Itthon » Közélet

Az EMNT-javaslatcsomag

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki szervezetének elnöksége több pontban megfogalmazott javaslatait a mai tanácsülésen terjeszti az önkormányzati testület elé.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

EMNT
EMNT
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. január 27., 11:21
1 hozzászólás. 


„Annak ellenére, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács eddigi javaslatait nem vette figyelembe a Városi Tanács, hiszen a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlések határozatait sem tűzték napirendre, a városi közbiztonságért létrehozandó munkacsoportba sem jelöltek ki képviselőket, mi folytatjuk az elkezdett munkát, és abból a meggyőződésből kiindulva, hogy javaslataink segíthetik mindennapi életünket, javítják a polgárok közérzetét, erősítik a nemzeti öntudatot, havonta megtesszük városunk működését javítandó kezdeményezéseinket.
Tisztelettel megkérem az önkormányzati testület képviselőit, hogy a javaslatokat vegyék be a következő, februári tanácsülés napirendi pontjai közé" - áll az EMNT udvarhelyszéki elnöke, Nagy Pál által szignált közleményben. A szerkesztőségünkbe ma eljuttatott levelet az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

1. Lakossági nyilvántartó iroda:

A 2004-es önkormányzati választások kampányharcának eredményeként nyílt meg a Kossuth utca 20. szám alatt a lakossági nyilvántartó iroda, ahol a személyi igazolvány mellett, az útlevelet is megkaphatták az udvarhelyiek. Időközben az iroda a rendőrség hatásköréből átkerült a Polgármesteri Hivatalhoz, az útlevél kibocsátás jogát újfent visszahelyezték Csíkszeredába, az iroda munkatársainak a száma három főre csökkent.

Így véleményünk szerint az emeleten (mozgáskorlátozottak és idősek számára nehezen megközelíthető helyen) működő irodákat összevonva, végleg a Városházára lehetne költöztetni a hivatal ezen tevékenységét.

Az így felszabaduló Kossuth utcai irodahelységekkel a város segíthetne néhány aktív, jobb sorsra érdemes civil szervezetnek, újabb lendületet adva működésüknek. Ilyenek lehetnek többek között hagyományőrző egyesületek, ifjúsági szervezetek, az Agora munkacsoport, természetjárók, galambászok, cserkészek, stb., de akár a Városházán működő pártirodák átköltöztetésében is segíthetne egy ilyen irányú döntés.

2. Anyanyelvhasználat, nyelvi jogok:

Az EMNT a 2011-es évben tevékenységét a Magyarnak lenni jó jelszó jegyében kívánja kifejteni, ezért hangsúlyozottan odafigyel a jogainkat, anyanyelvünket ért sérelmekre.
Az elmúlt években, - annak ellenére, hogy ezt még a törvény is biztosítja – sajnos jellemzővé vált, hogy az Önkormányzat, akárcsak a lakosság, cégek, intézmények nagy része, mintha öncenzúrát alkalmazna az anyanyelvünk használatának terén.

Románul folyik a levelezés az intézmények között, az intézmények és a polgárok között, román nyelven vannak a különböző űrlapok, román nyelven (vagy rosszabb esetben vegyesen) jelennek meg egyes reklámok, stb.

A helyzet gyökeres változást kíván, amiből az EMNT is kiveszi a részét, különböző figyelemfelkeltő akciókat szervezve, de tudatában vagyunk annak, hogy e téren csak a Polgármesteri Hivatal és a Városi Önkormányzat szándéka és ez irányú döntései hozhatnak eredményt.

Identitástudatunk önrombolásának a megállítása érdekében kérjük városunk Önkormányzatát, hogy dolgozzon ki egy stratégiát erre a problémára, mint ahogy erre már más városok, intézmények esetében létezik pozitív példa is.

Egyike az első lépéseknek lehetne pl. az, hogy az Önkormányzat döntései magyar nyelven jelenjenek meg (pl. a Polgármesteri Hivatal hivatalos lapjában).

3. Kell egy kis áramszünet?

2011-et írunk, de Székelyudvarhelyen évek óta még mindig gyakran előfordul, hogy a város kisebb- nagyobb részeiben „elveszik a villanyt".

Bizonyára mindannyian emlékeznek a múlt év júniusában bekövetkezett több napos áramszünetre, amikor – a hírek szerint – a trafótelepen történt meghibásodás és azóta is mindennapos eseménnyé váltak a meghibásodások, javítgatások.

Úgy gondoljuk, hogy a város lakói eleget vakoskodtak az „átkosban", ahhoz, hogy ezen esetek száma minimálisra csökkenjen és az arra illetékesek a problémát (problémákat) kiküszöböljék.

Ennek érdekében az a javaslatunk, hogy a város azzal az áramszolgáltatóval kössön szerződést, amelyik garantálja a hibák minimalizálását, illetve amelyik nagyobb meghibásodás esetén automatikusan tudja biztosítani az alternatív megoldást, valamint amelyik elkezdi a kábelhálózat földalatti lefektetését.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
konzervativ
2011-01-28 12:48:40
Ezt a ketszinu nepseget! Az EMNT egy Szekelyfoldi Onkormanyzati Nagygyulesen sem volt jelen, Tokes maga pedig nem jelent meg a budapesti SZNT ulesen, de ok beszelnek a hatarozatokrol, illetve az autonomiarol. Mulatsagos...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."