Itthon » Közélet

Januárban kezdődhetnek a végső elbocsátások a Matricánál

Hétfőn a csíkszeredai törvényszék dönt arról, hogy felszámolják-e az emblematikus udvarhelyi gyárat. Egyelőre még dolgoznak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

matricagyarBalazsFerenc
A Matricagyár fénykorában, a nyolcvanas években. Fotó: Balázs Ferenc / archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2017. december 12., 12:42
1 hozzászólás. 

Hónapok, sőt évek óta gondok vannak a székelyudvarhelyi Matricagyár működésében, ám a dolgok néhány nap múlva élesbe fordulhatnak. Gergely László volt vezérigazgató, jelenlegi egyik adminisztrátor szerint hétfőn dönt Csíkszeredában a megyei törvényszék arról, hogy elkezdődhet-e a cég felszámolása. Amennyiben igen, akkor a következő hetekben megkezdődhet az alkalmazottak elbocsátása, illetve áthelyezése.

„Jelenleg 120-an dolgoznak a cégnél, egy részüket a megmaradt Matform cégnél próbáljuk foglalkoztatni, de vannak olyan udvarhelyi cégek, amelyek fémmegmunkálással, öntéssel foglalkoznak. Felvettem a kapcsolatot ezekkel a cégvezetőkkel. Nem nyugdíjba vagy munkanélküli segélyre akarjuk küldeni az embereket, hanem azt szeretnénk, hogy más cégekhez kerüljenek, s vannak sikerek is" – mondta kérdésünkre Gergely László.

matricagyar1

A volt igazgató szerint augusztus előtt voltak problémák a fizetésekkel, de állítása szerint a múlt hónapban az előleget a megszokottnál egy nappal hamarabb fizették az alkalmazottaknak, ebben a hónapban pedig 14-én szeretnék kifizetni mindenkinek a múlthavi járandóságát.

A csődeljárással megbízott cég felértékelteti a gyár megmaradt ingóságait és ingatlanjait, a hitelezők azokat árverésre bocsátják és abból fedeznék majd azokat az összegeket, amivel a Matrica Rt. tartozik nekik.

Amennnyiben a törvényszék a felszámolás mellett dönt, elindul egy többlépcsős folyamat: húsz munkanapig még dolgoznak, majd következnek az elbocsátások. Az alkalmazottak előtt három út áll: munkanélküliség, nyugdíj vagy az említett harmadik út, a más cégekhez való átigazolás".

A Matricagyár 1975-ben kezdte meg működését, a nyolcvanas évek végén majdnem négyezer embert foglalkoztatott. Történetéről itt írtunk részletesen. Jelenleg a cég honlapjának nyitóoldalán az embléma alatt is azt írja írja, hogy csődeljárás alatt van. A honlap a részvényesek között fő részvényesként dr. Verestóy Attilát (68.98%), részvényesként Hajdu Zoltán Győzőt (15%), illetve fizikai személyeket (15.83%) jelöl meg.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2017-12-12 14:53:50
Valaki azt mondta, hogy Verestói nem maffiózó.
Pénzügyi sikereinek sincs semmi köze a politikai áldásos tevékenységéhez.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."