Itthon » Gazdaság

Erre költ a megye 2018-ban

Az oktatásra már nem nagyon kell, több marad az utakra. Kisebb költségvetésből gazdálkodik Hargita megye.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

palfalviaszfalt05ufo
Az utakra költenek idén sokat, fotó: archívum/Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. február 08., 15:57
1 hozzászólás. 

Az idei évet kisebb összeggel, közel 228 millió lejjel kezdi a megye, mint a tavalyit, de ez még bővülhet az év során történő sikeres pályázatokkal és a tavalyi évről megmaradt többlettel - közölték a székelydályai megyei tanácsülés után.

Utóbbi összeg azután adódik hozzá a költségvetéshez, miután a képviselők elfogadják a tavalyi év zárszámadását és kiderül, pontosan mennyi megvalósítás történt meg a betervezettekből. Tavaly év elején 252 millió lej volt a megye költségvetése, az év végére majdnem 312 millióig csúszott fel ez a szám.

Az idei összegből 148 milliót működési, 79 milliót beruházási költségekre csoportosított a megyei tanács. Mindkét csoportból az összeg nagy százalékát, egy kérdőíves lakossági felmérés nyomán, az utakra fordítanák.

A működési költségek 23 százaléka a megyei tanács működésére, 6 százaléka a speciális oktatási intézményekre és a tej-kifli programra, majdnem 10 százalék a kulturális intézményekre, 8 az egyházi fizetések támogatására, 34 százalék a gyermekvédelmi hivatal működtetésére, míg 11 százalék útkarbantartásra és javításra van szánva.

A kulturális intézményeknek, kórházaknak, tehát a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó, de saját jövedelemmel is rendelkező intézményeknek, különálló költségvetésük is van, ami nagyjából 234 millió lej.

A működési költségekre 102 millió lej van előjegyezve, így 46 milliót, amely egy államilag meghatározott összeg, a hátrányos helyzetűek támogatására fordítanak. A tavalyihoz képest egy különbség van a költségvetésben minden önkormányzat szintjén, hogy az oktatási intézmények fizetési kerete többé nem folyik át az önkormányzatok költségvetésén, hanem a tanfelügyelőségeken keresztül direkt kerül az intézményekhez.

A helyes út

Ami a beruházási költségeket illeti, a 79 millió lejnek több mint 75 százalékát az utakra fordítaná a tanács, 14 százalékát az integrált hulladékkezelő központokra, 6 százaléka a kórházak fejlesztésére és kicsivel több mint 1 százalékot a hivatali beruházásokra költené el.

A költségvetés elkészítése előtt kérdőíves konzultációt indítottak a helyi és megyei tanácsosok, valamint a helyi önkormányzatok vezetői körében. A válaszadók túlnyomó többsége, több mint fele az utak állapotát tartja az egyik legégetőbb problémának.

Idén a megyei tanács szerint biztosított a finanszírozása a 123E jelzésű csíkpálfalvi útnak, a csíkcsicsói Olt-híd befejezésének, a hidegségi 127A jelzésű út és hídjai rendbetételének, valamint a Jávárdi patak menti, 127B út javítási munkálatainak, ez utóbbiak mind árvíz miatt megsérült útszakaszok. Helyi költségvetési forrásból fedezik a költségeit a Vasláb–Gyergyóújfalu közötti útszakasz korszerűsítésének, a 136A jelzésű, kőrispataki út felújításának, részben a kissolymosi út felújításának, valamint a 131-es megyei út felújítási tervének. Az országos fejlesztési, valamint az árvízkárok helyreállítására kiutalt költségvetési keretből finanszírozzák a 132-es megyei út támfalának javítását.

A 2018-ban indítható beruházások között szerepel a hargitafürdői és libáni út, az Újlakot, valamint Székelyderzset és Székelymuzsnát Maros megyével összekötő 134-es, illetve 133-as jelzésű út tervezése, a décsfalvi híd javítása, továbbá a 135-ös jelzésű megyei úton történő árvízkárok helyreállítása. Folytatódik a járdaprogram, az idei évben kezdődik a csomafalvi, gyergyóalfalvi, zetelaki, ditrói és oroszhegyi járdaépítési munkálat közbeszerzése.

Barti Tihamér alelnök tájékoztatta a testületet az ülésen, hogy Gyulafehérváron jóváhagyták a 131 - 133 - 137A megyei út Brassó megye határig történő felújítására vonatkozó pályázatot, már csak a bukaresti menedzsmenthatóság jóváhagyása van hátra. A További uniós alapokból finanszírozott útfelújításokra várhatóan az Európai Unió költségvetése kiigazítása után kerülhet sor, ez esetben további 3 útszakaszt újíthatnak fel.

Az ellenzék kampányígéretnek sejti

A költségvetés kapcsán Zakariás Zoltán és Nagy Pál az Erdélyi Magyar Néppárt megyei tanácsosai Vár utcai székházukban tartottak sajtótájékoztatót Székelyudvarhelyen. Miután ismertették a számadatokat, megosztották a bennük felmerülő aggályokat is.

A tanács elkötelezett vállalásai szerint 250 millió lejt fordít beruházásokra, és 45 millió lej utak karbantartására 2019-től 2021-ig, viszont a beruházásokra csupán 25 millió, míg a karbantartásra 16 millió lej a 2021-ig előirányzott összeg, tehát amire eddig van keret, a tanácsnak ugyanis a törvény értelmében egy előrejelzést is be kell nyújtania az elkötelezett vállalás meghatározása mellett. Az elkötelezett vállalás és az előjegyzett összeg közti különbség vagy uniós pályázatokból, vagy később átcsoportosított pénzekből lenne lehetséges.

Az óriási különbség miatt ezt Zakariás kampányígéretnek sejti. Elmesélte, egy vitája is volt volt Borboly Csaba elnökkel emiatt, aki 2017 elején 100 millió lejt állapított meg, mint utakra elköltendő összeget, ebből november végéig 12 milliót sikerült valóban felhasználni erre. „Nem talál, túl van fújva az egész" – magyarázta.

Nagy Pál elmondta, elég kevés szavuk van a megyei tanácsban, inkább asszisztálnak az RMDSZ frakció döntéseihez, de azért „sokkal jobb a hangulat", mint évekkel ezelőtt. Ő is úgy látja, a legérzékenyebb téma az útkérdés a megyei tanácsnál, megemlítette a tavaly év végi hótakarítással kapcsolatos botrányt.

„A megyeelnök elmondása szerint teljesen törvényesen igyekszik előre betervezni a liciteket, de a törvény kiskapuit kihasználva egyes cégek meggátolják, hogy időben neki lehessen fogni" – ecsetelte Nagy Pál az okot, amiért egy nyílt ülést is összehívtak, amelyen a tanácsosok mellett a licitre jelentkező cégek is részt vennének, és ahol tisztázódna, kinek van igaza és hol csúsznak el a dolgok.

Ők továbbra is igyekeznek odafigyelni, és tájékoztatni az embereket, de azt is megjegyezte, ketten nem tudnak mindent átlátni, ezért szeretnék, ha az emberek is tájékoztatnák őket problémáikról.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2018-02-10 22:19:31
Lesz majd flekkenezés, faluk ledér hölgyeinek meghágása, Borboly ünnepi szónoklata, de tisztességes út megint nem lesz, Ége, Dája és társaik a 19. század földútjain járnak még addig, amíg minden tűzhöz közeli gazember degeszre nem tömi a zsebét közpénzzel.
A székely vezetőség alávalóbb a sült románoknál.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."