Itthon » Közélet

Idén is tilos a petárdák árusítása

Magánszemélyeknek tilos a petárda árusítása, a megyében léteznek olyan cégek, ahol beszerezhetők a tűzijátékok, robbanóeszközök. Sőt, még a rendőrség is segít ilyet találni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2010. december 27., 15:08
1 hozzászólás. 


Kapualjakban, a városi piac környékén gyakran ráköszönnek az emberfiára a "Petárda!" szóval – lehet ezt köszönésnek is venni, de keringőre való felhívásnak is. A lényeg, hogy az esetleges vásárláskor az árus megbüntethető, mert a 2006 december 2-án érvénybe lépett 406-os számú törvény szigora elméletileg lesújthat rá. Gyakorlatilag azonban csak abban az esetben, ha az árusnak nincsen erre engedélye – márpedig a megyében csupán 3-4 olyan cég létezik, amelyik engedélyt kapott a megyei rendőrségtől a különböző tűzijátékok, kisebb robbanást produkáló, az évbúcsúztató hang- és fényprodukáló termékek forgalmazására.

Amennyiben valaki igényel az ünnepekre ilyen dolgokat, a megyei rendőrség illetékes osztályán segítenek neki megtalálni ezeket a cégeket, mert utóbbiak csak meghatározott helyen árulhatnak meghatározott mennyiséget – közölte honlapunkkal Gheorghe Filip szóvivő. Meglehetősen körülményes tehát a tűzijátékokhoz, petárdákhoz jutás, talán egyedül a tortákra helyezett kis tűzijáték vagy a csillagszóró az, ami szabadon beszerezhető.

Petárdához, nagyobb tűzijátékhoz az illegális hozzájutás módja és helye fentebb ismertetve volt – ellenőrzéseket a rendőrök ugyan végeztek a megye több városában is, de a szóvivő szerint rendellenességet, kihágást egyelőre nem tapasztaltak. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az illegális petárdaárusok karácsony után kínálnak nagyobb mennyiségben árut, az elmúlt években ebben az időszakban volt több nagyobb fogása is a rendőrségnek.

Az is kijelenthető, hogy a négy évvel ezelőtt érvénybe lépett jogszabály valamennyire visszaszorította a szilveszteri puffogtatást, a kereslet már nem akkora ezekre a gyerekes dolgokra, mint például tíz évvel ezelőtt volt – a törvény célja többek között az volt, hogy megelőzze az ilyen eszközök „jóvoltából" bekövetkezett baleseteket, sérüléseket.

Amint a gyakorlat mutatja, eddig minden árus mással volt elfoglalva, inkább a karácsony előtti vásárlórohamot állták a szeretet ünnepéhez kapcsolódó kínálatukkal, például fenyőfával. A „petárdaszezon" ezen a héten várható.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2010-12-27 15:36:04
Eleg lenne ha a fakabatok kimennenek a piacra es ott minden 'brazilnal' kapnanak jopar csomaggal. Es tudjak is a lelkeim, h kinel kell keresni az arut csak ugyebar a rendorseg is nyakig saras es minek most kimosakodni...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."