Itthon » Közélet

Visszatér egykori iskolájába Toró Tibor atomfizikus

November 13-án érkeznek Székelyudvarhelyre a nemrég elhunyt Toró Tibor atomfizikus, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja hamvai.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. november 11., 12:07
1 hozzászólás. 

Toró Tibor professzor, bár életéből hat évtizedet a messzi Bánságban, a Temesvári Tudományegyetem katedráján töltött, ezer szállal kötődött a Székelyföldhöz, Udvarhelyszékhez és Székelyudvarhelyhez. A család gyökerei, mint a Toróké általában, Kányádba nyúlnak vissza. Toró Tibor, pedagógus szülők – a kányádi születésű Toró József és az etédi Szép Jolán – második gyermekeként, Énlakán született, gyermekkorát az erdővidéki Magyarhermányban töltötte, de az életre az útravalót a székelyudvarhelyi Református Kollégiumban szerezte, ahová – közvetlenül vagy gondolatban – élete végéig visszajárt erőt, hitet és kutatásaihoz ihletet meríteni.

Még életében megfogalmazta végakaratát, hogy testét ne a földbe helyezzék örök nyugalomra – nyughatatlan szelleme bezárva érezné ott magát – hanem hamvai szórassanak szét ott, ahol életében otthon érezte magát, többek között az Alma Mater környékén.

Bedohazi

Ezen végakarat jegyében hozza a család hamvait Székelyudvarhelyre, ahol szombaton, november 13-án 11 órakor, a Tamási Áron Gimnázium udvarkertjében, az 1950-es véndiákok közössége által az 50. érettségi találkozó alkalmával állított kopjafa tövénél, a család tagjai, osztálytársak, tanítványok, barátok és ismerősök jelenlétében eresztik szélnek Toró Tibor hamvait, főtisztelendő Borbély Gábor nyugalmazott főesperes és nagytiszteletű Hegyi Sándor lelkipásztor imái kíséretében.

Ezután a jelenlevők a Tamási Áron Gimnázium konferenciatermében emlékezhetnek az iskola egykori véndiákjára. Lőrinczi Mózes az osztálytársak és a farkaslaki Tamás Zoltán az egykori tanítványok nevében idézi fel szellemét, Bunta Levente polgármester az iskolaváros polgárai, dr. Balla Árpád pedig a MTA Köztestülete nevében búcsúzik. Emlékező beszédet mondanak még az elhunyt barátai, Borbély Gábor, nyugalmazott csíki főesperes és Lászlóffy Pál, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Bolyai Nyári Akadémia elnöke.

Ezt követően a család Toró Tibor hamvait szülőfalujába, Énlakára, majd Etédre viszi.

címkék: toro tibor

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
rozsdas
2010-11-11 19:21:12
Milyen pongyola módon és zavarosan fogalmaz a magát erdélyinek, magyarnak és nemzetinek valló vállalkozás. És milyen felületesek az újságírók. Legalább a bánság szót javítsátok ki könyörgöm, mert hasukat fogják a másodikosok. Szegény professzor úr...talán jobb is, hogy nem látja.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."