Itthon » Közélet

Madéfalván is jelentős károkat okozott az árvíz

Szombat reggel sok madéfalvi család ébredt arra, hogy szerény gazdaságukban ismét a víz az úr.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

madef2606_01
madef2606_01
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. június 28., 09:45
0 hozzászólás. 

A péntek éjszakai, valamint a szombati esőzések hatására, hatalmas víztömeg áramlott le Madéfalva patakain, valamint az Olt folyón. A Rákos patak, amely a szépvízi vízgyűjtő vízfölöslegét szállítja, szombat délutánra, emberemlékezet óta nem látott tetőzést ért el. Ez a vízmennyiség Csíkszentmihály községben lehullott víztömegéből keletkezett. A patak több mint 100 Ha mezőgazdasági területet árasztott el és közel 70 udvarra tört be, eláztatva ezek melléképületeit, pincéit és 5 lakóházat is. A késő délutáni órákban az E578-as európai utat is elárasztotta, megnehezítve ezáltal a közúti közlekedést.

madef2606_02

A helyi katasztrófavédelmi csapat, valamint több száz önkéntes által sikerült megmenteni a környékbeli házakat és javakat. Az önkéntesek több mint 3000 homokzsákot használtak fel és több állatot mentettek ki az istállókból. Az anyagi kár hatalmas és a helyzetet továbbra is nehezíti az a tény, hogy folyamatosan esik az eső.

madef2606_03

Az esti órákra az Olt folyó hozama is megnövekedett, elárasztva több gazdasági épületet és közel 100 Ha mezőgazdasági területet. A folyó növekedése több lakóházat is veszélyeztet. Az önkéntesek homokzsákokkal erősítették az Olt védőgátját. Az áradás megrongálta a község DC 12-es községi útjának közel 300 méteres szakaszát, és veszélyezteti a szomszédságában lévő iskolát és templomot.

madef2606_01

A Várpatak, valamint még két kisebb patak további utcákat és gazdasági épületeket rongált meg. A polgármester elmondása szerint ez az áradás helyenként felülmúlta a 2005-ös áradásokat. A kár jelentős, utak, házak és mezőgazdasági területek rongálódtak meg.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."