Itthon » Közélet

Ketten küzdenek az RMDSZ-elnökségért

Több mint félezer taggal bővült a városi RMDSZ, és hamarosan megtudjuk azt is, kik akarnak a nem létező szervezet elnökei lenni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Ketten jelentkeztek fotó: archív
Ketten jelentkeztek fotó: archív
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. március 29., 08:01
2 hozzászólás. 

Március 28-án, szerdán délben lejárt a jelentkezési határidő, eddig az időpontig két személy jelezte, hogy a városi RMDSZ elnöke lenne. Mindkettejük dokumentációját elfogadta a választáselőkészítő bizottság, így Derzsi László és Sinka Arnold városi tanácsosok mérhetik össze támogatottságukat az április 12-ei közgyűlésen.

A közgyűlésen az az 584 tag vehet részt és szavazhat, akik a szerdai határidőig frissítették a tagságukat, vagy újonnan beiratkoztak – tudtuk meg szerdai sajtótájékoztatóján Bíró Barna Botondtól, az udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezetőjétől.

DSC 9516

Bíró elmondta, hogy nem számolták még meg, pontosan hány új taggal frissült a szervezet, mivel utolsó napokban érkeztek a jelentkezők, és még nem sikerült a statisztikát elkészíteniük. Egy incidens kivételével, amikor egy vállalkozó nyomást akart gyakorolni, hogy az ő alkalmazottai beiratkozását hamar-hamar elintézzék, nem volt különösebb gond a beiratkozásokkal.

Kemény csatára számíthatunk, a jelölteknek szép számú tagságot sikerült mozgósítaniuk, a jelentkezéshez ugyanis az önéletrajzon és politikai programon túl 50 támogatót is fel kellett mutatniuk. Mindketten jóval a minimum fölött teljesítettek – mondta az ügyvezető.

A közgyűlés az elnökségi tagokról, illetve a választmányról is szavaz majd. A választmány esetében pedig Bíró szerint az lenne jó, hogy a kötelező tagok mellett (városi tanácsosok, képviselők és a szenátor, az elnök és az elnökség) szerepet kapjanak mindkét elnökjelölt aktív, dolgozni vágyó támogatói is.

Nulláról építkeznek

Nehéz munka vár az új elnökre, elnökségre, mert konkrétan a nulláról kell újraépíteniük a szervezetet, közösséget kell teremteniük. Ami reményre ad okot, hogy sok olyan fiatal személlyel beszélgettem az utóbbi időben, akik aktívan részt akarnak venni a szövetség életében, tenni akarnak a közösségért – mondta Bíró.

Hozzátette, ezek az emberek igényelnék a nyitott szervezeti formát, a problémák és megoldások nyilvánosságra vitelét. Ez korábban hiányzott. 2008-ban elindult valami, egy jó kezdeményezés, de azután 2015-re ez megtorpant, és 2016-ban megszűnt, mert teljesen zárttá vált a szervezet. Ha valaki belép egy szervezetbe, és ott nem fogadják el az ötleteit, nem tudja érvényre juttatni azokat, akkor vagy inaktívvá válik, vagy rosszabb esetben átment más politikai színtérre - ecsetelte. Arra a kérdésünkre, hogy ki és mi az oka annak, hogy zárttá vált, illetve megszűnt a szervezet, azt a választ kaptuk, hogy semmiképp sem a az elhunyt szenátor volt az oka, aki anyagilag is támogatta a helyi RMDSZ-t.

Bunta a leépítő?

A széki ügyvezető a volt polgármester szerepét látja a leépülésben. Nem vezetett jóra, hogy a városi RMDSZ ötletei, megvalósításai a városháza érdemeiként jelentek meg, és a helyi szervezet csak a tisztújításokkor, valamint hasonló politikai eseményekkor kapott nyilvánosságot.

Amit a széki RMDSZ elrontott ez esetben, az az, hogy a választásokkor nem tették nyilvánvalóvá, hogy nincs két RMDSZ, megengedték Buntának, hogy úgy állítsa be a lakosságnak, van egy jó és egy rossz RMDSZ, a jó a Bunta-féle, a rossz meg a Verestóyé. A tanácsosok közül is többen végig lavíroztak, mert végig azt hitték, hogy Bunta meg fogja nyerni a választásokat. Ha ez nem így történik, az RMDSZ lehetett volna többségben, mert a koalíciónak nem lett több szavazata, mint az előző választásokon a két pártnak – foglalta össze a 2016-os helyhatóság választások hatását a helyi szervezetre és politikára nézve Bíró Barna Botond.

Ki ül Verestóy Udvarhelyszékébe?

A székelyudvarhelyi tisztújítás egy nagyobb folyamat része. Jelenleg Udvarhelyszék több településén is zajlanak a tisztújító gyűlések, hogy aztán április 19-én újult erővel szavazzák meg az udvarhelyszéki RMDSZ elnökét, amely tisztség dr. Verestóy Attila szenátor halálával megüresedett.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Bírót nevezte ki a választások megszervezéséért felelős ideiglenes elnökké múlt hónapban. A jelöltek jelentkezési határideje április 12., eddig még senki nem adta le iratcsomóját – válaszolta kérdésünkre az ügyvezető.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
bildiko
2018-03-29 15:01:49
jav
"Április 28-án, szerdán délben lejárt a jelentkezési határidő" - Esetleg március, nem?
avatar
editeva
2018-03-29 15:56:48
re: jav
Ühm! Repül az idő, de nem ennyire! :) Köszönjük az észrevételt, javítottuk.

avatar
bildiko
"Április 28-án, szerdán délben lejárt a jelentkezési határidő" - Esetleg március, nem?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."