Itthon » Közélet

421 küldött választja meg az udvarhelyszéki területi RMDSZ új elnökét

Konszenzussal hozta döntéseit az udvarhelyszéki tisztújítást koordináló Testület október 29-én, Székelyudvarhelyen megtartott ülésén.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. november 01., 11:00
1 hozzászólás. 


Kovács Péter ügyvezető alelnök, a Testület elnöke tájékoztatása szerint az ülésen döntöttek a Küldöttgyűlés (KGY) napirendjéről, a képviseleti normáról, valamint különböző határidőkről. Az elnökválasztásra azért kerül sor, mert Bunta Levente augusztus hónap folyamán lemondott tisztségéről.

A megbeszélés elején Verestóy Attila szenátor jelezte: annak ellenére, hogy az országos Ügyvezető Elnökség őt is nevesítette a Testület tagjaként, nem kíván élni a szavazati jogával, hiszen 11 polgármester és a székelyudvarhelyi RMDSZ szervezet felkérésére, vállalja a megméretkezést az elnöki tisztség elnyerésére. Az résztvevők egyetértettek azzal a javaslattal, hogy minden elnökjelölt tanácskozási joggal kapjon meghívást a testületi ülésekre.

Kovács Péter szerint a Küldöttgyűlés (KGY) várható időpontja november 26. vagy december 9, a Testület az erre vonatkozó végső döntést a napokban hozza meg, ezt követően sor kerül a tisztújítás hivatalos meghirdetésére is. A KGY napirendjén, az elnökválasztáson kívül, sor kerül a leköszönő elnök beszámolójára, az alelnökök, illetve a széki Ellenőrző Bizottság, Szabályzat-felügyelő Bizottság, valamint Etikai és Fegyelmi Bizottság megválasztására. A küldöttek eldöntik, hogy a Szövetség 2011. február 26-27-én sorra kerülő Kongresszusára az udvarhelyszéki régiók mindegyike hány személyt delegálhat.

A Küldöttgyűlés összetételének kialakításakor a Testület a 2008-as parlamenti választásokon elért eredményeket vette figyelembe: minden 100 szavazat után a településeknek 1 küldött nevesítésére van lehetősége. Ezen kívül normatív módon jutnak küldött-státushoz a széki Választmány tagjai. A szövetségi Alapszabályzat értelmében a választott küldöttek 15 százalékával megegyező mandátumra az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET) tesz nevesítést.

Az ügyvezető alelnök beszámolt az elfogadott határidőkről is: a KGY időpontja előtt egy héttel minden település, illetve az UIET le kell zárja a küldöttek nevesítésének folyamatát, ugyanez az időpont érvényes az elnökjelöltek jelentkezésére is. A széki Alapszabályzat értelmében az elnökjelöltek a jelölést elfogadó nyilatkozaton kívül, meg kell szerezzék a Küldöttgyűlésen képviselettel rendelkező legalább két testület támogatását, amelyek közül az egyik kötelezően települési támogatás kell legyen.

Az Ügyvezető Elnökség által kinevezett tisztújítást koordináló testület tagjai: Antal István parlamenti képviselő, Bálint Elemér udvarhelyszéki RMDSZ elnökségi tag, oroszhegyi polgármester, Bokor Botond fenyédi RMDSZ elnök, polgármester, Farkas Mózes Bögöz község RMDSZ elnöke, Katona Mihály udvarhelyszéki RMDSZ elnökségi tag, korondi polgármester, Kovács Péter ügyvezető alelnök, a testület elnöke, Verestóy Attila szenátor.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
gazsi
2010-11-01 12:38:24
Ez a z udéméré egyre inkább meglep és egyre inkább bebizonyitja, hogy bohózat az egész eljátszott demokratizmusa. A "Hogyan választott elnököt az RMDSZ?" vallomásában Kovács Péter elismeri, hogy egész Udvarhelyszéken 176 RMDSZ tag van. Ebből lesz most 421 küldött!!!! De az is csavaros deomokráciára vall, hogy a képviseleti arányt a legutóbbi parlamenti választásokon elért eredmények arányában osszák le. Csak az udéméré tagok szavaztak az udémérére? Ha meg nem, hogy lehet egy udéméré köldöttülésen azt képviselni aki nem tag abban a szervezetben? Végül is mit számit. Lényeg, hogy eljátszák a belső demokráciát és tagjai lehessenek minden népnyúzó, hazug kormánynak. Minden áron.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."