Itthon » Közélet

Verestóy: Kelemen támogatása tény

Az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsa mai ülésén hozott határozatokat ismertette dr. Verestóy Attila szenátor, a HET soros elnöke.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/rmdsz2101
Itthon_Kozelet/rmdsz2101
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. január 21., 19:17
0 hozzászólás. 

A szenátor, Kelemen Hunor kulturális miniszter, Borboly Csaba, megyei tanácselnök és csíki területi elnök, valamint Bende Sándor gyergyói területi elnök ma, a Junior étterem konferenciatermében egy közös sajtótájékoztatón számoltak be az udvarhelyszéki és gyergyói szervezet tegnapi választmányi és a három területi szervezetet magába foglaló Hargita Megyei Egyeztető Tanács mai ülésén született döntésekről.

Bevezetőként Verestóy a három területi szervezetet magába foglaló, 15 tagból álló HET ülésének témáit (RMDSZ elnökjelölt támogatás, Hargita megyei projektek és ezek finanszírozásának módozatai, az egyszerűsített honosítási eljárás) és az ezekkel kapcsolatosan született határozatokat ismertette.

Itthon_Kozelet/rmdsz2101

Verestóy Attila és Bende Sándor

Az RMDSZ elnöki tisztségéért induló jelöltek közül a HET Kelemen Hunort támogatja a szövetség februári Kongresszusán. „Ez most már tény" – jelentette ki Verestóy. Beszámolt továbbá arról, hogy az ülésen több, Hargita megyét illető témát is megtárgyaltak és megvitattak. Így terítékre került a gyergyóremetei hulladéktározó projektje, az egyes fejlesztési tervek finanszírozását célzó kötvények kibocsátása, illetve az egyes megyei dekoncentrált intézményeknél fennálló „áldatlan" helyzet. „Van néhány olyan intézmény, például a Kataszteri, a Statisztikai Hivatal és a RAR, ahol olyan személy tölti be a vezető funkciót, aki nem látja el megfelelően a megye szempontjából a feladatokat" – fogalmazott a szenátor.

A HET az egyszerűsített honosítási eljárással kapcsolatosan született döntésének értelmében minden, RMDSZ vezető által irányított községben, az egyházi vezetők segítségével egy ügyintézést segítő irodát hoznak létre. Az irodák működtetésével kapcsolatosan természetesen egyeztetnek az illetékes magyar hatóságokkal is, így azok a személyek, akik ezekhez az irodákhoz fordulnak segítségért, ugyanolyan prioritásokat fognak élvezni, mint azok, akik az EMNT által létrehozott demokráciaközpontokat keresik fel.

„Szerintünk ez egy olyan nemes ügy, ami nem kisajátítható, nem egy kezdeményező csoportnak a privilégiuma. Ez egy feladat, amit mi kötelességünknek tartunk elvégezni és nem tagtoborzásnak szánjuk" – fejtette ki határozottan véleményét Verestóy.

Itthon_Kozelet/rmdsz2101

Borboly Csaba

A HET ülésén a Hargita megyei beruházásokról is tárgyaltak. „A lakosság életminőségének javítása minden szinten – ezt tekinti prioritásnak a Hargita Megyei Tanács" – hangsúlyozta Borboly, aki a különböző tervekről tájékoztatta a HET tagságát. A tanácselnök a Gyergyóremetére tervezett hulladéktározóval kapcsolatosan elmondta, amennyiben minden a tervek szerint halad, akkor már ebben az évben elkezdődik az uniós szabványoknak megfelelő létesítmény építése és jövő év második felében akár a működése is.

Az egészségügyi szolgáltatások javítása érdekében fontos a megyei tanács által működtetett tölgyesi és csíkszeredai kórház korszerűsítése. Az ehhez szükséges pénzalapok egy részét uniós pályázatok útján már sikerült megszerezni, de további anyagi forrásokra is szükség van. A megoldást az európai gyakorlatban már bevált, kötvényalapú pénzszerzésben látja a Megyei Tanács.

„Az elképzelés az, hogy a kötvénykibocsátásból származó pénzt olyan objektumok felépítésére használjuk, ami jövedelmet hoz" – tette hozzá Verestóy, aki szerint a beruházók bizalma kulcskérdés, de reális esélyt lét arra, hogy a kötvény „kapós legyen". Borboly hozzátette: a kötvények kibocsátása egy többlépcsős, hosszadalmas procedúra, de reményei szerint már az év folyamán sikerül az ügyet lebonyolítani.

Itthon_Kozelet/rmdsz2101

Kelemen Hunor

Kelemen Hunor a „példás módon megszervezett" küldöttgyűlésekért, a korrekt és szabályos módon lebonyolított szavazásért és a HET által ma megerősített többségi támogatásért mondott köszönetet. Az RMDSZ elnöki tisztségének megszerzéséért folyó kampány harcban szerzett tapasztalatairól szólva kifejtette: a nagy többség támogatja őt, a kampány, egy-két, „a szövetségen kívülről jövő gyáva és a valóságot nélkülöző esettől eltekintve normális keretek között zajlik".

Kelemen elismerte, hogy „az RMDSZ egyik legnehezebb időszakában" van, de ugyanakkor optimistán nyilatkozott a szövetség jövőjét illetően. „A február 15-16-i Kongresszus után egy olyan megújult csapattal, szemlélettel, struktúrával fogunk továbbmenni, ami tartalmazza és érvényesíti azt a három elvet, amit folyamatosan hangsúlyoztam: arányosság a döntéshozatalban, egyensúly és szolidaritás, mert egymásért felelősek vagyunk, közösség a másik nélkül nem tud érvényesülni".

Hozzátette, a tagság számbeli megerősítését, az RMDSZ-t korábban is jellemző sokszínűség kiteljesítését szintén fontosnak tartja. Verestóy ezt azzal egészítette ki, hogy „az RMDSZ nem pártként, hanem érdekképviseletként fogalmazta meg önmagát, amely politikai eszközökkel szolgálja a közösséget", ezért a szövetségben „helye van mindenkinek, aki ezért a közösségért és nem ellene dolgozik".



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."