Itthon » Közélet

Mária Út népszerűsítése és kiépítése Erdélyben

A Mária Út egy közép-európai léptékű spirituális turistaút hálózat amely Mariazell-től Magyarországon keresztül Csíksomlyóig vezet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. szeptember 28., 12:07
0 hozzászólás. 


Távlatosan az észak-déli irányú Czeştochowa-Međjugorje vonal kialakítása is része a Mária Út ideának, s ezzel egységes, Közép-Európát lefedő vallásos turizmus attrakcióval lehet majd hívni és várni a világ spiritualitást is kereső turistáit, zarándokait.

A Mariazell-Csíksomlyó iránynak egy északi és egy déli főútja lesz és elágazások hálózata feltárja az egész Kárpát-medencét zarándokutakkal összekötve a spirituális szempontból hagyományos és fontos helyeket. A Mária Út kelet-nyugati főútvonala Magyarország északi részén halad végig és magában foglalja Budapest mellett pl. Máriapócsot is. A déli vonal a Máriagyűd Máriaradna irányt követi. A Mária Út gyalogos és kerékpáros útjaival hét országot köt össze és útvonalváltozataival együtt egységes úthálózatot alkot. Az útvonal alapvetően a Szűz Máriához kapcsolódó kegyhelyeket, emlékeket fűzi fel, teljes hosszában több ezer kilométer hosszúságban, de ehhez kapcsolódva minden történelmi, vallási, kulturális, természeti vagy épített értékre ráirányítja az érdeklődők figyelmét. A teljes szakasz Mariazell-től Csíksomlyóig több mint 1.400 km (ebből 500 km) Romániában és gyalog kb. 60 nap alatt járható be teljes egészében.

Idén a Gyulafehérvári Caritas partnerségben az Erdélyi Kárpát-Egyesülettel (EKE) felvállalták, hogy a magyarországi Mária Út Egyesületet támogatják a Máriazell-Csíksomlyó zarándokút erdélyi szakaszának megépítésében és népszerűsítésében. Ezt követően meghatározták a Mária Út erdélyi szakaszának gerincvonalát, amelynek koordinátáit navigációs rendszerrel rögzítették. Elkészült egy stratégiai terv is, amely szerint három év alatt szeretnék kiépíteni az utat és a zarándokoknak szükséges szolgáltatásokat biztosítani. Ennek a stratégiai tervnek része az októberi csíksomlyói konferencia is, amely az előadásokon túlmenően számos lehetőséget biztosít munkamegbeszélésekre és a tervezésre, egyeztetésre is.

A rendezvény Szervezői:

Gyulafehérvári Caritas - Logisztika, Csíkszereda, Románia
Erdélyi-Kárpát Egyesület, Románia
Mária Út Egyesület, Magyarország

A rendezvény Támogatói:

Hargita Megye Tanácsa, Románia
Corvinus ZRT, Magyarország
Gyulafehérvári Caritas - Logisztika, Csíkszereda, Románia
Montana Tours KFT, Csíkszereda, Románia
Csíksomlyói Ferences Szerzetesrend, Csíkszereda, Románia


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."