Itthon » Közélet

DML-izzók világítanak Székelyudvarhelyen

DML, azaz Digital Magnetic Light izzókat szereltek fel Udvarhely központjában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DMLizzo
DMLizzo
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 07., 15:57
2 hozzászólás. 


Eddig 40 új, modern 200 és 120 wattos lámpatestet szereltek fel városunk központjában, de a tervek szerint ezek száma 52-re nő. Az új technológia bevezetése a Seviep Construct KFT és a polgármesteri hivatal közötti gazdasági együttműködés eredménye. Az új lámpatesteknek, melyeknek darabja körülbelül 1050 lejbe került, számos előnye van a régiekhez képest, amellett, hogy kétszer annyi fényt termelnek, olcsóbb a fenntartásuk, jóval hosszabb az élettartamuk és környezetkímélőbbek.

DMLizzo

Indukciós fényforrásról lévén szó, kétszer annyi fényt termelnek, mint elődjük, a hagyományos nátrium- vagy higanygőzös fényforrás. Másik előnye az új lámpatesteknek, hogy azonnal újragyúlnak, tehát kimarad a régieknél tapasztalt 3-4 perc újraindulási idő, vibrálásmentes fényt bocsátanak ki, mivel 210 kilohertz frekvencián működnek a hagyományos 50-hez képest és hatásfokuk, ami a fénykibocsátást illeti, eléri a 92%-ot.

DMLizzo

A lámpák kicserélése nem okozott különösebb nehézséget: három nap alatt 40 darabot szereltek fel a meglévő karokra, a fennmaradó 12-t március végéig helyezik majd fel, tájékoztatott a Seviep ügyvezetője. A munkálatokat a polgármesteri hivatal előtti főtéren kezdték (Városháza tér) egészen a Vár utcáig, majd a Márton Áron téren folytatták egészen a bíróság épületéig (Kőkereszt tér), de fényárban úszik az Emlékezés Parkja körüli tér is a körforgalomig, következő lépésként a városközpont további részén és a Kossuth utcában is kicserélik a lámpatesteket. Egyébként a lámpák hatékonyságát bizonyítja az is, hogy a német E-On is ezt a technológiát alkalmazza, és például a Kínai Olimpián az olimpiai stadiont is ugyanolyan fényekkel világították meg, melyek hamarosan Székelyudvarhelyt borítják fénybe.

Ilyen ultra-hosszú élettartamú lámpák világítanak egyébként Ausztria több városában, Sanghaj utcáin, a San Francisco-i Golden Gate hídon, Magyarországon Siófokon és most már Székelyudvarhelyen is.


2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Jotunder
2011-01-08 19:59:36
Sanghaj ...
avatar
magyari58
2011-01-08 21:03:26
Gratulálok csak igy tovább.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."