Itthon » Közélet

Felavatták a Demokrácia Központot

Orbán Balázs születésének 182.évfordulóján ünnepélyes szalagvágással avatták fel hivatalosan az EMNT Vár utcai székházában működő Demokrácia Központot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

DemokraciaKozpont
DemokraciaKozpont
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. február 04., 08:09
0 hozzászólás. 


Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki szervezete által már egy hónapja működtetett, az egyszerűsített honosítási eljárásban 117 udvarhelyszéki település lakosainak segítséget nyújtó iroda hivatalos avatójának jelentőségét jelzi, hogy nem csak az EMNT, a politikai pártok, a helyi önkormányzat és egyházak, valamint civil szervezetek és a média képviseltették magukat az eseményen, Illusztris meghívottként volt jelen Balogh György, a Magyar Köztársaság csíkszerdai Főkonzulátusának konzulja illetve Békéscsaba, Keszthely, Tihany testvérvárosok polgármesterei is.

DemokraciaKozpont

A szalagvágást megelőzően ünnepi beszédet mondott és a demokráciaközpont tevékenységének fontosságát méltatta, az avató nem véletlenszerű, szimbolikus tartalmat hordozó időpontjára hívta fel a figyelmet, Balogh György konzul, László János, az EMNT székelyföldi régiójának és Nagy Pál, az EMNT udvarhelyszéki szervezetének elnöke. A magyar kormánynak a 2004-es ominózus népszavazás szégyenfoltját lemosó kezdeményezését üdvözölte Bunta Levente polgármester. Röviden méltatták a kettős állampolgárság jelentőségét a békéscsabai, keszthelyi és tihanyi polgármesterek.

DemokraciaKozpont

A Hotel Küküllőben megtartott, a hivatalos avatót követő sajtótájékoztatón Papp Előd, a székelyföldi demokráciaközpontok hálózatvezetője és Balogh György konzul az EMNT-t képviselő házigazdák, László János régióelnök és Nagy Pál udvarhelyszéki elnök társaságában számoltak be az irodák és a konzulátus eddigi tevékenységéről, a szerzett tapasztalatokról.

Az Erdély-szerte harmonikusan és a konzulátusoktól kapott visszajelzések alapján minimális hibaszázalékkal működő irodákban mindeddig összesen 20 ezer ügyfél fordult meg, ennek több mint fele a székelyföldi demokráciaközpontokat kereste fel. A konzulátusok számára összeállított dossziék száma 2000-hez közelít, ez kb. 3000 embert jelent - összegezte Papp Előd. Hozzátette: bár az alig egy hónapja működő, 117 települést kiszolgáló udvarhelyi irodában a nagy hidegek miatt a kezdeti 70-ről napi 40-re csökkent a kliensek száma,  a falujárások megkezdésével a munka megsokszorozódik, ezért hatalmas munka vár az iroda munkatársaira.

DemokraciaKozpont

"Az első hullám lejárt, a második most következik, hiszen már nálunk, az irodában is lehet időpontot előjegyeztetni a bukaresti, kolozsvári és csíkszeredai magyar konzulátusokra" - mondta Papp, aki szerint  már látványosan gyorsult aZ ügyintézés folyamata. Hangsúlyozta: fontos, hogy a rendszer üresjáratok nélkül, zökkenőmentesen működjön azért, hogy a körülbelül 650 ezerre becsült székelyföldi lakosból mindenki a lehető legrövidebb időn belül megszerezze a magyar állampolgárságot.

A városunkban is elérhető, fizetéses ügyintézés felett nem tört pálcát, de a demokráciaközpontok ingyenes szolgáltatásait javasolta az egyszerűsített honosítási eljárást kérvényezőknek Balogh György konzul, aki megerősítette a Papp által elmondottakat.

DemokraciaKozpont

„Az első hónapban a demokráciaközpontok által beküldött dossziék nem egészen másfél százaléka szorult, nem lényegbevágó, korrigálásra, míg a többi iroda részéről nagyon nagy százalékban jeleztek vissza kardinális, problematikus hibákat. Azt hiszem, hogy ez egy hihetetlen jó adat. Az irodákban nagyon felkészült munkatársak vannak. Csak azt tudom javasolni, hogy mindenki a demokráciaközpontokhoz forduljon" - fogalmazott a főkonzul.

Kérdésre válaszolva elmondta: aki most kér időpontot a főkonzulátusra, az szeptemberben kerül sorra. A nyolc ablaknál, két műszakban, reggel 8-tól este 7-ig tartó ügyfélfogadás folyamatos, a csíkszerdai főkonzulátus 40 munkatársa már több ezer kérvényt vett be. Egy, az országosan leadott kéréseket összesítő, pontos számadatot várhatóan csak év végén tudnak közölni, hiszen sokan Magyarországon nyújtották be az iratcsomóikat.

"A kettős állampolgárság kérdését az EMNT úgy kezeli, hogy Trianon korrekciója határmódosítás nélkül, gyógyír erre és a 2004. december 5-én történt gyalázatra is" - mondta László János régióelnök. Véleménye szerint a politikai szervezetek - és ezt üzenetként fogalmazta meg - nem azon kéne morfondírozzanak, hogy miért az EMNT-vel kötött a honosítás kérdésében a magyar kormány szerződést, hanem a konzul által is említett tévedések elkerülése érdekében inkább az egyszerűsített honosítási eljárásban segítséget nyújtó munkatársak szakmai felkészítésére kéne koncentráljanak.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."