Itthon » Közélet

Sorban álltak, hogy beléphessenek a közbirtokosságba

Több száz éve nem történt ilyen Szentegyházán: megalapítják a közbirtokosságot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

fotók: Egyed Ufó Zoltán
fotók: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: EGYED UFÓ ZOLTÁN
2017. január 16., 13:44
1 hozzászólás. 

Gyorsabban celebrált vasárnap a pap, mint szokott, mesélik a szentegyháziak. Mintha sietett volna valahova, mondják mosolyogva. Egy előadásra ment, amit mise utánra időzítettek. Az előadó is sietett, negyedórával hamarább kezdte meg az előadását a meghirdetettnél. Izgatott volt.

Lőrincz Csaba fiatal helyi tanácsos múlt héten már tartott egy előadást a szentegyházi erdőügyről a barátainak és azok barátainak azzal a céllal, hogy a fiatalok megértsék, mi is van az erdőüggyel, amiben akarva-akaratlanul mind benne vannak az egész faluval együtt. Az előadásra sokkal többen jöttek el a tervezettnél, és úgy döntöttek, megismétlik szélesebb körben, hogy bárki részt vehessen, aki érdekelt a témában, függetlenül attól, hogy melyik falurészen lakik, és kinek barátja.

És ha már úgyis megtartják az előadást, jó alkalomnak tartották arra, hogy az előadás végén beszélgessenek egyet a közbirtokosságról, amit most szeretnének megalapítani, sőt felkínálják a lehetőséget a résztvevőknek, hogy

alapító tagjai legyenek a közbirtokosságnak.

A közbirtokosság újraélesztését kezdeményező csoport, melynek tagjai erdőtulajdonosok, helyi tanácsosok és polgármesterek, már konzultált ügyvéddel, közjegyzővel, erdészettel, hogy törvényesen elindíthassák a folyamatot.

szentegyhazakozbirtokossag02

A vasárnapi előadásra több mint kétszázan kíváncsiak. Lőrincz felvázolja röviden a szentegyházi erdőgazdálkodás történetét, a különféle próbálkozásokat, melyekkel próbálták és próbálják az emberek törvényes útra terelni a jelenlegi áldatlan állapotot. Végül pedig részletesen elemzi, hogy a kezdeményező csoport szerint miért tartja a közbirtokossági formát a legjobbnak a helyzet megoldására.

Az előadás összes részletére most nem térnék ki, készítettem egy felvételt róla, amit a napokban leközlünk. Addig is, néhány fontosabb gondolat: a szentegyházi erdőket jelenleg nem őrzi erdészet, az sincs, aki egy bárcát adjon, emiatt senki nem tud hivatalosan fát kitermelni. Hiába van mindenkinek erdeje, még tüzifát sem tud hazavinni, mert reszkírozza, hogy elkobozzák nem csak a fát, hanem a szekeret vagy a traktort is. Az őrzés hiánya miatt a hatóságok elkezdtek büntetéseket osztogatni, birtoklevelenként 1000-2000 lejes büntetéseket rónak ki rendszeres időközönként.

A jelenlegi helyzetben nagyon nehéz a területhatárok tisztázása,

a még vissza nem szolgáltatott területek kimérése, emiatt például az önkormányzat, az iskola vagy az egyház erdejére nem tudnak birtoklevelet kiállítani, és félő, hogy ezek a területek az állam kezében maradnak, ha nem lépnek időben.

 

szentegyhazakozbirtokossag04

Ugyanakkor az a veszély is fennáll, hogy azok a területek, amelyek nem kerülnek be a közbirtokosságba, idegeneknek, akár külföldi mammutcégeknek adódnak el, nem maradnak helyi tulajdonban. Ezekre a problémákra mind megoldást jelentene a közbirtokosság – mondta Lőrincz.

Az előadás végén felszólal a polgármester, az alpolgármester és a plébános is, majd egy környezetvédelmi szakember és több jelenlévő erdőtulajdonos elmondja véleményét. A beszélgetések civilizált hangnemben zajlanak, sokan megjegyzik, hogy ennyire kulturált erdőgyűlés még sohasem volt itt a faluban.

Több mint százan lennének közbirtokosok

Miután minden felszólalni óhajtót meghallgattak, következik a nap fénypontja: be lehet szállni alapítótagnak a közbirtokosságba. Az érdeklődés minden számítást meghalad, az emberek sorban állnak az űrlapért. A szervezők előzőleg úgy saccolták, legalább harminc alapítótag lesz. Ahhoz képest most a helyszínen több mint százan töltik ki az űrlapot, és sokan vannak olyanok is, akik hazaviszik magukkal, hogy majd visszajuttatják.

szentegyhazakozbirtokossag05

Az érdeklődés olyan nagy, hogy másodpercek alatt elfogynak az űrlapok, fénymásolni kell még. Mindenütt golyóstollal és személyi igazolvánnyal dolgozó embereket látni. A kultúrház színpada egy hatalmas íróasztal, egyszerre akár tízen is tudnak rajta írni.

szentegyhazakozbirtokossag06

A jelentkezés továbbra is nyitott. Aki szeretne beszállni, tíz napig még megteheti, Sándor Lajos alpolgármesterhez kell eljuttatni a kitöltött űrlapot.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Szentegyházy Ubul Béla
2017-01-17 22:30:24
Az arcokat ismerve itt bizony ki lehetne osztani pár évet falopásért...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."