Itthon » Közélet

Biztonságos barangolás a hegyekben

A székelyudvarhelyi Harmont Egyesület sikeresen pályázott és egy 10.000 dollár értékű pályázatot nyert Hargita Megye Tanácsának turisztikai kiírásán.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Hegyimentok2010
Hegyimentok2010
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. szeptember 14., 14:59
2 hozzászólás. 


Az összeget a Madarasi Hargitán és a Vargyas völgyében levő turistautak, sziklamászó helyek, ivóvízforrások, menedékhelyek feltérképezésére és felújítására fordítják.
A tervek szerint október végéig lebonyolítandó turisztikai projekt célját, részleteit a székelyudvarhelyi hegyimentők képviselői, Szikszai Attila elnök és Máté László, valamint Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba ma sajtótájékoztatón mutatták be az udvarhelyi egyesület Haáz Rezső utcai székhelyén.
Hegyimentok2010
„Célunk a biztonságos turizmus fejlesztése térségünkben" - fogalmazott Szikszai Attila. A pályázati összegből felújítják a Madarasi-Hargitára vezető turistaútvonalon található ivóvízforrást, feltérképezik a Hargita megye központi és déli részén lévő turistaútvonalakat és felújítják a Hargita-hegység déli részén a turistautakat. Az elnök közölte: a 13 éves (1997-ben alakult az egyesület) és 13 tagot számláló udvarhelyi hegyimentők már ezen a héten elkezdik a munkát. A több száz négyzetkilométernyi terület feltérképezése, rendbetétele, a turistajelzések felújítása nem kis feladat - a csapatot nem csak a szűkös határidő, de az időjárás is sürgeti. „A hegyekben vagyunk, az idő bármikor elromolhat" – tájékoztatott Szikszai.

„Hargita megye és ezáltal Székelyföld turizmusának fejlesztésére a Megyei Tanács figyelmet fordít, sőt, a megyében tevékenykedő négy hegyimentő alakulat önkéntes munkáját anyagilag és pályázatok útján is támogatja" – mondta Borboly Csaba, elnök. Hozzátette: a turisztikai projektek célja elsősorban a hegyi barangolás biztonságosabbá tétele, az aktív, úgynevezett bakancsos turizmus népszerűsítése. „Védetté és látványossá tenni természeti kincseinket" – hangsúlyozta ki a turisztikai pályázat lényegét Borboly.

Az udvarhelyi Harmont Egyesület tagjai szakképzett hegyimentők, felségterületük összesen 840 négyzetkilométeren fekszik, a Hargita hegység központi részétől a Vargyasi szoroson át a Görgényi havasokig terjed. Fő tevékenységük elsősorban a hegyimentés, de teljesítménytúrák, montain bike, offroad és enduro versenyek szervezésében és a biztonságos sziklamászás technikájának népszerűsítésében valamint oktatásában is részt vállalnak.  


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
agressziv kismalac
2010-09-14 22:38:35
Borboly úr, mikor fog egy kommandót alakítani a hegyekben szemetelők móresre tanításához? A Kerekerdőre már nem is érdemes menni,ahova nézünk mindenhol szemét, és ezt mind a jó udvarhelyi atyafiak hagyják szerteszét, dögök "hazacipelni" az üres vizes, sörös stb. pillepalackokat.Civilizált országokban a kiránduló legalább az első szemetesig elviszi az összegyűlt szemetét, nem hagy maga után disznóólat, de úgy látszik ki ahonnan jött , olyanra alakítja a környezetét.
Ráadásul a sok odahordott kacat, lim-lom,építkezési törmelék és még mi tartjuk tisztábbnak magunkat másnál... :evil:
avatar
ooloo
2010-09-15 08:52:32
Borboly úr annyit válaszolgat a DJ-utakkal kapcsolatosan hogy már kiérdemelné a DiJé Borbi titulust. :D

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."