Itthon » Közélet

Balesetveszélyes a gimnázium százéves épülete

Katasztrofális állapotban van a Tamási Áron Gimnázium épülete, felújítására egyelőre csak tervek léteznek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/gimi2909
Itthon_Kozelet/gimi2909
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. szeptember 29., 17:46
0 hozzászólás. 

A római katolikus egyház 2004-ben kapta vissza hivatalosan a gimnázium épületét, de a polgármesteri hivatal csak 2009. november 2-án kötött hosszú távú, 15 éves szerződést az egyházzal. Az azt megelőző öt évben csak egyéves szerződéseket kötöttek, emiatt nem lehetett pályázni. Csíkszeredában ezt a problémát sikerült áthidalni, már hozzá is fogtak a Márton Áron Gimnázium épületének teljes korszerűsítéséhez.

Itthon_Kozelet/gimi2909

Az épületről gyakran esnek le vakolatdarabok

„Pont az volt az öt év, amikor volt pénz ebben az országban" – mondta az uh.ro megkeresésére Laczkó György, a Tamási Áron Gimnázium igazgatója, hozzátéve, hogy erről lemaradt az iskola, mert nem lehetett ilyen körülmények között pályázni. Idén elkészült a felújítás terve – ezt a polgármesteri hivatal készíttette el – de az még hátra van, hogy az önkormányzat ezt elfogadja, s ezután pályázatot nyújtson be a hivatal az Európai Unió által finanszírozott Regionális Operatív Program keretében.

Itthon_Kozelet/gimi2909

Az egyik bejárati lépcső melletti díszítőelemek évek óta a fűben hevernek

Az épületet igencsak megviselte az elmúlt száz év: a legrosszabb állapotban a tetőtér van, illetve az impozáns épület homlokzata. Két éve egy hatalmas darab leesett a főbejárat lépcsőjére, szerencsére ez reggel 7 órakor történt és senki sem sérült meg. Laczkó szerint amióta leaszfaltozták a gimi előtti Baróti Szabó Dávid utcát, azóta felgyorsult az ottani gépjárműforgalom és ez sajnos káros hatással van az épületre. A tetőteret meglátogatva a szakemberek azt jelezték, hogy a gerendázatot teljesen ki kell cserélni, már nem lehet megmenteni. Olyan is előfordult, hogy az egyik, harmadik emeleti osztályterem mennyezete beszakadt, szerencsére akkor nem voltak ott diákok.

Itthon_Kozelet/gimi2909

Itt szakadt be a mennyezet – mutatja Laczkó a tetőtérben

A tetőtérben találhatók azok a homlokzati díszek (majolika elemek), amelyek az évek folyamén leestek, illetve eltávolították őket onnan, hogy ne okozzanak balesetet. Amennyiben felújításra kerülne sor, ezeket tökéletesen újra el lehetne készíteni: a díszek a híres pécsi Zsolnay porcelángyárban készítették, s a száz évvel ezelőtti terveket megőrizték.

Itthon_Kozelet/gimi2909

Egy díszítőelem a homlokzatról

Az iskola fűtés- és vízvezetékrendszere, illetve elektromos hálózata is katasztrofális állapotban van, ugyanakkor statikai gondok is vannak, mert a főépület templom felőli része elmozdult. Állandóan érezhető az ódon falak között a salétromszag, a dohos levegő, ugyanakkor a száz évvel ezelőtti ajtók, ablaktokok, ablaküvegek sem szigetelnek megfelelően.

Itthon_Kozelet/gimi2909

A homlokzat látványa sokat elárul

A tanügyminisztériumnál nem lehet pályázni, hiszen a minisztériumnak először a két-három éve elkezdett felújítások árát kell kifizetnie az azt elvégző vállalkozóknak, rengeteg az adóssága. Az egyedüli remény a már említett Regionális Operatív Program, de Laczkó úgy érzi, hogy ez az iskola egy kissé mostohagyermeke a városnak.

Itthon_Kozelet/gimi2909

A fénykép Vofkori György: Székelyudvarhely – Várostörténet képekben című könyvéből származik

A gimnáziumot 1909-ben kezdték építeni, 1911-ben már tanítottak benne, 1912-ben szentelték fel. Az impozáns épület azóta Székelyudvarhely egyik jelképe lett, jellegzetes szecessziós stílusával, a magyaros majolika díszítőelemeivel. Az sajnos az utcáról is látszik, hogy a homlokzatról hámlik a vakolat, egyre-másra tűnnek el a díszítőelemek, s az idő vasfoga egyre jobban szétmarja az öreg iskolát. Műemléknek is számít, s ha nem történik a közeljövőben előrelépés, akkor még tovább rongálódik az „alma mater".



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."