Itthon » Közélet

Hiába veszünk felül szép ruhát, ha alul nem vagyunk megmosakodva

Ezt az aforizmát Gálfi Árpád polgármester mondta annak örömére, hogy április 1-től a Harvíz biztosítja Székelyudvarhely számára a mosdóvizet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Gálfi Árpád és Ráduly Róbert Kálmán aláírták az együttműködést | A szerző fotói
Gálfi Árpád és Ráduly Róbert Kálmán aláírták az együttműködést | A szerző fotói
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. március 22., 16:30
4 hozzászólás. 

Aláírták: április elsejétől az eddigi Aqua Nova Kft. helyett a Harvíz Rt. szolgáltatja a vizet Székelyudvarhely lakóinak. A víz világnapján tudtuk meg, ez tíz banival többe fog nekünk kerülni.

A székelyudvarhelyi és csíkszeredai polgármesterek, valamint a Hargita Víz Fejlesztési Egyesülés vezetőinek jelenlétében írták alá a Harvíz Rt.-vel való együttműködési szerződést csütörtök délelőtt.

Gálfi Árpád megköszönte az Aqua Nova Kft. eddigi odaadó, a város iránt tanúsított önzetlen szolgálatait, majd hozzátette, jogi kényszerűségből kellett megtörténnie ennek a váltásnak. A „központi országvetés" által 2016 novemberében meghozott törvénymódosítás alapján nem szabad a közszolgáltatásokat a város által bejegyzett cégeken keresztül alvállalkozótól igénybe venni.

harviz02

Rossz hír, hogy nem csak az Aqua Nova Kft.-t érinti ez a dolog, „a közszállítás tekintetében" is bajok lesznek ugyanebből az okból Udvarhelyen.

A csíki modell a székely anyavárosban

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a Harvíz Egyesület elnökeként ecsetelte, hogy Székelyudvarhely és Csíkszereda eddig különböző utakon jártak. Míg Csíkszereda megpróbált minden közszolgáltatást saját kézben tartani, Székelyudvarhely kiszervezte ezeket alvállalkozóknak. Mint kiderült, a csíki út volt sikeres, hiszen „nálunk van egy felújított, korszerű, kibővített rendszer megfelelő szintű felszereléssel".

„Nem betolakodók vagyunk, hanem a székelyudvarhelyi városvezetés döntött úgy, hogy velünk képzeli el a fejlesztést a székely anyavárosban. Gazdasági alapon szerződött a két város, és ez természetes. A Hargita össze kellene, hogy kössön minket, nem pedig elválasszon" – kedveskedett a csíki polgármester.

Közölte, Csíkszereda és Székelyudvarhely két egyenlő partnerként lesz jelen április elsejétől ebben a vízcsatorna projektben. A cég fő székhelye Csíkszeredában marad, de Székelyudvarhelyen is lesz „egy komoly másodlagos székhely".

A térségben Székelyudvarhely köré akarják megerősíteni a rendszerüket Zetelaki fertálytól egész a Boldogfalva környékéig, és Parajdon is fognak szolgáltatni. A cégmodell pedig úgy fog kinézni, hogy Csíkszereda és Székelyudvarhely az elsődleges, Szentegyháza és Parajd lesznek a másodlagos központjai, húzóerői a cégnek.

A csíki polgármester meglebegtette, szerinte a szekusok akadályozzák a magyar megyék fejlődését, az igazságszolgáltatáson keresztül a zászlóügyekkel, illetve a gazdaságélénkítés botlasztásával, de megnyugtatott, hogy mi is akadályozni fogjuk ebben őket, és csak azért is fejlődni fogunk.

Új szolgáltató, új hálózat

Az előző szolgáltató nem tudta a szükséges fejlesztéseket finanszírozni, erre lesz remény a Harvíz-hez való csatlakozás révén. Uniós pályázatokból 15-20 millió euró érkezhet a város vízhálózatának a felújítására. Ez azért lényeges, mert mint elhangzott, Csíkszereda és Székelyudvarhely között van egy lényeges különbség, mégpedig az, hogy míg Udvarhelyen a vízhálózat 3 százaléka van felújítva, Csíkban 3 százalék nincs. Az új szolgáltató szakemberei úgy tudják, emiatt naponta akár két csőtörés is történik városunkban.

harviz01

Udvarhelyen jövő nyáron vagy az azt követő tavasszal kezdődnének, és 3-4 év múlva fejeződnének be a felújítási munkálatok – mondta Bogáti Csaba, a Harvíz igazgatója.

„Úgy tudunk fejleszteni, tovább lépni, ha alul is a rendszerünket rendbe tudjuk tenni, és működőképessé tudjuk varázsolni, hiszen hiába veszünk magunkra szép ruhát, ha alul nem vagyunk előkészülve, akár megmosakodva" – foglalta össze a város számára a legfontosabb előnyöket a székelyudvarhelyi polgármester.

Mibe kerül ez nekünk?

Köbméterenként tíz banival többe, ugyanis a jelenlegi szolgáltató 6,71 lejt kér az előző 6,61-es árához képest. A Harvíz Rt. mindenütt egységes áron dolgozik, 5 százalékos profittal.

Némi átállási kellemetlenség is lehet, hiszen a szerződéseket újra fogják a fogyasztókkal kötni, de igyekeznek, hogy a húsvét vasárnapjára időzített átállás zökkenőmentes legyen, ne rontsák el az udvarhelyiek ünnepét. A fizetés ugyanúgy a régi pénztárhelyiségekben zajlik, mint eddig, illetve online is törleszteni lehet majd a számlát. Azon lesznek, hogy a számlakihordó egyúttal át is tudja venni a vízdíjat egy mobil pénztárgép segítségével – árulta el kérdésünkre az új „udvarhelyi főnök".

Mi lesz a munkatársakkal?

Igazgatóváltás történik, a székelyudvarhelyi székhely vezetője ezentúl a hidrotechnikus mérnök Izsák Attila lesz. Az elv az, hogy „az udvarhelyiek vízellátását udvarhelyiekkel oldjuk meg" és az udvarhelyi bajokért az udvarhelyieket, a csíkiakért a csíkiakat szidják a fogyasztók.

harviz04

Az alkalmazottak nagy részét átveszi a Harvíz Rt., azon 4-5 személy kivételével, akik maguktól már elmentek, vagy akiknek munkájára a csíkszeredai átfedések miatt nincs szükség. A székhely ugyanott lesz, az Urbana épületében bérelik az irodákat. Az itteni labor megmarad, arra a Küküllő vízminőségének változása miatt van szükség, de nem kell már az akkreditációs folyamatot végig vinni, a csíkszeredai labor esetében ugyanis már megtették.

Mi lesz az Aqua Novával?

A régi szolgáltató mintegy hatmillió eurót kér a várostól a szerződés felbontása nyomán. Gálfi Árpád biztosított arról, hogy bírósági végzés nyomán, törvényes keretek között fogja a város törleszteni az adósságait.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Isty
2018-03-23 10:04:14
Nem igaz!
Nagy kamus azert a Harviz. Allandoan papolnak, befektetesrol, de nem csinalnak semmit, csak a penzt szedik. Lasd Fenyed....leszerepltek mar....szerintem Udvarhelyt is atverik.
avatar
ebreszto
2018-03-26 11:16:26
eszrevetel
Tisztelt Pal Edit Eva!

Sajnalatos eliras tortent a lekozolt cikkben. A “kobmeterenkent 10 banival tobb” valojaban kobmeterenkent szinte 10% - al tobb, ami ertekben 55 banit jelent, ugyanis a jelenlegi kobmeter ara a viznek Szekelyudvarhelyen 6,16 lej. Szoval roppant jol jarunk mar megint!

Hogy ez az eliras veletlen, vagy keresre tortent, ki – ki dontse el maga… bizok benne, hogy csak a veletlen muve.

 

Tisztelettel,

egy udvarhelyi lakos
avatar
editeva
2018-03-26 12:03:53
Kedves udvarhelyi lakos!
Ez így hangzott el a sajtótájékoztatón, hogy jelenleg 6,61 lej a víz köbmétere (ha jól emlékszem, Gálfi Árpád mondta), és Ráduly Róbert vágta rá, hogy akkor 10 bani a különbség. Sajnos nem ellenőriztem le, hogy valóban így van-e.
avatar
ebreszto
2018-03-26 13:51:57
Kedves Eva!

Sajnalattal olvasom, hogy azok az emberek, akiknek tisztaban kellene lenniuk a ugy reszleteivel, egy szerzodes alairasanal ekkora “bakit” vetenek.

De ugy tunik a Harviz Rt altal mindenkinek konnyebb lesz az elete, leven mennyire tisztesseges ceg, hisz a profitjat is kozze teszi, ami valoban nem tunik soknak, idezem:  “A Harvíz Rt. mindenütt egységes áron dolgozik, 5 százalékos profittal.”

Kerdem en, hogy ha az Aqua Nova KFT 6,16 lejes arral dolgozott, amin gondolom volt profitja (lehetoseghez merten 5%). Megerkezik a Harviz RT es rapakol erre az arra kozel 10% - ot? Miert? Ha neki 5% profit elegendo…

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."