Itthon » Közélet

Itt vannak az udvarhelyi eredmények!

Tudd meg, hányan szavaztak és hogyan. Az is kiderül, hányan maradtak távol és miért.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

referendum
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: SZILÁGYI ISTVÁN
2018. október 08., 13:24
0 hozzászólás. 

Alig tizenegy százalékos részvételi aránnyal Hargita megye megőrizte sereghajtó pozícióját a hétvégén tartott népszavazáson. Udvarhelyszéken tíz százalék körüli volt az átlag, beleértve anyavárosunkat is, azonban elég nagy eltérések mutatkoztak bizonyos települések között.

Az igen és nemek aránya nagyjából követi az országos statisztikákat, viszont az érvénytelen szavazatok száma az országos átlag fele, alig egyszázalékos a hiba. Az érvényes szavazatok 93%-a igen, 7%-a nem - tudtuk meg az udvarhelyszéki RMDSZ jóvoltából.

Az adatokból kiderül, hogy Udvarhelyen valamivel több, mint háromezren éltek szavazati jogukkal, az érvényes igenek aránya pedig 94%-os volt.

Az udvarhelyszéki átlagnál jelentősen magasabb volt a kedv Kápolnásfaluban (23%), Fenyéden (17%) és Varságon (16%), de Oroszhegy és Siménfalva sem maradt le sokkal a dobogóról, a maguk tizennégy százalékával.

Legkevesebben Keresztúron (5%), Újszékelyen (4%) és Szentábrahámon (2%) járultak az urnákhoz. Az igen-nem arányok szempontjából külön érdekesség, hogy az alacsonyabb részvétel általában több nem szavazatot is jelentett.

A toplistát éppen Újszékely vezeti, ahol a szavazók majdnem 17 százaléka ellenezte az alkotmánymódosítást. További tíz településen ért el tízszázalék körüli arányt a nemek száma, köztük olyan jelentős községekben, mint Oroszhegy, Farkaslaka, Homoródszentmárton, Homoródalmás, Bögöz, Máréfalva és Székelyandrásfalva.

Ezzel szemben alig 2-3%-ban szavaztak nemmel Korondon, Varságon, Székelyderzsen és Lövétén, de a távolmaradás itt is jelentős volt.

Az eredmények ismeretében megkérdeztünk két udvarhelyi politikust, hogy mivel magyarázzák a polgárok tartózkodását. Ők, mindketten nyíltan részvételre és igenre buzdították a polgárokat előzetesen.

Bíró Barna Botond, az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke szerint az alacsony részvétel azt a látszatot keltheti, hogy a kérdés a társadalom számára közömbös, de valójában nem volt megfelelő társadalmi vita a témában. A prók és a kontrák annyira sarkosan voltak megfogalmazva, hogy elvitte a fókuszt a valódi témáról  vélekedett. Úgy látja, a népszavazás arra pontosan rámutatott, hogy mennyire nem prioritás most ez a kérdés.

Az MPP-s Orbán Árpád alpolgármester szerint nem volt elégséges a mozgósítás. Úgy gondolja, az MPP állásfoglalása és buzdítása sokkal láthatóbb volt, mint a legtöbb önkormányzatot vezető RMDSZ-é. 0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."