Itthon » Közélet

Amikor a tanügy seggbe rúgja önmagát - első rész

Egy történet, amivel minden iskola rendszeresen szembe kell nézzen. Egy történet, amiről senki nem akar beszélni csak túl lenni rajta.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/1
Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/1
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2010. szeptember 27., 14:58
47 hozzászólás. 

Egyszerű estének indult, szűk baráti körben folyt a beszélgetés. Aztán a társaság egyike, nevezetesen Hajdu Krisztina egy érdekes történettel állt elé. Mesélni valója láthatóan felzaklatta. Ismerem már egy ideje, így tudtam, ha ennyire kiborult, akkor annak oka van.

Amit tudni kell róla, hogy német-angol szakon végzett, tanári családból származik, és nem túlzok, amikor azt mondom, hogy a környezetemben egyik olyan ember, aki ért is ahhoz, amit csinál. Jelenleg az Orbán Balázs általános iskolában angol szakos tanárként oktatja a gyerekeket, a tanügyben másfél éve munkálkodik nagy lelkesedéssel.

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/1

Elmondta történetét, ami után csak értetlenül pislogtunk. Ezután egy hétig ostromoltam, engedje, hogy megírjam – nem hiszem, hogy az ilyen eseteket a szőnyeg alá kell seperni. Ez sajnos nem csak egy eset, ami a tanügyben történt, hanem egy problémás jelenség. De lássuk miről is van szó:

„A történet ott kezdődik, hogy 12 tanulóm állt angolból bukásra" – mesélte Krisztina – „ezek közül volt, aki az angolon kívül még legalább 3-4 tantárgyból ugyanilyen helyzetben volt lezárás előtt. A gyerekek közt volt VI., VII. és VIII.-os diák is, akiknek az év folyamán több lehetőségük is volt elkerülni a bukfencet. Végül úgy alakult, hogy valami csoda folytán csak nálam buktak meg a gyerekek, így megtartottam az 1-1 hét felkészítőt a pótvizsgára.

Ezen a vizsgán a nyolcadik osztályos tanulók sikeresen átmentek, a hatodik és hetedikes diákokkal már nem volt ilyen egyszerű a helyzetem. Sajnos volt olyan gyerek is közöttük, aki a felkészítőre sem volt hajlandó járni. A pótvizsgán próbáltam szorgalmazni őket, az átmenőhöz szükséges minimumot kértem tőlük, aminek nagy részét a felkészítőn is felfrissítettük. Az öt gyerek közül három ezt a minimumot sem tudta nyújtani, sőt, teljes közömbösséget mutattak a vizsga iránt, így minden fáradozásom ellenére osztályismétlőre kellett buktatnom őket. Ha ezt a minimumot sem tudják, akkor a következő évben lehetetlen a tananyagot tovább tanítani, mert az éves anyagok egymásra épülnek.

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/1

A vizsga után, amikor az igazgatóval találkoztam azzal fogadott, hogy „Krisztina, remélem mindenki átment". Közöltem vele, hogy bármennyire is próbálkoztunk, három gyereknek nem sikerült. A válaszomat láthatóan rosszul fogadta az igazgató úr és megjegyezte, hogy ezzel csak korlátozzuk a gyerek fejlődését és haladását, de azt csinálunk, amit akarunk.

A vizsgáztató kolléganőmmel, nyugodt lelkiismerettel lezártuk a naplót, tudva, hogy alapos és megfontolt mérlegelés után hoztuk a lehető legjobb döntést. (A másik vizsgáztató tanár nevét, kérésére nem írjuk ki, mert a tanári pálya mellett máshol is tevékenykedik, így nem szeretné, ha oktalanul összemosnák azzal – szerk. megj.)

Még azon a péntekén az igazgató úr összehívott egy rendkívüli tanácsülést (amiről csak utólag értesültem), amelyen megszavazták, hogy a három gyereknek egy újabb vizsga lehetőséget biztosítanak. Ez egy törvényes eljárás, mert aki csak egy tantárgyból bukik, annak még jár egy lehetőség az újabb bizonyításra. Egy úgynevezett pót-pótvizsga.

Hétfőn közölte velem az igazgató, hogy csütörtökön lesz ez a vizsga, amire két külsős szaktanár fog jönni. Hozzátette, egyikük meg fog keresni, és kérte, neki majd adjam át azokat a tételeket, amikből vizsgáztattam és mondjam meg miket kérdezzen. Olyan kérdéseket mondjak, amikre tudnak válaszolni a gyerekek. Erre én azt feleltem, hogy a tételeket természetesen átadom, kérdezni pedig én is csak azt kérdeztem, amire úgy gondoltam tudják a választ.

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/1

Ezután egyik kollégám, aki már évtizedek óta tanít, és régi tanára az iskolának, látva mennyire zaklatott állapotban vagyok, félrehívott az egyik osztályterembe, hogy nyugodtan beszélhessen velem. Megerősített, hogy pedagógusként helyesen jártam el és próbált megnyugtatni a kialakult feszült helyzetben. Beszélgetésünket az igazgató úr váratlan megjelenése szakította félbe, aki, miután az osztályba lépett és felmérte a helyzetet, ennyit mondott: „Na! Elmagyaráztad-e Krisztinának a dolgokat, hogy nyugodjon meg?!" Értetlenül álltunk ott.

Kedden megkeresett Kovács Kinga, aki egyike volt a vizsgáztató tanároknak a pót-pótvizsgán. Ismertettem vele a kialakult helyzetet, majd átadtam az anyagot és vele a tételeket. Megnyugtatott, hogy a lehető legobjektívebben fog eljárni az ügyben és legjobb tudása szerint vizsgáztat.

Én a gyerekeket egy éve tanítom, tisztában vagyok a képességeikkel és a tudásukkal, csütörtökön mégis megdöbbenve olvastam az ajtóra kifüggesztett eredményeket miszerint mindhárom gyerek ötössel átment. Természetesen érdekelt, hogy sikerült egy hét alatt megtanulniuk a hatodikos illetve a hetedikes angol tananyagot, így az írásbeli feladataikat megnéztem. Itt nem érték el az átmenőt. A szóbelit ugyebár nem tudtam ellenőrizni, így a két vizsgáztató tanárnőnél, Kingánál és Claudiánál érdeklődtem.

Egyeb_0927_Krisztivsigazgato/1

Kinga elmondása szerint a gyerekek elismerően jól tudtak, a szóbeli feladatok annyira mentek, hogy csupa jó jegyet kellett adjanak. Mint mondtam, régóta tanítom a gyerekeket és tisztában vagyok a tudásukkal, így tovább faggatóztam. Aztán kiderült, hogy a három gyerekből az egyik talán nem érdemelte meg az átmenőt. A másik két gyerek is mondogatott „ezt-azt", amire úgy vélték megérdemlik a nagyobb jegyet, amivel az átlaguk eléri az ötöst. Talán nem fogalmazok túlzóan, ha azt mondom, hogy kikerekedett szemekkel értetlenül álltam a válaszok előtt.

Ezek után felmerült bennem néhány kérdés. Tudom, hogy a hibát nem csak a rendszerben kell keresni, de miért baj, ha valaki fiatal, lelkes és szívéből végzi vállalt feladatát? Ha a munkáját hivatásaként éli meg? Miért kell szárnyát szegni annak, aki lelkes? Ezek után, hogy tanítsam ezeket a gyerekeket tovább, hiszen ha nem is tanul, majd a pótvizsgán átmegy? Hol az igazság a többi diákkal szemben, akik lelkiismeretesen készültek?"

Amikor a történetet végighallgattam, ezek és hasonló kérdések nem csak Krisztinában, hanem bennem is felmerültek. Hogy válaszokat találjak elindultam és kérdeztem.

Kérdéseimre a válaszok, a nézőpontok többször megoszlottak és olykor kínos pillanatokat okoztak. A következő részben jön a többi érintett álláspontja és sorban a válaszok.

A történet folytatása ide kattintva olvasható



47 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kicsikatka
2010-09-27 15:16:59
Gondolom az ilyenek miatt alakulnak ki, hogy egyes iskolakban minden megszerzett tudas nelkul kapjak a tizeseket, es majd elfoglaljak a valoban jol tanulo elott a helyet, aki emiatt csak gyengebb iskolaba jut be, es elsüllyed a kozepszerusegben. A feltuningolt latszat-diakok majd uresfeju vezetok lesznek, es hozzak a szinten ures donteseket, es aztan eccercsak azt vesszuk eszre, hogy aztapiculajat mivan itt irgum burgum. Na igy kezdodott...
avatar
garibaldi
2010-09-27 15:28:41
BRUTAL
Hát elég sajnálatos dolog :( Ez egy igazi példamutatás az igazgató úr részéről.Ezért olyan okosak a mai lurkók :X Csak így tovább!!!(haladunk)
avatar
naphold
2010-09-27 16:05:19
Ezekből angol tanár úgyse lessz ! De lehet más,bármilyen diplomája,ha jól keres és le tudja fizetni a tandijjat ! A fontoskodásoddal nem mented meg a román oktatási rendszert ! A nagy bajok jóval később,a futószalagon diplomázottakkal van a baj ! Kótelezővé akarják tenni,hogy sofőrvizsgán ne vehessenek részt analfabéták....kész röhej ! mondja már meg valaki,hogy töltötték ki mostanig az elméleti vizga tesztjeit ? Tanügyben dolgozom több évtizede...Már semmin se csodálkozom ! Engedd át , lehet egy jó kőmüves stb belölük...ha meg Angliában keresik a boldogulást , a kényszer ógyis rákényszeriti ! Te attól aludj nyugodtan ! Becsületesebb polgárai lesznek ennek a korupt államnak,mint a sok parlamentben ásitozó semmirekellő !
avatar
Csedo
2010-09-27 16:11:47
re:

Nem hinnem, hogy az a megoldas hogy minden huet engedjenek at, a cikk is emliti hogy egyes diakokbol meg az akarat is hianyzik, kerdem en azt miert kell atengedni, kedves tobb evtizede a tanugybe dolgozo polgartars vagy elvtars ?
avatar
taylor
2010-09-27 16:24:12
Itt két felfogás ütközik az egyik a balkáni: " hagyd békén úgyis jó lesz, majd megoldódik, dőljünk hátra", a másik:"vagy csinálom rendesen vagy sehogy". Mindenki döntse el neki melyik jobb, de szerintem jobb ha az utóbbira készítik a diákokat. Plussz egy kérdés: melyik típusú tanárhoz küldenétek magánórára a gyermeketeket?
avatar
sztojka
2010-09-27 16:37:04
En napholdal ertek egyet.Azzal hogy megbuktatja csak a diakot hatraltatja az eletben. Angol nyelvtudas nelkul is jol boldogul az eletben.Lehet egy jo komuves vagy epp autoszerelo. Aki meg lelkiismeretesen keszul annak jo jegyet kell adni.
avatar
taylor
2010-09-27 16:48:11
re:
A román oktatási rendszert nem megmenteni kell, a román oktatási rendszer ti vagytok (a tanárok) és köszi ha ugyanazt a diplomát adjátok úgy az 1-esre tanulóknak mint akik 10-esre tudnak. Az ilyen dolgok miatt is van felborulva a fiatalok értékrendje.
avatar
Friedman
2010-09-27 17:13:27
Mikor a diak teljes kozombosseget atmeno jegyel jutalmazod, ne vard el tolle hogy felnotkent is maskep viselkedjen. A komuves & autoszerelo is oda kell figyeljen a munkajukra ha jo szakembernek szamitod el oket. Majd felnonek es ugyanolyan hozzanemalas utan fognak kovetelozni nagyobb fizetest meg miegymast. Iskolanak feladata a neveles, senkinek az elete nem megy tonkre egy bukastol, de egy ilyen kihagyot bukas igenis erkolcsi romlasal jar hosszutavon.
avatar
Friedman
2010-09-27 17:15:00
Hajra Krisztina, tartsd meg gerincedet erosnek es ertekelni fogjuk!
avatar
Lewy
2010-09-27 17:18:54
Krisztina tanított engem is és nem csak én hanem az egész osztályom szerette és tisztelte...mert ő sose arra adta a jó jegyet mert az egyik szimpatikus hanem azért adja mert tud...és aki amennyit tud olyan jegyet is kapott...szerintem ez így nem jó hogy boldog-boldogtalant engednek át a vizsgakon..enis a tanárnő helyébe ezt csináltam volna ha ilyenek hogy még a félkészítőn se vesznek részt.. és nagyon kíváncsi vagyok a továbbiakra :!:
avatar
kontra
2010-09-27 17:35:17
Pontosan az lenne a lényege a jegyeknek, hogy az tűkrözze a diák teljesítményét. Az nem megoldás, hogy mindenki átmenő jegyet kap még abban az esetben is ha nem tud semmit. Egy hatodikos gyermek ha nem tud olvasni akkor mit keres hatodik osztályban? Ha nem engedik meg a tanárnak hogy osztály ismétlésre visszatartson egy diákot, akkor miért csodálkozunk, hogy érettségin egy egész iskola megbukik? Becsületes polgárai attól nem lesznek az államnak (mint ahogy naphold írta ), hogy belenevelődik a "nem kell megdolgozni semmiért mert bármit ki lehet játszani" felfogás. Tiszteletem azoknak a tanároknak akik nevelni is próbálják a diákokat és nemcsak tanítani. Sajnos nem nagyon engedik nekik!
avatar
sztojka
2010-09-27 17:41:46
Egyaltalan nem biztos hogy a tovabbiakban is kozombosen fog viselkedni. Tobb embert is ismerek aki hasonlo cipoben jart mint ezek a diakok es lam jo szakabmer lett beloluk.Ugyanakkor tudom hogy a mai napig sem beszelnek nemetul(naluk ez volt a kerdeses tantargy). Teny hogy nem mindenikbol valik minta polgar de mindig lesznek gyengebb kepesegu emberek,de ha meg az eselyt sem adjak meg nekik?Minden tanar az o tantargyat tarjta a legfontosabbnak, de hogy elvagni mert nem erdekli a nemet nyelv....
avatar
sztojka
2010-09-27 17:54:20
Es ne keverjuk ossze , hogy egy hatodikos diak nem tud olvasni vagy nem tud nemetul...Vannak tantargyak amelyekbol igenis kotelezo tudni annyit ami meg er atmenot(magyar irodalom, nyelvtan, matek, tortenelem es hasonlok).De egy idegen nyelv tantargynal, szeritnem lehetnek elnezobbek.Ha azt a nyelvet valaszthatna amelyiket akarja akkor nem lenne kozombos a diak sem.(az en idomben nem lehetett valasztani)
avatar
Friedman
2010-09-27 17:58:52
@sztojka nekem is gondjaim voltak a francia nyelvel, allandoan a bukast kornyekeztem de kemenyen megkuzdve a nem estem el. Lehet hogy resszben azert mert valamit tanultam, lehet hogy azert mert az oktato latta hogy torekszek, lehet azert mert latta hogy valoban ez a gyenge pontom. Itt arrol van szo hogy ha valaki *meg sem probalja* at szabad-e engedni vagy nem?
avatar
trabant
2010-09-27 18:00:47
Én utáltam a kémiát (most is :evil: feláll a szőr a hátamon ha meglátok egy periódusos rendszert) olyan tanárunk volt a aki márpedig ugy gondolta , hogy a kémia a legfontosabb az életben és azt vágni kell (nem érettségi tantárgy), mondanom sem kell mindig rezgett a léc alattam de amikor jött az utolsó nagy exi évzárás előtt megnyomtam a seggem bemagoltam ezt azt (irtam spéci puskát) és megirtam az átmenő jegyet!Legalább igy kis akarás legyen az emberben , hogy ne a nagy semmire keljen átlökdösni egyik osztályból a másikba!És mi az , hogy nem vettek részt a felkészitőkőn?Ha én kerültem volna ilyen helyzetbe a szüleim ugy rugdostak volna be a felkészitőre , hogy ihaj :P !Aki nem , hogy nem tud de nem is akar tudni (és még pimaszul a tanárt hibáztatja h megbukott) azt miért is kellene átengedni?Semmiért ismételjen csak osztályt ha ennyi esze van! :whistle:
avatar
sztojka
2010-09-27 18:16:47
Kedves Friedman. Igaz! amelyik diak el sem ment a felkeszitore(ha jol ertelmeztem a cikket 1 diak)azt el kell vagni. Viszont: A" történet ott kezdődik, hogy 12 tanulóm állt angolból bukásra" 12 diak???Ott azert mar a tanarnovel is baj van. Es ne mondja nekem senki hogy egy kezdo tanar jobban tudja ertekelni a diakok kepeseget mint amelyik mar 10 akar 20 eve tanit.
avatar
Lelyke
2010-09-27 21:04:11
Kedves sztojka! Nem figyeltél eléggé... és ahogy látom más se nagyon vett észre néhány kulcsszót a történetben! Mégpedig azt, hogy nem csak angolból áll bukásra sok diák, hanem más tantárgyakból is, csak azokból valamilyen ÉRDEKES dolog folytán átmentek a diákok utolsó pillanatban! Ez az érdekes, hogy egyeseknél utolsó órára megtáltosodnak a diákok és hirtelen tudnak több éves anyagot egy átmenőre. Na neee! Ez az, amit nem hiszek el és jól tudjuk mindannyian, hogy mi áll mindez mögött... És el kell mondanom neked azt is kedves sztojka, hogy igenis, lehetséges, sőt elég kézenfekvő az, hogy egy fiatal tanár/tanárnő értsen az oktatáshoz, akár jobban mint az aki már évtizedek óta a szakmában van. Mégpedig azért, mert a régi rendszerhez képest sokat fejlődött az oktatási stílus, és most vannak olyan kurzusok, ahol meg is tanítják a tanároknak, hogy hogyan kell akár gyerekeket vagy felnőtteket oktatni, milyen praktikákat lehet bevetni,
avatar
Lelyke
2010-09-27 21:11:02
hogy minél játékosabban és mégis hatékonyan tanulhassanak a diákok. És igen, én is ismerem Krisztinát és elmondhatom, hogy Ő az egyike azon kevés tanügyi alkalmazottnak, aki saját pénzét és idejét nem sajnálja arra, hogy eljusson ilyen helyekre, ahol megtanulhatja hogyan lehet legjobb és leghatékonyabb a munkájában! Az egyik véleményben ugyancsak olvashattuk, hogy Krisztina tanította az illetőt és felnéztek rá! Na ez egy olyan diák lehet, aki rendszeresen tanul, és ha nem is kapja mindig a legjobb jegyet, mégis amit kap azt úgy érzi, hogy ennyit tudott és elfogadja. Na az ilyen diákoknak ugyancsak csalódást jelent egy ilyen szomorú esemény, hogy egyes társainak nem kell tanulniuk úgyis átcsúsznak. Szóval itt nem arról van szó, h valaki szereti-e az idegen nyelvet vagy nem, hanem a hozzáállásról!
avatar
Lelyke
2010-09-27 21:15:08
Ha a tanárnő nem sajnálva a szabadságát és lelkesen megy be a felkészítőre, KÉSZÜL ő is, mert ő is azt szeretné, hogy a diákjainak sikerüljön a vizsgája, akkor vegye bár a fáradtságot és menjen be az órákra. Itt a rendszerben van a hiba... És az a baj, hogy igen, ezek a tanügyisek, akik már 10-20 éve tanítanak, ahogy te írtad, tisztelet a kivétel természetesen, de már elhalt belőlük az a erő, tisztaság, láng, hogy kitartsanak az igazságért és inkább a kényelmesebb utat választják, minthogy összefognának, hogy egy korrektebb életet tudjunk biztosítani gyerekeinknek egy igazságosabb világban! Miért kell szárnyát szegni annak, aki még becsületes és tenni szeretne ezért, aki harcol ezért????
avatar
Friedman
2010-09-27 18:40:05
Sztojka 12 diak VI., VII. es VIII. osztalyokbol. Ha minimum harom osztalyal szamolunk akkor az 4 diak osztalyonkent. De elhiheted hogy harom osztalyal nem lehet egy angol katedrat megtartani, igy az osztalyonkenti bukasra allok (es nem bukottak) szama meg alacsonyabb. Ne keresd a tanarban a hibat, amugy is az angol A Vilagnyelv es mint e bolygo lakosa illik megtanulni.

Egyetemista koromban hazalo arulasal is foglakoztam egy idoben - ez volt az egyetlen olyan munka az eletemben amiert fizetest kaptam es a jo eredmenyhez angol tudast nem igenyelt. Egy koszonet minden angoltanarnak ki a munkajat lelkismeretesen es odaadoan vegzi. Hajra Krisztina!
avatar
Friedman
2010-09-27 18:46:14
Utoljara a tapasztalatrol altalaban. Mikor a bor egy eves eleg jol meg tudod sacolni hogy 10 ev mulva ecet lesz vagy isteni nedu. Pusztan mert valakinek 10-20 eves tapasztalata van nem biztos hogy a jelen igenyeket jobban tudja betolteni. Sokkal egyszerubb mindenkit atengedni, hisz akkor nem kell potvizsgaztatni: plussz munka semifele extra fizetesert.
avatar
KicsiLevi
2010-09-27 18:58:23
Azért nehogy már egy V-VIIIas gyermek döntse el hogy neki van-e szüksége az életben az angolra vagy nem! Mert ő becsületes kőműves akar lenni! De nem is az angolról van szó, hanem arról, hogy át lehet menni egy tantárgyból úgy is, hogy még a felkészítőre sem megyünk el? Mit várjunk el egy ilyentől ha majd felnőtt lesz? Mert becsületes kőműves biztos nem lesz, mert egy becsületes kőműves tudja, hogy ha a következő munkát is meg akarja kapni, akkor arra rá kell dolgozni!!!
És jól írta valaki fentebb, hogy a másik vétkes a dologban a szülő!
És az sem mellékes, hogy ha egy tantárgy benne van az órarendben, az nem azért van , hogy egy tanárnak munkahelye legyen. Nem?
avatar
csuklanirossz
2010-09-27 19:18:10
Frusztráló egy helyzet de talán egy annyi pozitívumot létrehozhat, hogy egy-két diák ráeszmél arra, hogy nem a nagyobb jegyért, hanem a felhasználható tudásért és a jobb képességekért tanulnak.
Idegen nyelvet nem tanulni manapság annyit tesz, mint bezárni magad egy ketrecbe, és eldobni a kulcsot.
avatar
lemese
2010-09-27 19:48:24
Fel lehet tenni a kérdést:tulajdonképpen ki bukott meg? A diák nem, az biztos. Ő röhög a markába. Az igazgató,aki "elbuktatta" a tanárnőt? Vagy a másik két angol tanárnő vizsgázott le "objektivitásból"? Vagy az ilyen "apró", de gyakori és legtöbbször elhallgatott buktatásos sztorik miatt bukott az egész romániai tanügyi rendszer?
avatar
lordking
2010-09-27 21:08:56
Na elég elé vagyunk az ilyen sztojka féle tanárokkal. :X Nem arról van szó, hogy mindenképpen mindenkinek tökéletesen kell tudni azt az angol nyelvet - bár csak saját maga gazdagszik ez által! ;) -, hanem az, hogy nincs megfelelő hozzáállásuk. És az ilyen felelőtlen tanárok :woohoo: tanárok???? - mint sztojka :evil: , arra bíztatják, hogy hajrá, így kell ezt csinálni! Szégyellhetné magát! :!: :!: Ugyanakkor a másik két "kolléganő" is :angry: , mert az ilyenek nem kollégák, hanem ellenségek! Mégpedig jelen esetben Krisztina és a gyermekek ellenségei! A szülőkről is megvan a véleményem, :( hiszen, ha az én gyermekem tenne ilyent, olyan átszállót kapna, hogy egyből helyére kerülne!!! Ezek után pedig az ilyenek siránkoznak, hogy milyen negatív véleménnyel vannak az emberek a tanárokról! Az ilyeneket kellene elhajtani a tanügyből! Krisztina kitartást!! És maradj meg ilyennek!!! :!:
avatar
kontra
2010-09-27 21:11:23
Nagyon jó kérdés, hogy ki vagy mi bukott meg, és miért? Van aki azért bukott mert megérdemelte, de aztán gyorsan felsegítették még mielőtt tanúlt volna a helyzetből. Van aki azért "bukott" mert "segbe rúgták", a becsülettel és odaadással elvégzett munkájáért ( nehogy legközelebb is rendesen végezze, mert az szokatlan). És a legdúrvább az amikor azt állítják, hogy a gyerek jővőjére kell figyelni és nem szabad megbuktatni! Esetleg a tovább tanulási lehetősegit ezzel nem szabad korlátozni. Sok ilyet hallottam már, de sajnos pont, hogy nem a gyerek érdekében történnek ezek a dolgok.
avatar
csuliga
2010-09-27 21:19:15
Ha a tanarno lenne annyira szigoru akkor nem 3an hanem 12en buktak volna meg. Megis kilencen, akik valoszinuleg egy kicsit tanultak mind atmentek. Az is erdekes hogy ha tobb tantargybol alltak bukasra, hogy csak angolbol kerultek potvizsgara? Kaptak a sok 4es melle egy 9est utolso heten?- megneznem a naplot. Es mit gondoljon a tobbi diak akik becsuletesen tanulnak. Milyen peldat muatatnak kedves igazgato ur? Ne tanulj mert ugy is atmesz. Na ezekbol nem komuves lesz, hanem diplomas ember. Kijar egy fizetese egyetemet, megvesz minden vizsgat s majd kerul egy allas is az ismerosok reven.
Ezeknek a gyerekeknek a szulei mit gondolnak?Meg se jelen a gyerek a felkesziton? Be sem engednem vizsgazni.
Legjobban az osztalytarsak szulei kellene felhaborodjanak, hogy az ilyen gyerekek az o gyerekeiket fogjak jovoben is hatraltatni.
S ezekbol majd milyen szulo lesz?Mit fog tanitani a gyermekenek?Hadd el fiam mert apad se tudott semmit s latod-e ugyis kijarta az iskolat. szegyen
avatar
csuliga
2010-09-27 21:24:30
Es meg valami. Miert farassza magat a tanarno, keszuljon minden orara? ^600 lejert? Azert megeri idegeskedni?
SZegyen az egesz tanari karnak, hogy nem a sajat kolleganojuket tamogatjak. Ilyenkor kellene osszefogni s a semmittevo gyereket megbuktatni minden tantargybol, amibol nem nem uti a szintet.
Es az a kerdes is felmerul bennem, hogy azok a tanarok akik atengedtek ezeket a diakokat kaptak-e valamit? Legalabb egy kavet?
Kitartast a tanarnonek.
avatar
nagydd
2010-09-27 21:43:23
Kedves Krisztina !

Nagyra értékelem amit tett .Azt is ,hogy nem adott a hasára ütve átmenő jegyet annak aki nem érdemelte meg és azt is,hogy ezt a történetet megtudhattuk.

Máthé András igazgató úr pedig jelesre vizsgázott trógerségből mint általában.

avatar
kasi16
2010-09-27 22:39:42
A tanárnő IGAZSÁGOSAN osztályoz... ez biztos, ugyanis egy volt diákja vagyok...
nem csodálkozom a 12 bukkón... a gyerekek, és Iskola színvonalát ismerve... Hajrá tanárnő
avatar
Szkíta
2010-09-28 07:22:26
Lefizetett igazgató
Szégyen amit művel az igazgató , szerintem kérje el a takarító nőtől a seprűt és a felmosót és adja át a helyét másnak.(vajon menyit kapott zsebbe a diri?)
Egy átmenő jegyért nem kell 100% angol tudással rendelkezni és aki arra sem képes hogy az alapokat megtanulja és még hajlandóságot sem mutat arra hogy legalább megpróbálta annak nincs amit keressen egy felsőbb osztályban.
Az olyan tanárok (a 2 pót-pótvizsgáztatóra gondolok) akik úgyis átengedik nem tudom hogy miért sztrájkolnak fizetés emelésér mert nem érdemlik meg .
Krisztina jól tetted hogy nem söpörted be a dolgot a szőnyeg alá hallasd a hangod mert sokan igazat adnak neked .
avatar
kszl
2010-09-28 08:55:40
A cikk es a hozzaszolasok elolvasasa utan teljes egeszeben Krisztinanak adok igazat.
avatar
marcel
2010-09-28 09:05:28
Korrupt ezt a mocskos tanugyi rendszer, korrupt az egesz orszag. Akar mennyibe mernek fogadni, hogy a mocskos igazgatot a diak apucija letejelte. Szerintem a tanarno atengedte volna, ha angolbol nem tud egy vak hangot, csak legalabb egy kis jelet tanusitotta volna, hogy tiszteli a tanarnot azzal, hogy legalabb o megprobal segiteni es elmegy a potorakra es hajlandosagot mutat az irant, hogy AKAR.
avatar
rumutt
2010-09-28 09:24:38
Máthé igazgató besúgó, kommunista elvtárs, majd polgárpárti... Czzz... Annyi jó érzés nincs benne, hogy önként távozzon a székből, hátha a sírján is igazgató-felirat lesz majd. Ennyit tanult ő az életben. Emberséget nem. Ki tudná lemondatni?
avatar
rumutt
2010-09-28 09:30:31
Azt hitte Máthé, hogy most is megy a kommunista sunyítás avval, hogy "megnyugtatjuk" a tanárt. Amíg nem tisztul meg a város ettől a generációtól, távozni fognak az iskolákból a dolgozni akaró tanárok (százból egy van).Szerintem hivatalosan érvényt kell szerezni a rettegett "nagyfőnök" távozásának.
avatar
lemese
2010-09-28 11:05:21
Audiatur et altera pars-meghallgatni a másik felet is. Egyelőre csak a tanárnő verzóját ismerjük. Szerintem, mielőtt pálcát törünk valaki/valakik felett, bölcsebb dolog megvárni a folytatást :-)
avatar
döbrögi
2010-09-28 11:08:38
1-8 osztályban teljesen fölösleges megbuktatni egy tanulót (kivéve ha mondjuk nem tud írni, olvasni vagy alapszinten számolni). Senkinek nem válik ez hasznára. A rosszabb tanulóknak feltételezhetően családi és szociális problémáik is vannak, és ha megbuktatják öket csak még rosszabb helyzetbe kerülnek, akár anyagilag is. Ahogy előttem is mondták, miért ne lehetne egy profi autószerelő belőle, ha nem tud angolul?! El van ez a dolog túlozva nagyon. A tanárnak nem az a dolga, hogy megkeserítse a gyerekek életét. Nem tud és nem is akar? Mi a garancia, hogy a jövő évben többet fog tanulni? Vagy jövőben ismét megbukik évismétlőre? Angolból?? Ez vicc! Buktatni csak szaktantárgyból, de itt még nincs szó arról. A jó tanulónak adjatok jó jegyet, a rossznak átmenőt, úgyis lemorzsolódik, lehet hogy nem is akar tovább tanulni, vagy nincs lehetősége. Ez nem korrupció! Minek tartani az iskolában még egy évre, ha úgysem akar tanulni? Hülyeség!
avatar
Wuwuzella
2010-09-28 11:22:34
Egyetertek veled lemese meg kell hallgatni a tobbi feleket is. Csak az a bajom, hogy ahogy az igit ismerem sajnos az ot felelosse tevo hozzaszoloknak lesz igaza. Amugy ez a cikk alapjan Krisztinanak adok igazat es szurkolok, hogy ezert mert fel merte vallalni ne rugjak ki, de erost kivancsi vagyok a folytatasra.

dobrogi bizonyos szinten veled is egyet ertek de azzal kiegeszitenem, hogy 1-8 osztalyban akkor ne buktasson a tanito, tanar, ha az a diak a potvizsga felkeszitokre becsulestesen eljar es latszik, hogy akar csak valami miatt nem tud teljesiteni.
avatar
Gima
2010-09-28 11:27:31
A legnagyobb hibasok a szulok.
Tantargytol fuggetlenul amelyik gyermek nem vesz annyi faradtsagot hogy a vekony otost megkapja az ne jarjon iskolaba.
Az eletbe sem lessz maskepp.Nem kell 10 re tanulni de kell egy elvarasi szint hanem minek az iskola.
Sajnos a tul nagy demokracianak isszuk a levet a tanart megpofozhatja a diak es ugysem tortenik semmi es lassan igy egy degradalt nemzet leszunk.
g
avatar
Egy a sokból
2010-09-28 13:57:49
@naphold
@sztojka
@döbrögi

Teljesen igazatok van, a kisdiákoknak nem szükséges minden tantárgy amit tanítanak az iskolában. Örömmel olvastam véleményeteket és remélem saját gyerkeitek esetében is követitek azt az elvet amit leírtatok.
Nemzetgazdaságunknak szüksége lesz jó munkásokra...

ÓÓÓÓ, azt írtam "JÓ"? - nagy hiba, mert ha úgy fognak felnőni, ahogy Ti gondolkodtok, csak ELFUSERÁLT munkások és emberek lesznek. Igen is minden tantárgy fontos, ha másért nem, azért, hogy megtanulja, hogy az életben nem csak azt csinálhatjuk amihez kedvünk van, hanem azt is amit elvárnak tőlünk!!!

Az, hogy az igazgató a gerinctelenek rendjéhez tartozik, azt eddig is tudtam, de a pót-pótvizsgáztató két hölgyön nagyon meglepődtem, mivel mindkettőt ismerem, ... hát lányok - nem is tudom ....
avatar
szabadsamuel
2010-09-28 13:58:16
Szerintem semmiképp nem szabad ezt a dolgot Krisztina és az igazgató háborújaként felfogni, itt nem arról van szó, hogy egyik vagy másik oldalra állva mocskoljuk a másikat. Külön-kölön viszont véleményezhető mindkettőjük munkája a maga hatáskörében. Krisztinát-a leírtak, a dolgokkal szembeni kiállása, valamint személyes ismerettség (tanulói minőségben) alapján mindenképpen profi pedagógusnak minősíteném. Ő mindenképpen csak a munkáját végezte, ennek része, hogy minősítse is a diákot, ezt bízták rá, szakmai kompetenciáját elfogadva. A buktatás is egy értékelés azon a bizonyos skálán, ami be van vezetve az oktatási rendszerbe. Itt most nem csupán arról van szó, hogy az illető diáknak milyen mértékben lesz valaha szüksége angol nyelvtudásra (ezt semmiképp sem láthatjuk előre, legkevésbé a diák maga). Bármilyen szakmát választ is, a munkához, feladathoz való felelősségteljes viszonyulás elengedhetetlen - ennek hiánya látszik beteg társadalmunkban.
avatar
szabadsamuel
2010-09-28 14:04:40
A Krisztinához hasonló, szakmai következetességgel dolgozó pedagógus nagy érték, megbecsülni kellene. Nagy szüksége volna rá elsősorban a trehány, semmirekellő diákoknak, de nem utolsósorban a szüleinek, illetve azoknak, akik a következő generáció felnőtté válásakor eltartják majd adójukból a munka nélkül csellengő, ingynélő, de követelőző társaikat (akik munka nélkül jutottak eredményhez már iskolás korukban is).
avatar
garibaldi
2010-09-28 14:30:31
Én úgy gondolom,hogy az igazgató úr mindent meg fog tenni azért,hogy Krisztinát leírja.Sajnos több mint biztos, hogy ez be fog következni.De sokan leszünk akik nem fogjuk elhinni, bármit is mond.A fiataloknak is teret kellene adni,hogy bizonyíthassanak és nem elnyomni.Korrupt a tanügy mert hagyják.Nagyon sok a megalkuvó és így a rendszernek vége.Frissíteni kellene úgy a tanárokat mint a politikusokat s akkor lenne esély de ha a fiatal a kiégett mellett marad akkor ugyan az az eredmény mint most.
Krisztina kitartást kívánok az ügyedhez.
avatar
pitypang
2010-09-28 16:03:43
Szomorú. Vannak, akik reálisan látják a helyzetet és tehetetlenek. Még szomorúbb az, hogy olyan emberek értéklik a pedagógusok munkáit, akiknek halvány gőzük sincs a a pedagógus munkájáról. Kikerültek valahogyan az iskolapadból, és most ítéletet mondanak. Gondolom mindannyiuk számára (tisztelet a kivételnek) az volt a jó tanár, aki jó jegyet adott, nem buktatott, sorolhatnám... De egy ilyen helyzetben, másként tevődik fel a kérdés. Hogy is várjuk el, hogy valaki elvégezze kötelességét(bárhol, bármilyen munkahelye),felelősséget vállaljon valaha, ha egy minimális törekvés sincs benne, hogy valamit mozdítson önmaga érdekében, esetleg tanuljon egy keveset. Nem kell tudósnak lennie egy általános iskolásnak ahhoz, hogy egy osztályt be tudjon fejezni. Könnyű szülőként, kívülállóként értékelni, de ha valaki a gyerekét arra sem tudja rábírni, hogy tanuljon pótvizsgára, járjon felkészítőre, akkor hogy várja el a tanártól, hogy ő tudjon kezdeni valamit a gyerekkel.
avatar
pitypang
2010-09-28 16:23:42
(folytatás) Az nem válasz, hogy az az ő mestersége. Az otthoni nevelést sok mindenért felelős, erről lehetne beszélni naphosszat.
A másik probléma a "kezdő tanár". Hát mint kezdőt, mélységesen felháborít a szakavatatlan, hozzánemértők okoskodása (okos szülő, gyerek - akik otthonról hozza ezeket a "kiforrott véleményeket").A kezdő tévedhet, nincs elég tapasztalata,ez eddig rendben van, de fontos az is, hogy minden kezdő egyetemet végzett, ez esetben, és a fentebbi esetben is nem valami névtelen látogatás nélküli nevenincs valamit, hanem a Babest Kolozsváron.
Tehát csínján kell bánni a kritikával, az autószerelőt én sem kommentálom, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem értek olyan szinten a szakmájához, így nem engedem meg magamnak.
Az igazi fenéken billentés a közösség hozzáállása. Egy kezdő se szorul szó szerinti védelemre, de vannak elvek, melyek egy intézményben azonosak (kellene legyenek)mindenki számára, de nem vállalják föl(és ez nem egyesi eset)
avatar
marcel
2010-09-28 19:50:06
ha valaki azt hiszi, hogy nem kell idegennyelv ismerete egy autoszerelonek, az szerintem nagyot teved. Vagyis, Udvarhelyen sem sokan jarnak Daciaval, eleg sok Audi, VW, meg egyeb nyugati, vagy japan auto van, nem hinnem, hogy egy teszterhez vagy barmi diagnosztikai eszkozhoz nem kene tudjon valami idegen nyelvet. hogy meg meddig lehet "taknyolni" az csak ido kerdese ... mondjuk jo komuves inas meg lehet belole ... sikert neki. Kitartast Krisztina, ha kiderul az igi penzt nyult le a diak 5-eert, ne feledd, DNA.
avatar
zotykaa
2010-09-28 21:05:17
ugy utaltam bandikat mint a sz*rt s ez most se fog valtozni :X

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."