Itthon » Közélet

Ha szakadna a gát, 40 percünk maradna

Az elmúlt napok esőzései miatt megemelkedett a zeteváraljai tározóban levő víz szintje. Emiatt már több hétvégi házat elöntött a víz, Székelyvarság irányába pedig egy helyen az úttestre is kifolyt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

zetelaki_gat_021
zetelaki_gat_021
szerkesztoÍRTA: GYÖRGY-DÁVID CSABA
2010. június 30., 17:17
7 hozzászólás. 

Óriási víztömeg van a zeteváraljai tározóban, közel áll a víz túlfolyóhoz is. „A tó befogadóképessége 43 millió köbméter, jelenleg közel 31 millió köbméter víz feszíti a gátat" –mondta Bálint Miklós, az építmény főmérnöke, aki szerint az elmúlt 18 nap alatt annyi csapadék esett, mint amennyi két hónap alatt szokott, emiatt a tóban is megemelkedett a szint, de még nincs veszély.

zetelaki_gat_060

Ez idő alatt több mint 13 millió köbméternyi vizet fogott fel a gát, így kivédve, hogy a Nagyküküllő mentén áradások legyenek, a szakember azonban hozzátette, hogy amennyiben nem lesznek nagyobb esőzések továbbra sem kell árvíztől tartani a Küküllő mentén. Jelen pillanatban a tó vize már kiöntött a Székelyvarság felé vezető úton, ahol nehezíti a haladást mintegy 50 méteres szakaszon. Ugyanitt egy hétvégi házat félig ellepett a megnőtt víz. A helyiek szerint soha nem volt még ilyen magas vízállás a zeteváraljai tónál.

zetelaki_gat_018

A közkedvelt kemping-sátorozó hely is teljesen víz alatt van, sátorozásra nincs lehetőség, éppen ezért változott a pénteki Székely Félsziget helyszíne is, a fesztivál a zeteváraljai víztározó mellől Fenyédre költözik. Ezen a területen a színpadot már elborítja a víz, a mögötte álló panziót azonban nem veszélyezteti.

zetelaki_gat_040

Arra a kérdésre, hogy el tud-e szakadni a gát az Bálint Miklós elmondta, természetesen fennáll ez a lehetőség, viszont azért vannak itt, hogy vigyázzanak. „Minél hamarabb a nyomára bukkanunk, annál hamarabb ki lehet védeni a bajt" – mondta a szakember. A főmérnök szerint a gát megépítése óta, azaz az elmúlt 17 alatt ennek semmi jelét nem mutatta az építmény.

zetelaki_gat_051

Megtudtuk ugyanakkor, hogy, ha elszakadna a gát, a lezúduló víz 40 perc alatt elérné Udvarhelyt, és a Nagy Küküllőn 12 méteres vízszint-emelkedést eredményezne. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Egyébként holnap reggel kilenc óráig sárga jelzésű figyelmeztetést bocsájtott ki Románia keleti részére, ami Hargita megyét is érinti.

zetelaki_gat_006


7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2010-06-30 20:08:56
Egy jo panikkelto cikket sikerult osszehozni latom :)
„Minél hamarabb a nyomára bukkanunk, annál hamarabb ki lehet védeni a bajt"
Ez aztan odab**sz. Mire bukkanak a nyomara?? Ha elszakad a gat arra nyomara bukkannak??? Nagy teljesitmeny kell ehhez. Maszlag amit megetetnek velunk, de azt nem merik mondani h szinte semmi kozuk a gat szabalyozasahoz, mert az alatta levo eromuvet bukarest mukodteti igy szarnak rank. Magyarul megmondva. Meg aztan mi ez a 12 m viz? :D ez azert picit badarsag.
avatar
kocske
2010-06-30 22:37:36
ele'g szomoru'...:P
ha 12 meterrel megemelkedik a Kukullo vize akkor mondanom sem kell Udvarhelynek is annyi:))
avatar
warheartcob
2010-07-01 11:52:53
„Minél hamarabb a nyomára bukkanunk, annál hamarabb ki lehet védeni a bajt" :)), ez rohej
avatar
zombereky
2010-07-31 11:36:33
Hehe. Most megkaptátok a magatokét :P Ja, itt ni:http://www.manna.ro/kozter /zetelaki_gat_meg_nem_szakad_de_mar_csordul_2010_07_01 .html.
avatar
Pizsi
2010-07-01 22:31:47
jo a cikk de jobb lett volna ha meteresel pontosan lemertek volna hogy meg pontosan menyi is kell :P
avatar
attibá
2010-07-02 12:59:31
Na de arrol senki sem beszel,hogy miert is nemengedtek ki a sok vizet a tavasszal,holott tudtuk legalabbis sejteni lehetett,annyi napsutes utan ez lessz,aztan a csucs meg az a zsilipkezelo ven fasz aki megzsibbadva leszarja a gat epseget,aztan a mienket,ezekszerint csak igylehet bizni a zetelaki gatba. http://kemenyfalva.ro/2010/07/01/szakad-e-a-gat/ Itt megtekintheto egy interju
avatar
Pizsi
2010-07-02 20:54:03
attiba!
miert kell szidni a zsilipkezelő bácsit nem o az egyetlen sőt mióta megvan a gát ott dolgozik és azóta is megvan a gát o meg a jobbik zsilipkezelő :P

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."