Itthon » Közélet

Vízszintes elosztású távfűtés: elkészült az első

Az első rendszert a Tábor lakótelepi Virradat bejárat 4 szám alatti tömbházban építette ki az Urbana Rt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Vizsintes_elosztas
Vizsintes_elosztas
szerkesztoÍRTA: GYÖRGY-DÁVID CSABA
2010. szeptember 10., 14:39
0 hozzászólás. 

A közüzemek igazgatója, Ráduly Mihály szerint a rendszer lényege, hogy biztosítja mindazokat a lehetőségeket, amit az egyéni kazános rendszer nyújt, megtartva a távhőszolgáltatással járó előnyöket.

Vizsintes_elosztas

A Tábor negyedi, Virradat bejárati tömbházba már beszerelték a rendszer működéséhez szükséges csőrendszert, és a hőátadó modult. A másik lakóház, ahol szintén bevezetik ezt az újítást, a Sziget negyedben, a Malom utcában található, ott a jövő héten kezdenek dolgozni.

Vizsintes_elosztas

„A beruházás az Urbana Rt. költségeit képezi, a lakóknak a lakásokon belüli munkálatokat kell fizetniük, ami a becslések szerint átlagosan 1500 lejbe kerül egy családnak" - mondta Ráduly Mihály, az Urbana Rt. igazgatója. A kivitelezés során a függőleges vezetékek megszűnnek, ezeket vízszintes, lépcsőházi hőszigetelt vezeték váltja fel. ,,Ezzel a rendszerrel lehetőség van az igényelt fűtés lakáson belüli, helységenkénti szabályozására, így a felhasznált hőenergia értékét kell fizetni, tehát gyakorlatilag mindenki annyit fogyaszt, amennyire szüksége van és annyit fizet, amennyit fogyasztott" - foglalta össze a vízszintes elosztás lényegét Ráduly Mihály, a Közüzemek igazgatója.

Vizsintes_elosztas

A tervek szerint a fűtésszezon beálltára már ezt a módszert alkalmazzák a Tábor és a Sziget lakótelep egy-egy tömbházában. Az Urbana Rt. kedvezményt is nyújt a szolgáltatást igénybe vevőknek, megvásárolja a mérőműszereket, amelyek árát a lakók több részletben törleszthetik. Bár lehetőség lett volna arra, hogy a lakók igényeljék a melegvíz ilyen módon való szolgáltatását is, mindkét tömbház csak a fútést kérte. Az Urbana Rt. a nyár elején terjesztette a lakosság elé a városban újdonságnak számító rendszer kérelmezési lehetőségét. Első lépésben, mintaként az említett két tömbházban alkalmazzák ezt a rendszert, erre 50.000 leje van az Urbananak. Ezt a fajta hőelosztó-rendszert már Marosvásárhelyen, és Bákóban is sikerrel alkalmazták.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."