Itthon » Közélet

Megbeszélést tartottak az új tanügyi törvény körül kialakult politikai helyzetről

November 26-án, pénteken, Antal István parlamenti képviselő megbeszélést tartott az székelyudvarhelyi iskolaigazgatókkal, melyen az új tanügyi törvény körül kialakult politikai helyzetről beszélgettek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. november 29., 12:33
0 hozzászólás. 


A megbeszélésen részt vett Asztalos Ferenc, volt RMDSZ-es képviselő, a kérdéskör szakértője.

A képviselő tájékoztatta a résztvevőket arról, hogy a szerdai alkotmánybírósági döntés után elhárult az akadály az új tanügyi törvény életbe lépése előtt, az elmúlt három hétben sajnálatos módon az alkotmánybíróság egyik bírójának külön véleményét félremagyarázták a híradások. Ugyanis az alkotmánybíróság 4 bírója alkotmányellenesnek, 4 bírója alkotmányosnak minősítette a kormány felelősségvállalását a tanügyi törvény elfogadása érdekében, egy bírónak pedig külön véleménye volt.

A félretájékoztatás abban állt, hogy a külön véleményt a 4 alkotmányellenes minősítést jelentő bírák véleményéhez csatolták, ami nem felel meg az igazságnak. A különvélemény ugyanis arról szólt, hogy a kormány és a szenátus közt fenn álló jogi konfliktus a törvényt illetően azáltal feloldódott, hogy a két ház vezetése lehetővé tette a törvény szövegének ismertetését és vita nélküli vállalását a kormány részéről a két ház együttes ülésén. Minekutána az ellenzék bizalmatlansági indítványt kezdeményezhetett. Ez a rövid magyarázata annak, hogy szerdán, november 24-én az alkotmánybíróság zöld utat adott az elkezdett folyamatoknak.

Az iskolaigazgatók természetesen a kormány által előterjesztett és a képviselő ház által már jóváhagyott törvénytervezetet támogatják, melynek a kisebbségi oktatást érintő fejezete végre a magyar nyelvű oktatást a nemzeti közösségünk igényeinek megfelelően szabályozza.

A megbeszélésen az igazgatók továbbra is határozottan igényelték a nyáron drasztikusan csökkentett tanügyi káderek fizetésének a visszaállítását. A képviselő elmondta, sajnos a 2011-es évre január 1-től a tanügyben dolgozók számára is csak 15%-os béremelés válik lehetővé.

Az RMDSZ parlamenti csoportja ugyan az alacsonyabb fizetések magasabb százalékkal való növelését támogatta, de a nagyobbik kormánypárt az egységes, 15%-os emelés mellett döntött. Erről a kérdésről talán a 2011-es iskolai év kezdete előtt lehet újra érdemben tárgyalni, ha az előrejelzések valósak és a 2011-es esztendő első 3 negyedévében a gazdasági növekedés olyan szintű bevételhez juttatja az államkasszát, ami ezt lehetővé teszi.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."