Itthon » Közélet

Fenyéd: felavatták Márton Áron püspök szobrát

Vasárnap délelőtt Fenyéd község lakóinak, valamint jeles politikai és egyházi személyiségek jelenlétében avatták fel Márton Áron püspök bronzból készült szobrát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/szobor1010
Itthon_Kozelet/szobor1010
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 10., 09:27
0 hozzászólás. 

A település krónikájában jeles esemény délelőtt 10 órakor hálaadó szentmisével kezdődött, amelyen megszólalt a templom felújított orgonája. Az ünnepre készült el a ravatalozó melletti vadonatúj parkolóhely, a templomhoz és temetőkerthez vezető, kockakővel kirakott útszakasz és járda is. A temetőkapu melletti tér bal oldalán zászlórudakat állítottak fel, a jobb oldalon kapott helyet Márton Áron püspök szobra.

A püspök halálának 30. évfordulójára állított alkotás, amelyet Lázár Imre műhelyében öntöttek formába, Vetró András kézdivásárhelyi szobrászművész munkája, az andezit talapzatot Dóczy András készítette el. A körülbelül 300 ezer lej értékű tereprendezés és a szoborállítás a fenyédi önkormányzat, Hargita Megye Tanácsa és három helyi vállalkozó összefogásának, munkájának és anyagi áldozatának gyümölcse.

Itthon_Kozelet/szobor1010

Az alkalomhoz illő kulturális műsorral, koszorúzással, a himnusz eléneklésével egybekötött eseményt nem csak a helybéliek és elszármazottak tisztelték meg jelenlétükkel, de politikai és egyházi személyiségek, önkormányzati képviselők is. Az egybegyűlteket a házigazdák nevében Bokor Botond polgármester köszöntötte, és ő tolmácsolta az ünnepségre meghívott, de a hivatali teendői miatt távol maradó Kövér László, a magyar Országgyűlés elnökének üzenetét is.

Itthon_Kozelet/szobor1010

A temetőkapu mellett felállított négy zászlórúdra felvont román, magyar és egyházi lobogókat és Áron püspök szobrát felszentelte, az ünnepi liturgiát celebrálta Msgr. Tamás József püspök. Meghívott vendégként volt jelen és az ünnepet méltatta Kelemen Hunor kultuszminiszter. Hargita Megye Tanácsát Borboly Csaba elnök és Sófalvi László alelnök, városunkat Bunta Levente polgármester képviselte.

Itthon_Kozelet/szobor1010

Az ünnepség különleges momentumának számított az 1942-ben ajándékba kapott, a kommunista rendszerben „eltűnt" és a megmaradt foszlányok alapján egy brassói zászlókészítő mester által teljes pompájában helyreállított, címeres országzászló rekonstruált másának ünnepélyes felvonása.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."