Itthon » Társadalom

Árulják a patkót

Mágnessel vonzzák a turistákat Udvarhelyre, majd a zsebükbe teszik az idegenvezetőt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

tourinfo01
Sok újdonsággal jelentkezett a Szinfotour, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. szeptember 06., 14:13
0 hozzászólás. 

Sok-sok mindennel teszik vonzóbbá Székelyudvarhelyt a turistáknak, applikációval, térképpel, recepttel, kiskönyvvel, és patkó alakú hűtőmágnessel – mutatta be legújabb kiadványaikat Orbán Melinda, a Szinfotour iroda vezetője. A régen Tourinfo néven működő turisztikai irodát néhány éve összevonták a Szinfo nevet viselő ifjúsági információs és tanácsadó irodával.

Elsőként az idei katalógust mutatták be, amely magyar, román, angol és német nyelven is ismerteti turistákkal városunk látványosságait, fürdő- és sportolási lehetőségeit, szórakozóhelyeit, szálláshelyeit, éttermeit. A nyomtatott ismertetőkből több is akad, készült egy kizárólag túraútvonalakat ajánló kiadvány is, kiemelve benne a Székely Kálváriát, sőt külön térkép is készült a városról, érdekességekkel, receptekkel a hátoldalán.

tourinfo03

A Balázs Árpád által szerkesztett Egy csepp história című kiskönyvet is erősen ajánlották a turisztikai iroda munkatársai, azt mondják, nagyon nagy keletje van az udvarhelyiek vagy az Udvarhelyről elszármazottak körében, és amilyen kicsi, olyan sok széleskörű történelmi visszatekintés van benne a városról.

A város történelménél járva

fontos megemlíteni Udvarhely vadiúj idővonalát az iroda tourinfo.ro webcímen található vadiúj honlapján. A kibővült, négy nyelven böngészhető oldalon Megnézni, Megszállni, Megkóstolni, Megtudni és Megélni fül is van, az előbb említett idővonalat a Megtudni menüsort legördítve, a Várostörtént alpontra kattintva találjuk. Ez Mihály János történész segítségével készült el, és átfogja a város történetét egészen az első, a pápai tizedjegyzékben fennmaradt írásos említésétől kezdve.

tourinfo02

Nem csak történelme van a térségnek, legendái is, nem akármiért találjuk meg a másik újdonságot a honlapon. A Megszállni menüsor alatt a Legendás szállásokra klikkelve látjuk, hogy néhány udvarhelyi vendéglátóegység egy-egy legendával párosul. Ezek a szálláshelyek egyik szobájukba berendeztek egy játéksarkot egy környékbeli legenda alapján.

Idegenvezető a zsebedben

Orbán Melinda szerint az újdonságokon kívül minden megtalálható az oldalon, amire a turistáknak szüksége lehet. A honlapról egy applikáció is letölthető, ami egyelőre egy tesztverzió, szeptember tizenötödikén a Google Store-ban is megtalálható lesz.

„Negyven nevezetesség van benne a városból, többségében a dualizmus korából, tehát a tizenkilencedik század végén és a huszadik század elején épült nevezetességekről, az akkor élt kiemelkedő egyéniségekről emlékezhetünk meg. Ha rákattintunk egy nevezetességre, képet látunk róla, egy hangfelvételt is meghallgathatunk, ezeknek szövegét Gidó Csaba írta, Barabás Árpád és Száva Enikő tolmácsolásában hallgathatjuk meg őket" – mutatta be a „zseb-idegenvezetőként" is szolgáló appot Péter Ildikó, az iroda munkatársa.

tourinfo08

A nevezetességeket térkép köti össze, így útvonaltervezésre is ideális, a helyieknek pedig segíthet egy kicsit tanulni azokról az épületekről, amelyek mellett nap mint nap eljárunk. Az sem mellékes, hogy az alkalmazást a Google Store-ból letöltők között egy őszi törökországi utazást sorsolnak majd ki.

Appból sosem elég

Egy másik applikáció is készül – egyébként ezt is, és az előzőt is kolozsvári diákok programozzák –amely a Szinfó applikációja lesz. Ebben főleg a helyi fiataloknak szolgáló hasznos infók lesznek megtalálhatóak, összesítik benne a továbbképzési, továbbtanulási lehetőségeket, nyári táborokat, nyári munkalehetőségeket, mondta el Mihály Zsuzsa, a Szinfó munkatársa.

tourinfo05

Az applikációkon és kiadványokon kívül hűtőmágnessel is szeretnék népszerűsíteni a várost a turisták körében, leginkább a Patkót, a Márton Áron teret, mert Udvarhelyen van a világ legnagyobb épített patkója. A 3 három lejbe kerülő hűtőmágneseket a Szinfotour irodájában lehet megvásárolni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."