Kisokos a hétvégi népszavazáshoz

Biztosan már benned is felmerült néhány kérdés. Segítünk tisztábban látni az információk sűrűjében. Kérdezz, mi felelünk!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

referendum
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: SZILÁGYI ISTVÁN
2018. október 06., 07:00
0 hozzászólás. 

Miről van szó, mi történik a hétvégén?

Polgári kezdeményezésre módosulhat a román alkotmány, ha az október 6-7-én esedékes népszavazás érvényes lesz, és a többség igennel szavaz.

Mi változna az alkotmányban?

Jelenlegi formájában az alkotmány 48. cikke úgy fogalmaz, hogy a család alapja a házastársak közti házasság. Ezt pontosítanák azzal, hogy a házastársak kifejezés helyett konkrétan férfi és nő szerepeljen.

Miért kellett kiírni a népszavazást?

A Koalíció a családért mozgalom kezdeményezte az alkotmánymódosítást, amelyhez hárommillió támogató aláírást sikerült összegyűjteni (jóval a félmilliós küszöb felett). Miután az alkotmánybíróság pozitívan véleményezte, a kormány köteles volt kiírni a népszavazást.

Miért van erre szükség?

Valójában nincs rá szükség, mert a polgári jogi törvénykönyv értelmében most is csak a különböző neműek házasodhatnak egymással.

De akkor mi a tétje?

A referendum ki nem mondott célja az, hogy az alaptörvény módosításával minél inkább zárják ki az azonos neműek közötti házasság lehetőségét. Az alkotmányt ugyanis sokkal nehezebb volna módosítani, mint a polgári törvénykönyv idevágó cikkét.

Hogyan szól a kérdés a szavazólapon?

Ne számíts arra, hogy szó szerint megjelenik a szóban forgó kérdés. Csak annyit ír a szavazólapon, hogy egyetértesz vagy sem az alkotmánymódosítással.

Milyen opciók vannak?

Igennel vagy nemmel szavazhatsz. Minden más megoldás érvénytelen szavazatot eredményez, de a részvételi arányt erősíted.

Milyen álláspontok vannak, ki mire buzdít?

A magyar pártok és történelmi egyházak többsége támogatja a népszavazáson való részvételt és az igennel való szavazást. Az EMNP és az MPP egyértelműen ezt az álláspontot képviseli, az RMDSZ részvételre és lelkiismeret szerinti szavazásra buzdít. Azonban civil és politikai véleményformálók, szervezetek egész serege bojkottra bátorítja az állampolgárokat, mert károsnak és fölöslegesnek tartják a kezdeményezést.

Mire is jó a tartózkodás? (#bojkott)

Ha elég sokan nem mennek el, akkor érvénytelen a népszavazás és elvetik a kezdeményezést. 

Hogyan lesz érvényes a referendum?

A választói névjegyzékben szereplők több mint harminc százalékának a részvétele és egynegyedének az egyetértése szükséges ahhoz, hogy egy referendum érvényes legyen. Ez legalább 5 millió 685 ezer választót, illetve 4 millió 738 ezer igennel szavazót jelent.

referendum

Ki szavazhat? 

Minden román állampolgár, aki szombaton vagy vasárnap betöltötte a 18 évet, és bíróság nem vonta vissza a szavazati (választási) jogát. Aki csak vasárnap lesz nagykorú, szombaton még nem szavazhat.

Milyen dokumentum kell nálam legyen?

Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél.

Lehet kampányolni a referendum alatt?

Az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) döntése értelmében nem lesz kampánycsend. Ettől függetlenül a gyűlöletbeszéd tilos és büntetendő.

Mikor lehet szavazni?

Szombaton és vasárnap 7 és 21 óra között. 

Hol lehet szavazni?

Ha a lakcím szerinti településen tartózkodunk, akkor a megfelelő szavazókörzetben. Itt van a Hargita megyei körzetek listája.

S ha épp nem vagyok otthon?

Ha az állandó lakóhelyeden kívül tartózkodsz, de még az ország határain belül, akkor bármelyik útbaeső szavazókörzetben, csak jelezni kell a helyszínen, hogy pótlistára kéred a felvételt. A szavazóhelyek összesítő táblázata letölthető innen. 

S ha nem tudok kimozdulni a házból?

Ágyhoz kötöttség esetében egy kérvényt kell eljuttatni a helyi választási bizottsághoz a mozgóurna házhoz rendeléséhez. Célszerű szombaton vagy legkésőbb vasárnap reggel kézbesíteni a kérvényt a megfelelő orvosi igazolással együtt.

Külföldről is lehet szavazni?

A külföldön tartózkodó román állampolgárok számára a külügyminisztérium 378 szavazókörzetet rendez be többnyire az ország külképviseletein (konzulátusok, nagykövetségek). A külföldi szavazóhelyek listája itt található. 

Mi van, ha itt is, ott is szavazok?

Bűncselekménynek minősül, nem ajánljuk.


PS. Ha bármilyen más kérdés merülne fel, ami nekünk nem jutott eszünkbe, írjátok meg nekünk kommentbe!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."