Itthon » Közélet

Lábát törte a jeges járdán, műteni kellett

Még mindig nem büntetett, csak felszólított a jeges járdák miatt a polgármesteri hivatal. Pedig balesetek történnek, súlyosak is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. február 03., 17:57
1 hozzászólás. 

Az ötven éves székelyudvarhelyi Péter Ildikó kedden, február elsején 18 órakor a Kornis Ferenc utcában gyalog közlekedett. A Villanytelep utcával való találkozásnál, egy üzlet előtt azonban elcsúszott a jégen és hatalmasat esett. Az „eredmény": jobb combcsontja eltört, másnap Csíkszeredában műtéten esett át.

Az elmúlt néhány napban, a hideg időszakban sajnos nem ez volt az egyetlen baleset – súlyosan vagy könnyebben több városlakó is megsérült a jeges járdákon. A városi kórház sürgősségi osztályának adatai szerint négy nap alatt körülbelül ötven olyan baleset történt, ami a jégnek, a síkos járda- vagy útfelületnek „köszönhető": kar- és lábtörések, boka- és csuklóficamok, rándulások.

Szasza

Egy jeges járda - hat hét járókeret, Fotó: André Krisztina

Megkérdeztük a polgármesteri hivatalt is, hogy a jeges járdák miatt idén osztottak-e ki büntetést. Ülkei Zoltán városgazdálkodási osztályvezető honlapunknak elmondta, hogy az elmúlt hetekben, napokban a hivatal munkatársai felszólításokat, illetve utolsó figyelmeztetéseket kézbesítettek, de pénzbírságot még senkire sem szabtak ki. Voltak olyanok, akik határidős – 48 órás, illetve néhány napos – figyelmeztetést kaptak, január elején összesen húsz magánszemélyt szólítottak fel. Az önkormányzat 2005/74-es számú határozata alapján a természetes személyek 25 és 250 lej közötti összegre bírságolhatók, a jogi személyek pedig 500 és 1000 lej közötti összeget kötelesek fizetni abban az esetben, ha a felszólítás után sem hajlandóak házuk, kapujuk elől eltakarítani a jeget és a havat.

Szasza

Fotó: Katona Zoltán

Alapvetően az a baj, hogy ha a frissen lehullt havat nem takarítjuk el, az letaposódik és néhány hideg napon belül vastag jégréteggé fagy. Ennyire alacsony hőmérsékleten, amilyenek az utóbbi napokban voltak, a sós lé sem használ, s a jégfeltörésnél a járdaburkolat is megsérülhet. Azonban az a kérdés is önmagát adja, hogy hány emberi sérülés kell még ahhoz, hogy észbe kapjunk és a ránk eső néhány méteren letörjük a jeget? S mikor fog – tavalyhoz hasonlóan – szigorúan, pénzbírságot kiosztva intézkedni a hivatal?



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2011-02-04 09:18:41
Jó dolog a figyelmeztetés, mert mindig azonnali eredményhez vezet.
Asszem már decembertől fel van dobva a téma. Nagyon jó. Mindjárt itt a tavasz addig kell még kibírni.
Egyébként a városnak is sok pénze lehet, megengedheti magának, hogy ülkei zoltánok és munkatársai figyelmeztetéseket írogasson munkaidőben.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."