Itthon » Közélet

„Bombát” találtak a városházán

Polgárvédelmi gyakorlatot tartottak csütörtökön délelőtt Székelyudvarhely több pontján – az akció helyszínei a városháza, egy középiskola és két cég voltak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

_I6R1T7fs2FI_TYtBI0l9IvI/AAAAAAAAGG8/gUK3i87hMgM/s640
_I6R1T7fs2FI_TYtBI0l9IvI/AAAAAAAAGG8/gUK3i87hMgM/s640
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 24., 15:10
1 hozzászólás. 

„Mi van itt, tessék mondani?" – kérdezte egy idős hölgy a Tamási Áron Gimnázium közelében 11 óra körül. „Már megijedtem" – tért vissza a nyugalma, miután megtudta, hogy polgárvédelmi gyakorlat, „aplikáció" van az iskolában és környékén, ahol a gépjármű-forgalmat is lezárták. Még azt megelőzően, az akció kezdetekor, délelőtt tíz órakor megszólalt a polgármesteri hivatal szirénája, a főbejáratot kinyitották és az alkalmazottak az utcára siettek. Hangosbemondón, két nyelven nyugalomra intették és arra kérték őket, hogy ne essenek pánikba.

Nemsokára rendőr- és mentőautók érkeztek szirénázva a helyszínre, egy tűzszerész pedig egy bombának látszó tárgyat hozott ki az épületből. „Lassabban!" – szólt rá egy fotóriporter a láthatóan siető tűzszerészre, aki egy speciális táskába helyezte a „bombát", majd elhajtott több szirénázó kísérő kocsi között.

_I6R1T7fs2FI_TYtAzga4E-I/AAAAAAAAGEo/fFZs0AJXKrs/s640

Fél órával később a Tamási Áron Gimnázium volt az újabb helyszín: a hosszantartó csengőszó után az iskola diákjai fejük fölé helyezett nagy füzetekkel hagyták el az épületet tanáraik kíséretében. Az épület melletti sportpályára vonultak, ahol hamarosan mentősök látták el a „sérülteket" – néhány kiválasztott diák „sebeit, töréseit" látták el, majd mentőautóba tették.

A következő helyszín a Septimia szabadidőközpont volt, ahol tűzoltósági gyakorlatot láthattunk, a déli órákban pedig a Coats cég udvarán fejeződött be a polgárvédelmi gyakorlat. Az épületeket itt is kiürítették, illetve egy vegyi katasztrófahelyzetet szimuláltak – a cég alkalmazottai távolról figyelhették, amint a hírszerző szolgálat védőruhába bújt tűzszerésze (hasonló ruházatot A bombák földjén című filmben láthattunk) egy gyanús csomagot kampós bot segítségével vitt az épület mellől a kiürített parkolóba – a csomag néhány másodperc múlva hatalmasat robbant. Akkorát, hogy a szomszédos napközi udvarán játszó gyerekek is megijedtek, sikoltozva futottak az óvónénikhez.

_I6R1T7fs2FI_TYtA_RW5pPI/AAAAAAAAGF0/BPauzzAVcEY/s640

A robbanást megelőzően kb. tíz perccel városszerte ismét felbúgtak a szirénák – ezúttal hosszasan, ami éles helyzet esetén a veszély elmúlását jelzi. Ami a szirénahangokat illeti, jó tudni, hogy az ún. előriasztás (ez légitámadás esetén van) hangja háromperces – a 32 másodpercnyi szirénahangot 12 mp csend követi, mindez még kétszer ismétlődik meg. A négy másodpercenként váltakoztatott szirénahang és csend (mindez tizenötször) jelenti a vészhelyzetet – ekkor óvóhelyre kell menekülni. A folytonos szirénahang a veszély elmúlását, az óvóhely elhagyását jelenti. Székelyudvarhely 18 szirénájának egyenkénti hatósugara kb. 600-800 méter, tehát hanggal teljesen le lehet „fedni" a város területét.

A csütörtöki gyakorlatsoron jelen voltak a Katasztrófalvédelmi Felügyelőség megyei vezetősége, illetve a rendőrség, a tűzoltóság, a Román Hírszerző Szolgálat helyi és megyei vezetői. A hivatal, az iskola, illetve a cégek polgárvédelmi felelősei a polgárvédelem egyezményes jelével (narancssárga köralapban kék háromszög) ellátott megkülönböztető ruházatot viseltek – az akció sikeresen zárult, minden tervezett gyakorlatot elvégeztek.

_I6R1T7fs2FI_TYtBECK4voI/AAAAAAAAGGY/MyriAOIAd1c/s640

A Japánban történt természeti katasztrófa, illetve a Líbia ellen megindult katonai akció következtében világszerte több helyen tartanak hasonló gyakorlatokat. Remélhetőleg minden a megjátszás szintjén marad és a napközis gyerekek megijedésén kívül nem történik nagyobb baj.

További fényképeket nézhet a polgárvédelmi gyakorlatról fotógalériánkban



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ooloo
2011-03-24 16:50:25
Reklám ingyé'...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."