Itthon » Közélet

Borboly Csaba: korszerű közigazgatás nélkül elképzelhetetlen a helyi autonómia

Csíkszeredában aláírták az e-Kormányzás projekt finanszírozási szerződését.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

E-kormanyzasiProjekt
E-kormanyzasiProjekt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 24., 11:09
0 hozzászólás. 


Valerian Vreme távközlési miniszter és Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke vasárnap, január 23-án Csíkszeredában aláírták az E-kormányzási rendszer kiépítése Hargita Megye Tanácsa intézményében című projekt finanszírozási szerződését. A projekt általános célkitűzése a közszolgáltatások elektronikus rendszerének létrehozása, a közintézmények hatékonyságának növelése, valamint az adminisztrációs döntési és ügyintézési folyamatok gyorsítása. Összértéke 6 062 626,60 lej (közel másfél millió euró), ebből a megyei tanács önrésze a jóváírható költségek 2 százaléka.

"A helyi autonómia elképzelhetetlen hatékony helyi közigazgatás nélkül" – jelentette ki Borboly Csaba, hangsúlyozva az e-kormányzási rendszer fontosságát a megye életében, amely révén az eldugottabb települések lakói számára is könnyebb lesz az ügyintézés.

A megyei tanács elnöke szerint fontos, hogy központilag is elismerjék, megértsék helyi törekvéseinket, ezért nagy jelentősége van annak, hogy a miniszter személyesen írja alá a szerződést a csíkszeredai megyeházán. Borboly Csaba azt is elmondta, hogy Hargita Megye Tanácsának pályázata a kiértékelőn kapott pontszámok alapján országosan az első tíz között szerepel, ráadásul a projekt Európai Unió által meghatározott négy szintjéből Hargita megyében a negyedik szintet valósítják meg.

E-kormanyzasiProjekt

A megyei tanács elnöke a szerződés-aláírás alkalmával átadta Valerian Vreme miniszternek az RMDSZ által készített javaslatokat a 2001/215-ös helyi közigazgatási törvény módosításához, amelyek a Belügyminisztérium által készített módosítójavaslatokat egészítenék ki. Borboly Csaba hangsúlyozta, hogy akárcsak az e-Kormányzás, ezek a javaslatok is a helyi közigazgatás hatékonyságát, következésképpen a helyi autonómiát erősítenék. A tanácselnök a tárcavezető támogatását kérte ahhoz, hogy a koalíciós partner Demokrata-Liberális Párt (PD-L) figyelembe vegye az RMDSZ ajánlásait, amelyek növelnék a helyi és megyei tanácsok döntéshozói kompetenciáját, bővítve a megyeitanács-elnökök, -alelnökök, illetve polgármesterek, alpolgármesterek hatáskörét. A javaslatok – amelyek hivatkoznak a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájára – azt is tartalmazzák, hogy korlátozni kellene az alkalmazottak által a közintézménynek okozott károkért való kártérítés mértékét az adott köztisztviselő meghatározott számú havi átlagjövedelmének összegére vagy a meghatározott számú országos átlagjövedelem összegére.

Beszédében Valerian Vreme miniszter gratulált Hargita Megye Tanácsa csapatának a nyertes pályázatért, és azt kívánta, hogy az állampolgárok minél nagyobb számban érezzék az e-Kormányzás pozitív hatásait. Közölte: az Európai Unió egyik célkitűzése, hogy tíz éven belül valamennyi polgárának szélessávú internet-hozzáférése legyen. A tárcavezető további pályázatokat ismertetett, amelyek a gyorsabb és könnyebb ügyintézést célozzák, ezek közül kiemelte az online kereskedelem és a kórházak elektronikus hálózatának fejlesztését.

Ladányi László Zsolt prefektus szintén üdvözölte, hogy megyénk lakói is haszonélvezői lesznek az E-kormányzás projektnek, akárcsak Moldován József, a Távközlési és Információs Társadalom Minisztériumának államtitkára, aki szerint Hargita megyében csökken a bürokrácia azáltal, hogy a lakosok interneten intézhetik majd ügyeiket.

E-kormanyzasiProjekt

Györgypál László megyei tanácsos bemutatta a projektet, amelynek használata egyszerű, hatékony és biztonságos lesz, a digitális aláírás bevezetésének is köszönhetően. A pályázati iratcsomót és a támogatási kérelmet a „Gazdasági Versenyképesség Növelése" Ágazati Operatív Program 3-as számú tengelye (Kommunikációs és Információs Technológiai Rendszerek Fejlesztése a Magán- és Közszférában – 2.1 beavatkozási terület, E-kormányzási rendszerek kiépítése és szélessávú internethálózatokhoz való csatlakozás) keretében nyújtotta be Hargita Megye Tanácsa. A projekt általános célkitűzése a közszolgáltatások elektronikus rendszerének kiépítése, a közintézmények hatékonyságának növelése, valamint az adminisztrációs döntési és ügyintézési folyamatok felgyorsítása. Györgypál László kiemelte, hogy az e-Kormányzás révén a lakosságnak lehetősége van a tanácshatározat-tervezetek online tanulmányozására és véleményezésére, beadványaikat, kérvényeiket benyújthatják, iktathatják utazás nélkül, ugyancsak interneten.

A projekt összesen 11 online szolgáltatást nyújt az állampolgárok, az üzleti szféra és az adminisztráció számára a következő területeken: építési engedélyek kibocsátása és a díjak kifizetése, urbanisztikai engedélyek kibocsátása és a díjak kifizetése, mozgássérült személyek jogainak biztosítása, beadványok és reklamációk online regisztrációja, az alintézmények és a helyi közigazgatási hatások jelentési tevékenységének kezelése, tej-kifli program, online felület biztosítása a megyei tanács határozattervezeteinek megvitatására, az alárendelt intézmények pénzügyi tevékenységének követése és a lakosság online tájékoztatása, vitafórum a közigazgatás működéséről, nyomtatványok letöltésének lehetősége a portálon keresztül, továbbá közhasznú információk közzététele az állampolgárok számára.

Az ünnepi eseményen jelen voltak Hargita megyei polgármesterek, a megyei közintézmények igazgatói, Antal István parlamenti képviselő, valamint Hargita Megye Tanácsa részéről Birtalan József megyemenedzser, aki maga is szorgalmazta a projekt megvalósítását.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."