úton, a gyalogosoknak szánt közterületen is hótalanítottak valamelyest. Munkatársunk látta, hogy a sétatéren szórják a sót a munkások.

Hóeke miatt vették el a jogsiját?

A korai órákban egy jármű koccant a hóekével – válaszolt a az osztályvezető arra a kérdésünkre, hogy tudnak-e városon belül történt balesetről.

Később láttuk, hogy a Facebookon egy személy panaszkodott arra, a hóeke jelzés nélkül vágott ki elé, de mivel az út közepét jelző sáv nem látszott, autójával pedig azon haladt, ő lett a baleset okozója hivatalosan, jogosítványa bánta.

Vigyázz, hogy parkolsz!

Ülkei felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy szabályosan parkoljanak. Az éjszaka megtörtént, hogy kétszer is elakadt a hóeke a szabálytalanul parkoló járművek miatt. A Függetlenség sugárút egyirányú szakaszán és a Rózsa utcában nem tudott elhaladni a hótakarító amiatt, hogy túl szűk volt a hely.

hoeke-cserehat

A Csereháton is láttak hóekét délután fotó: Balázs Annamária/Facebook

– Magam is a helyszínre mentem, hogy a saját szememmel győződjek meg a helyzetről. Higgyék el, rendkívül kellemetlen, hogy éjnek idején kell dudálni és keresni a rosszul parkoló autó sofőrjét, emellett a munkánkat sem tudjuk végezni, félbe-szerbe marad – nyilatkozta.

Sokba kerül, ha nem hólapátolsz

A járdák tisztításáról a magánházak tulajdonosainak kell gondoskodniuk, a tömbháznegyedekben pedig a lakószövetségeknek kell megszervezniük a hó eltakarítását. A helyi rendőrség alkalmazottai ellenőrzik a hópucolást, és akik nem teszik meg, jelentős pénzbírságra számíthatnak.

László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője tájékoztatott arról, hogy a 2005/75-ös önkormányzati határozat alapján a magánszemélyeket 25–250 lej közötti, a jogi személyeket pedig 500–1000 lej közötti pénzbüntetés kifizetésére kötelezhetik mulasztás esetén.

Ülkei és László is arra hívta fel a figyelmet, hogy a járda takarításánál ne dobják ki az úttest közepére a havat, hanem a járda szélén, vagy az úttest szélén alakítsanak ki hókupacokat. Amellett, hogy rendkívül balesetveszélyes helyzetet teremtenek az autósok számára, az előzőnél is borsosabb pénzbírságot kaphatnak érte.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."