Itthon » Közélet

Medveügy: a vadászok keze meg van kötve

A vadászegyesület igazgatója szerint már elhagyta a várost a mackó, de nem árt óvatosnak lenni. Kiabálj, telefonálj!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

A medve a Grében kávézó előtt szaladt | képernyőfotó
A medve a Grében kávézó előtt szaladt | képernyőfotó
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2017. szeptember 25., 12:20
0 hozzászólás. 

Éles fegyverrel nem lehet a medvét a városban meglőni – jelentette ki határozattan kérdésünkre a Nagyküküllő Horgász Vadász Egyesület igazgatója, Mărmureanu-Biró Leonard, amikor azt kérdeztük, hogy ha medve jár a városban, mit tudnak tenni az egyesület vadászai, vadőrei. Az igazgató részletesen elmagyarázta, hogy esetleg mit lehetne tenni, mit enged meg a törvény, illetve mit kell tenni, ha hasonló eset még előfordul.

Komolyan kell venni

Az ilyen helyzet sürgősségi esetnek számít, a 112-őt kell hívni. „Nem volt egy kifejlett példány, de jó közepes volt" – mondta az igazgató a képek alapján, hozzátéve, hogy a vadállattal lakott területen „nem lehet játszani".

Mărmureanu szerint a lakott területen, a városban a medvét csak bizonyos körülmények között szabad meglőni – a törvény azt írja elő, hogy altatólövedékkel kell elkábítani, majd elszállítani. Ám a gond ott van, hogy erre az illetékes minisztérium engedélyt kell, hogy adjon. „Kérdem én, vasárnap reggel fél hatkor erre ki adott volna engedélyt?" – tette fel a kérdést az igazgató.

„A vadászfegyverek nagyon erősek, nem tudná senki garantálni, hogy ha rálövünk a medvére, akkor az a lövedék merre fog menni. Városban ilyent nem tudunk csinálni" – írta le a helyzetet az igazgató, aki elmondta, hogy még idén februárban volt egy megbeszélése a megyei önkormányzatnál az ottani hatóságokkal, rendőrséggel, csendőrséggel, s akkor elkészült egy olyan protokollum, ami leírja, hogy ilyen helyzetben hogyan kellene cselekedni. Például a csendőrségnek és a rendőrségnek kellene leállítania a gépjármű-forgalmat és megakadályoznia az embereket abban, hogy közel menjenek a medvéhez. Ugyanakkor megyei szinten négy darab altatólövedékes fegyverre is szükség lenne, amivel szükség esetén meg lehet lőni a betévedt állatot. Egy fegyver körülbelül 15 ezer lejbe kerülne, a négy régió (Udvarhely, Csík, Gyergyó, Maroshévíz) mindegyikébe kellene egy.

Tavaly Nagyszebenben egy hasonló eset volt, fényes nappal órákig rohangált egy medve a városban, háztetőkre is felment, aztán egy gyár udvarán lelőtték a rendőrök.

Az eset nagy port vert fel akkor. Egy évvel azelőtt egy másik példányt sikerült altatólövedékkel elkábítani, majd elszállítani.

„Mi nem vagyunk ahhoz hozzászokva, hogy egy közepes medve csak úgy bejön a városba. Jelenleg a törvény annyit engedne meg, hogy puszta kézzel valaki megfogja. Ki fogja meg? A szó szoros értelmében meg van kötve a kezünk. Oda kellene menni, és megfogni a medvét. Egy medvebocs is annyira erős, hogy letépi a ruhát rólad" – összegzett Mărmureanu.

Ordítani és biztonságos helyre menni

Amennyiben valaki hasonló helyzetben találja magát, mint a vasárnap a vadállatot látó udvarhelyiek, Mărmureanu szerint a legelső dolog, hogy biztonságos helyre megyünk vagy menekülünk – a városba betévedő medve minden bizonnyal pánikhelyzetben van, menekül, nagyon veszélyes lehet ilyenkor. Megközelíteni egyáltalán nem ajánlott, sőt. Csapjunk zajt, ordítsunk, amitől megriad és elmenekül. Ahogy lehet, hívni kell a 112-es sürgősségi telefonszámot, értesíteni a hatóságokat.

A Szentimrén jöhetett be, a kórháznál mehetett ki

A vasárnap hajnali medvelátogatás útvonalát a nyomok alapján nagyvonalakban rekonstruálni lehet. Az állat a Szentimre utca irányából jöhetett be a város területére, a Tompa László utcán ment lefele, majd a Varga patakba ugrott. A kórház területéről ezután telefonáltak 112-es számra – az utolsó nyomokat ott látták. Hogy onnan hol távozott a városból, egyelőre nem tudni.

A helyi rendőrség egyetlen kameráján látszik a medve, a Palló Imre művészeti szakközépiskola előtt eljött, átkelt a hídon, és onnantól már a Grében kávézó felvételein tűnik fel, a taxisok videóján pedig a beleugrik a Varga-patak sáncába. Más felvétele a rendőrségnek nincs a medvéről – közölte portálunkkal László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője.

Mărmureanu szerint biztosra vehető az, hogy a medve ezt követően kimenekült a lakott területről – olyan hely ugyanis nincs a városban, ahol ennyi ideig elbújhatna. Minden bizonnyal igyekezett a legrövidebb úton elmenni a városból. „Lehetetlen, hogy itt maradt volna bent, eddig valaki biztosan látta volna már" – mondta az igazgató.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."