Itthon » Közélet

Dr. Fehér István egy erős városi RMDSZ-t ígér

Sorban az ötödik tisztújító ülés tett pontot tegnap este a városi RMDSZ elnökválasztásának kilenchónapos vajúdásával és botrányokkal tarkított történet végére.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

rmdsz_tisztujitas
rmdsz_tisztujitas
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 01., 16:50
4 hozzászólás. 

A tisztújításon megjelent 153 küldött egy legitim és szabályosan lezajlott tisztújító ülésen választotta meg a szervezet élére dr. Fehér Istvánt, aki ezúttal egyedüliként pályázott az elnöki székre. A teljesen szabályosan és legitim módon összehívott és lezajlott tisztújításon jelen volt, és az ülésevezetői tisztséget is betöltötte Kovács Péter, az országos RMDSZ ügyvezető elnöke, dr. Verestóy Attila szenátor, Sófalvi László, a Hargita Megyei Tanács alelnöke. Polgármesteri teendői miatt hiányzott Bunta Levente ex-széki elnök – mint megtudtuk, Keszthelyen tartózkodott.

rmdsz_tisztujitasA korábban elnöki tisztségre pályázó két jelölt, Benedek Árpád-Csaba és Grünstein Sabolcs Tibor közül utóbbi szintén nem jelent meg, akárcsak Jakab Áron Csaba, az önkormányzati frakció – immár szintén ex-elnöke. A másfél óráig tartó ülésnek három napirendi pontja volt: az elnökválasztás, az új elnökség megerősítése illetve különfélék.

A procedúrát betartva és az elnökválasztást megelőzően bemutatkozott és ismertette programját dr. Fehér István jelölt, ezt követően Kovács Péter tisztázta a korábban félreértésekre okot adó, voksolásra vonatkozó előírásokat: az új elnök megválasztáshoz a jelen levő küldöttek fele plusz egy szavazata szükséges. Miután a küldöttek rábólintottak a javasolt háromtagú (Szász Köpeczi István, Ványolós István és Nagy Enikő) szavazatszámláló bizottságra, gyorsan és szabályosan lezajlott a szavazás, aminek előre borítékolható eredményét rövid szünet után ismertették: 144 igennel dr. Fehér az új elnök.

„Üzenetem a tagság felé elsősorban az, hogy bízzanak egy nagyon erős helyi RMDSZ szervezet lehetőségében. Ez volna a feladat és ez a cél, amit másfél év alatt el kell érnünk. Cserébe pedig ígérem, hogy egy olyan RMDSZ elnökre találtak személyemben, akinek minden döntésében a szervezet érdeke a mérvadó" – fogalmazta meg röviden, az elmúlt kilenc hónap történéseit vázoló és annak tanulságait levonó beszédében dr. Fehér István, aki a programjában szereplő „szerkezeti és személyi változásokkal" kapcsolatos elképzeléseit is részletesen kifejtette.

rmdsz_tisztujitas

Első rangú prioritás a tagság megerősítése, a jelenlegi 700-as létszám felduzzasztása, a szervezet zilált, adósságoktól sem mentes anyagi helyzetének tisztázása, a médiával való kommunikáció megerősítése. A személyi változásokat illetően dr. Fehér határozottan bírálta a korábbi elnökség „hol túl harcos, hol túl keresztényi" magatartását, bírálta az önkormányzati frakció tevékenységét és a régi frakcióvezető, Jakab Áron Csaba helyére Benedek Árpád Csabát jelölte. Ezt a személycserét illetve az új elnökségi stábot (Benedek Árpád Csaba, Borbáth István, Géczi Levente, Kacsó Éva, Ladányi Kinga, Szabó Gyula) a jelenlevők nagy többsége elfogadta.

A különfélék napirendi pontnál a tagság a széki küldöttgyűléssel, a nemrégiben lemondott Bunta Levente helyére javasolt új elnök személyével és a széki delegációval kapcsolatosan hozott elvi döntést. A széki küldöttgyűlésen a helyi szervezet 97 delegátussal vesz részt, ezt a számot a 2008-as parlamenti szavazáson leadott 9712 szavazat és a minden 100 tag után 1 küldött elv alapján állapították meg és hagyták jóvá a jelenlevők. Az új széki elnöknek javasolt Verestóy Attila személyére vonatkozóan a tagság szintén egyöntetűen rábólintott: támogatja a szenátort a hamarosan sorra kerülő választáson.

rmdsz_tisztujitas

Verestóy Attila szenátor, aki egyébként korábban tíz évig volt széki elnök, megköszönte a bizalmat és kifejtette: bízik abban, hogy amennyiben a többség támogatását elnyeri a választáson, akkor „a következő másfél évet jól abszolváljuk". Verestóy megkongatta a vészharangot is: az RMDSZ szénája nem áll jó, a jelenlegi 5 százalékos népszerűségi mutató, ami alatta van a Nagy Románia Párténak, vajmi kevés a parlamenti bejutáshoz.

„Ha holnap lennének a parlamenti választások, akkor elbuknánk. Össze kell vonni sorainkat a következő két évben, különben a szlovákiai magyarság sorsára kerülünk és ezt senkinek sem kívánom – figyelmeztetett Verestóy.

A két évre megválasztott új elnök és az új elnökség hétfőn áll munkába. A körzeti elnökökkel közösen beszélik meg azt, hogy honnan és miként kezdik el a szervezetépítést – nyilatkozta dr. Fehér István.


4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
gazsi
2010-10-01 17:17:57
Nem "szerkezeti és személyi változások" kellenek ebbe a szervezetbe doktor Úr, hanem az amihez Ön a legjobban ért: korbonctani lelet.
avatar
taylor
2010-10-02 10:00:18
EZ MINDENT ELMOND "egy olyan RMDSZ elnökre találtak személyemben, akinek minden döntésében a szervezet érdeke a mérvadó", tehat az allampolgarok le vannak tojva. Ugyanilyen az osszes partpolitikus, nagyon keves kivetellel.
avatar
mimoza
2010-10-02 12:50:47
Az elnokseg elso valtozataban tag volt Szabo Gyula ur,a masodikban helyette Nagy Eniko szerepel.Ilyen rovid volt Szabo ur mandatuma ,vagy nem illett bele ebbe a kituno csapatba?
avatar
lemese
2010-10-02 13:05:06
re:
avatar
mimoza
Az elnokseg elso valtozataban tag volt Szabo Gyula ur,a masodikban helyette Nagy Eniko szerepel.Ilyen rovid volt Szabo ur mandatuma ,vagy nem illett bele ebbe a kituno csapatba?


Az észrevételt köszönjük, javítva.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."