Itthon » Közélet

Köztéri kunyerálás - kell és lesz megoldás, de...

Az immár „udvarhelyi specifikummá" vált köztéri koldulás megszűntetése - erről tartottak ma közös sajtótájékoztatót az önkormányzat és a vendéglátósok képviselői.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

VendeglatosTalalkozo
VendeglatosTalalkozo
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. január 26., 16:54
5 hozzászólás. 


A város látványos részein, a köztereken, a városközpontban, vagy éppen az „ eldugottabb" lakónegyedekben, bevásárlóközpontok parkolóiban, úton-útfélen kéregető roma (és nem csak cigány származású!) gyermekek mindennapos látvány és minden tisztes városlakót bosszantó jelenség is lett Udvarhelyen.  A világhálón és már egyes útikönyvekben is „reklámozott", városunk jó hírét, nevét cseppet sem öregbítő problémára hívták fel közleményükben a figyelmet és szorgalmaznak megoldást az udvarhelyi vendéglátósok.  A 40 udvarhelyi és környékbeli vendéglátós elsősorban a városvezetéstől vár orvoslást az ügyben.

VendeglatosTalalkozo

A koldulás témával kapcsolatos, megbeszéléssel egybekötött sajtótájékoztatóra ma délelőtt a Hotel Küküllőben került sor. A kezdeményezőket Hajdó Noémi, a Turisztikai Programok Fejlesztéséért Egyesület elnöke, Nagy György, a Gondűző étterem és panzió tulajdonosa, Kovács Barna, a Hotel Küküllő ügyvezető igazgatója, a polgármesteri hivatalt Bunta Levente polgármester, Tikosi László, a városháza műszaki igazgatója és Fülpesi Gyula, a szociális osztályának vezetője képviselték.

„Nem egy nemzetiségi csoport, hanem a jelenség ellen vagyunk. Úgy gondoljuk, hogy ennek megszűntetése a városvezetés hatáskörébe tartozik - hangsúlyozta Hajdó Noémi, aki - személyes tapasztalatát is beleszőve - röviden vázolta a kezdeményezés apropóját, lényegét.

VendeglatosTalalkozo

A kellemetlen, szégyenletes jelenség egyik állandó helyszíne a Szoborpark. Ez a Hotel Küküllő vezetőségének is mindennapos gondot jelentett tavaly. Ők a 112-es hívószámot, mint „bevált és tüneti kezelést" alkalmazták és ezt javasolják a városlakóknak is - közölte Kovács Barna, a szálloda ügyvezető igazgatója.

„Nem drasztikus megoldást várunk" - tette hozzá Nagy György, a Gondűző étterem tulajdonosa, aki szintén érintett az ügyben, hiszen, mint mondta volt rá eset, hogy az asztalok mellől kellett kitessékelni a kéregetőket. Fontosnak és hasznosnak értékelte a mai megbeszélést Bunta Levente polgármester, aki hangsúlyozta, a probléma megoldása nem a polgármesteri hivatal hatásköre és hiányolta a koldulás-ügyben a hatályos törvények szerint egyértelműen felelős rendőrség, csendőrség és a gyermekvédelmi hatóságok jelenlétét.

„Nem hárítom el ezt a feladatot, egyetértünk abban, hogy ezzel a társadalmi problémával foglalkozni kell és megoldásra is szükség van" - mondta az elöljáró.

A koldulás felszámolásának céljával a helyi tanács által 2009-ben létrehozott és tavaly októberig működő munkacsoport tevékenységével kapcsolatosan kifejtette: személy szerint „nem érezte igazán hatását a megbeszéléseknek".

VendeglatosTalalkozo

„A munkacsoport megelőző intézkedéseket foganatosított, így például szórólapokkal próbálták felhívni a városlakók és a turisták figyelmét arra, hogy ne támogassák a köztéri koldulást, azaz ne adjanak a kéregetőknek" - tette hozzá Tikosi László. A szociális osztály sem sokat tehet: „a szociális segélyt nem lehet megvonni azoktól a szülőktől, akik gyermekeiket az utcára küldik" - mondta Fülpesi Gyula.

„Tőlem konkrét megoldást várnak, de ennek az összetett problémának a kezelése nem a polgármesteri hivatal hatáskörébe tartozik. Nincsenek megfelelő eszközeink a megoldásra, a rendőrség, csendőrség egyelőre még nem a mi hatáskörünkbe tartozik, de azért tehetetlenek sem vagyunk" - fejtette ki a polgármester. Véleménye szerint jelen helyzetben két alternatíva van. Kiskapus és pénzfüggő megoldás, de célravezető lehet a közterek (Szoborpark, Patkó, Nyugdíjasok Parkja) őriztetése. A hivatal ez ügyben már tett lépést, decemberben egy őrző-védő céggel tárgyaltak. A másik a munkacsoport újraalakítása. Véleménye szerint ha a koldulás felszámolása „egy kézbe, az önkormányzat kezébe kerül", sokat segít a helyzet orvoslásán. Bunta  a  kolduló gyermekeknek a családjuktól való elszakítását sem tartja megoldásnak, csak igen indikolt esetekben.

„Ez egy összetett, bonyolult és kényes társadalmi probléma, amit nagy odafigyeléssel, minden tényezőt és a következményeket figyelembe véve kell kezelni. Érzem annak szükségességét és súlyát, hogy ezzel foglalkozzunk kell és várom a visszajelzéseket, javaslatokat a közösség részéről" - fogalmazott Bunta.


5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Csedo
2011-01-26 18:27:38
Igy az utolso idezethez annyit fuznek , hogy a Polgarmester ur rendkivuli modon kepes megallapitani a nyilvanvalot , mi is tudjuk , hogy egy bonyolult keresrol van szo es a sulyat is erezzuk nap mint nap.
A Javaslat a kozosseg reszerol az, hogy mivel a koldulas torvenytelen, be kell tartatni a torvenyeket, ugyhogy ha Polgarmester ur felhivja a rendorfonokot, akkor mar mindjart tobbet fogunk tudni. Biztos neki is lesznek epito jellegu javaslatai.
avatar
hahaha
2011-01-26 18:42:10
Kicsi csedoke! Aliasz JenofanTurbo2000!
A masik cikkhez irjal ilyen nagy okossagokat joe? :)
avatar
Csedo
2011-01-26 18:48:55
The ne mond meg hogy hova mit irjak, s ne becezz, me en se szoktalak. Es en elhiszem Buntanak h Jeno nem csinal semmit, ugyhogy keressunk mas megoldast vagy mas alpologarmestert vagy mindkettot, ugyhogy ha jenozni akarsz akkor the pobalkozz a masik cikk alatt. S ki kerem magamnak h Jenofannak nevezzel, mivel en se szoktam megalpitani igy a messzi tavolbol a politikai preferenciaid. :)
avatar
Csedo
2011-01-26 18:49:41
re:
Jah es tobb vagyok mint 1 mazsa ugyhogy kicsinek se nevezz.
avatar
Melcsi
2011-02-01 14:16:53
adozzak meg a koldulast is ...jovedelem utani ado....vagy nem? mint mas rendes embert...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."