Itthon » Intézmények

Ennek a pénznek harangoznak

Megintették Borboly Csabát a történelmi egyházak udvarhelyszéki méltóságai, de aláírták a támogatási szerződést.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kossuthfoterkeresztezodes

Vigyázni kell a főtéren

Átrendezték a kirakóst, megváltozott a forgalom.
fogorvosi-ugyelet-kikep

Fogorvosi ügyelet a hétvégén

Az október 27-re és 28-ra érvényes fogorvosi ügyeletet...
lombtalanitas

Nincs, amit csinálj a sok falevéllel?

Érdemes várni egy kicsit vele, mert elviszik. Tudd megj...

Borboly Csaba pénzt hozott
Borboly Csaba pénzt hozott
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. május 11., 11:06
0 hozzászólás. 

Az egyházi ingatlanok építésére, felújítására előirányozott támogatásokról tartott sajtótájékoztatót kedden délután Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén.

Az egyházak udvarhelyszéki képviselői, azaz Simó Sándor, a Székelyudvarhelyi Unitárius Egyházkör esperese, Kántor Csaba, a Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye esperese, valamint Mátyás Károly, a székelyudvarhelyi római katolikus egyházkerület főesperese az eseményen írták alá az udvarhelyszéki támogatásokról szóló szerződést.

A sajtótájékoztatóra Mátyás Károly főesperes késve érkezett, a bérmálkozások körüli szervezkedésekre hivatkozva. A többi egyház képviselőjével együtt megköszönte a támogatásokat, amelyek összértéke Udvarhelyszéken eléri a kétmillió lejt.

Az egyházak szervezik a közösségi életet

Ebből az összegből mintegy egymillió lejt a római katolikus egyház épületeinek felújítására, építésére, átalakítására fordít a megyei önkormányzat. Körülbelül hétszázezer lejt fordíthatnak ugyanilyen célra az udvarhelyszéki református egyházközségek, míg az unitárius egyházközségeknek 58 ezer lejt szavaztak meg.

A megyében 103 kis, azaz kevesebb mint háromszázas lélekszámú falu van. Ezekben gyakran az egyház az egyetlen hivatalos intézmény, amely felvállalja a kulturális- és sportélet, a diákok korrepetálása, illetve más közösségi programok megszervezését – ismertette Borboly Csaba megyeelnök. Hozzátette, ilyenformán egy hitoktató teremnek más funkciói is vannak, például sok helyen közösségi térként működik.

A megyében több mint háromszáz egyházközség pályázott, és ebből a megyei tanács közel kétszázat bírált el pozitívan. Udvarhelyszéken 111 beruházást támogatnak, köztük épületfelújítást, de fűtésrendszer beszerelését és a harang automatizálását is. Ezek révén több ideje marad az egyházi alkalmazottaknak más feladatokra – mutatott rá Borboly.

A forrásokat a nyertes egyházközségeknek év végéig kell felhasználniuk, de ősszel még hirdethetnek ilyen pályázatot, ha a kormány kiigazítja a megye költségvetését. Az egyes egyházak támogatásánál a törvény szerint szempont volt a megye felekezeti eloszlása is – tudtuk meg.

Nem méltányos a pénz elosztása?

Sok településen még a helyi önkormányzat sem igazán támogatja az egyházközséget, nemhogy a megyei – világított rá Kántor Csaba református esperes, megköszönve a Hargita megyei tanács segítségét. Szerinte a kis települések lelkészeinek nem az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy megtartsák, megőrizzék közösségüket, noha a fiatalok gyakran máshol keresik a boldogulást, hanem hogy felélesszék, reménnyel töltsék el azt.

Esperesként nehezményezte azt, hogy a megyei önkormányzat nem vette igénybe a segítségét az elbírálás, a támogatások megítélése alkalmával, és kaotikusnak is titulálta a pályázati eredményeket. Egy templomtető felújítására tizenötezer lejt ítéltek meg, míg máshol egy templom előtti járda kiépítésére hatvanezer lejt adtak – szemezgetett a listából. Úgy vélte, az ő rálátásával méltányosabban is el lehetett volna osztani a szóban forgó összeget, hiszen tudja, melyik egyházközség hogy áll anyagilag.

Több témában is pályázhatnak

Simó Sándor unitárius esperes egyházbarátnak nevezte a megyei tanács hozzáállását. Szerinte a kis falvak is méltányolják a megyeelnök személyes jelenlétét a különféle beruházások felavatásakor. Kiemelte, több udvarhelyszéki, köztük a székelyudvarhelyi 2-es számú egyházközség is templomfelújításra, modernizálásra kapott támogatást.

Mátyás Károly főesperes köszönetet mondott a sok támogatásért, ugyanakkor elmagyarázta, miért adódtak gondok a tavalyi küküllőkeményfalvi és még két másik pályázat elszámolásánál. Ő maga minden tavasszal meg szokta látogatni a környékbeli egyházközségeket, felméri azok helyzetét, és őszintén el szokta mondani érdemes-e az adott közösségnek pályáznia vagy ildomosabb lenne várnia vele.

Kisebb munkák esetén azt szokta javasolni, még várjanak, hogy más, nagyobb összegű felújítást tervező egyházközségek biztosan megkapják a szükséges támogatást – ismertette. A jelenlévők nem tudták egyértelműen megmondani, melyik pályázó kapta a legnagyobb összeget, hiszen az egyházközségek más, programok szervezését támogató pályázatokban is részt vesznek, és akár többet is megnyerhetnek.

Támogatás számokban

A megyei tanács által elküldött összesítésben vannak érdekességek: a harangok automatizálására például az egyik unitárius templomnak három, míg a másiknak öt, a harmadiknak pedig hétezer lejes támogatást ítéltek meg. Az egyetlen zéró lejes tétel a pályázati listán a baptista egyházé, amely a szenterzsébeti imaház külső és belső felújítására igényelt megyei támogatást.

A székelyudvarhelyi egyházközségek és a hozzájuk tartozó udvarhelyszéki közösségek épületeinek felújításához a megyei tanács több mint kétszázezer lejjel járul hozzá. A Szent Miklós római katolikus plébánia kilencvenezer lejt kapott a parókia és a templom közti épület felújítására, továbbá tízezer lejt a felsőboldogfalvi harangok automatizálására.

A Bethlen-negyedi Kis Szent Teréz római katolikus egyházközség az orgona bővítésére harmincezer, a szombatfalvi Szent György római katolikus plébánia egy régi, két osztályos iskolaépület felújítására tízezer lejt kapott.

A Szombatfalvi Református Egyházközségnek a templom, az ülésterem, az orgona és a parókia felújítására mindössze tízezer, a Bethlen-negyedi, 3-as számú református egyházközségnek viszont a harangláb elkészítésére 35 ezer lejt szavaztak meg. Székelyudvarhelyi Református Egyházmegye Esperesi Hivatala nyolcezer lejt kapott a homoródfürdői vendégház fűtésrendszerének javítására, míg Madéfalva, Csíkszentmárton, Homoródszentmárton, Siménfalva, Szentegyháza és Gyergyószentmiklós egyházközségei működésének támogatására kilencezer lejt fordíthat.

A székelyudvarhelyi unitárius közösségek közül csak a Bethlen-negyedi, 2-es számú szerepel a támogatottak listáján: ők tízezer lejes támogatással szerelhetnek fel infravörös fűtésrendszert a templomban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."