Itthon » Közélet

A balesetek elkerülése miatt kell kéményt tisztítani

A hideg idő közeledtével a balesetek elkerülése végett a kazánok, kályhák, kémények ellenőrzésére és tisztítására hívja fel a figyelmet a Sürgősségi Esetek felügyelősége.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/kemenyek1109
Itthon_Kozelet/kemenyek1109
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. november 10., 14:25
1 hozzászólás. 

Az utóbbi években csökkent a szén-monoxid mérgezések száma és a kéményeket, melegítő berendezéseket is gyakrabban ellenőriztetik az udvarhelyiek és környékbeliek. Egyre körültekintőbbek az emberek Székelyudvarhelyen és környékén, illetve a gázszolgáltató is többet ellenőriz, mint néhány évvel ezelőtt – tudtuk meg Orosz Lajostól, egy kéménysepréssel és szereléssel foglalkozó udvarhelyi cég vezetőjétől.

A helyzet azért is javult az utóbbi években, mert az újonnan épült házakba kötelező gázriasztót szerelni, sőt a régebbi épületekbe is egyre gyakrabban szereltetik fel a biztonságot jelentő berendezést. Emiatt csökkent a gázmérgezések száma, tavaly télen nem volt egyetlen halálos mérgezés sem a városban és környékén. A városban legutóbb 2008 januárjában volt halálos szén-monoxidmérgezés, akkor két fiatal hölgy halt meg.

Itthon_Kozelet/kemenyek1109

2007-ben egy idős férfi volt gázmérgezés áldozata, 2006-ben egy fiatal pár Ócfalván halt meg, egy évvel korábban pedig egy udvarhelyi nő hunyt el szén-monoxidmérgezésben. Az ilyen mérgezés a rossz, kitisztítatlan, beomlott, régi kémények vagy rosszul szigetelt csempekályhák miatt történik, amikor az égésből származó, színtelen, szagtalan gáz visszajut a lakófelületre.

„Bármilyen a kazán, fás vagy gázzal működő, kétévente kell ellenőriztetni, a kéményt pedig hathavonta" – közölte honlapunkkal Orosz, hozzátéve, hogy tudomása szerint a gázszolgáltató idén januártól sűrűbben ellenőrizte ezeket a dolgokat, mint korábban. Amennyiben két, egymást követő ellenőrzésen nincsenek rendben az előírt szabályok (kazánok leellenőrzése, kémény kitakarítása), a cég egy felszólítást követően megszüntetheti a gázszolgáltatást az adott ingatlanban.

Itthon_Kozelet/kemenyek1109

Orosz elmondása szerint naponta 2-3 családi házat ellenőriz, s tapasztalatai szerint az emberek körültekintőbbek ilyen téren, mint néhány évvel ezelőtt. Vannak olyan problémák is, mint amilyen a madarak fészkelése, ugyanis az összehordott ágak és más anyagok megakadályozhatják a gáz, a füst kijutását a szabadba – a városban évente kb. 5-10 olyan eset van, hogy madárfészket kell a kémény tetejéről eltávolítani. Falvakban az emberek legalább 80-90%-a napirenden van a kéménytakarítással és rendszeresen elvégezteti azt.

A Sürgősségi Esetek Felügyelősége közleményben hívja fel a lakók figyelmét néhány olyan szabály és előírás betartására, amivel megakadályozhatók a gázmérgezések, illetve a tűzesetek. Ilyenek a kémények és csempekályhák leellenőrzése, kitisztítása, a fűtőanyagok ezektől való távol tartása. Az égésből származó hamut megfelelő, szigetelt gödörben kell tárolni. A kéményeket be kell borítani nem éghető anyaggal, a tetőzet felett legalább fél méterre kell lennie a kémény nyílásának. A rezsók és más melegítők helyes használatával kapcsolatban a közlemény megjegyzi, hogy ezeket se tartsuk gyúlékony anyag közelében, s a meghibásodott elektromos készülékek használata is jelenthet tűzveszélyt.

Bár a tanácsok többsége akár magától értetődőnek, triviálisnak tűnhet, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a legtöbb baleset egyszerű, alapvető biztonsági szabályok be nem tartása miatt keletkezik.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
marton.mihaly
2010-11-11 10:56:58
En ezt mind megertem es elfogadom.Egy teefonszamot hol talalok?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."