Lazăr is Kövesi sorsára juthat

Az igazságügyi miniszter szombaton bejelentette, hogy vizsgálatot indít Augustin Lazăr legfőbb ügyész tevékenységének kiértékelésére. Kövesi leváltása is így kezdődött. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

lazar kiertekeles
Először Kövesi, most Lazăr következik? FOTÓ: dcnews.ro
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. augusztus 26., 21:50
0 hozzászólás. 

Tudorel Toader igazságügyi miniszter már korábban kilátásba helyezte a legfőbb ügyész tevékenységének szakmai vizsgálatát, most azt követően jelentette be az eljárás elindítását, hogy Darius Vâlcov, a miniszterelnök tanácsadója nyilvánosságra hozott egy titkos megállapodást, amely a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a legfőbb ügyészség között köttetett 2016 decemberében.

Az igazságügyi miniszter felidézte: a dokumentum szövegéből kiderült, hogy ez a megállapodás hatályon kívül helyezte a 2009-ben megkötöttet, amit március végén hozott nyilvánosságra a legfőbb ügyészség. A miniszter kifogásolta, hogy a legfőbb ügyész egy olyan megállapodás szövegét hozta nyilvánosságra akkor, amely már nem volt hatályban és elhallgatta az újabbat. Toader megállapította: az a tény, hogy a megállapodásban a „hatályon kívül helyezés” kifejezést használták, azt mutatja, hogy a felek törvényként tekintettek a titkos megállapodás szövegére.

Ez a most nyilvánosságra került megállapodás is azt szabályozta, hogy bizonyos büntetőjogi eljárásokban miként működik együtt egymással a legfőbb ügyészség a belföldi hírszerzés.

A PSD szerint a titkosszolgálat és az ügyészség összefonódása nyomán létrejött úgynevezett párhuzamos állam a titkos megállapodások alapján működött és megteremtette az alapot a visszaélés lehetőségére bizonyos büntetőjogi eljárásokban.

Célkeresztben az ügyészség

A legfőbb ügyészség és a Román Hírszerző Szolgálat közötti együttműködés a törvények betartásával történt - állítja Augustin Lazăr. A legfőbb ügyész szerint az ügyészség elleni újabb támadásnak vagyunk tanúi éppen akkor, amikor a romániai társadalom szempontjából óriási téttel bíró ügyek vannak kivizsgálás alatt, mint a forradalom, vagy az augusztus 10-ei erőszakos események ügye.

A SRI szerint nincs itt semmi látnivaló

Eduard Hellvig, a SRI vezetője pénteken este egy sajtónyilatkozatban arról biztosította a közvéleményt, hogy nincs már hatályban egyetlen olyan titkos megállapodás sem, amely az igazságszolgáltatásra vonatkozik.

Hellvig szerint a különböző jogszabályokat a megállapodások nélkül is alkalmazni lehetett volna, de korábban ez volt az állami intézmények egyik „hagyományos eszköze”, amellyel pontosították az együttműködésük keretét.

Kövesit is először „csak” értékelni akarták

Az ellenzéki pártok megalapozatlannak nevezték Toadernek a legfőbb ügyész tevékenységének kivizsgálására irányuló kezdeményezését, és szerintük a miniszter célja az, hogy Lazărt leváltsa és a helyére olyan legfőbb ügyész kerüljön, aki teljesíti a kormány parancsait.

Toader ilyen vizsgálat eredményeként kezdeményezte korábban Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes főügyész leváltását is, akit végül Klaus Iohannis államelnök július elején volt kénytelen meneszteni egy alkotmánybírósági döntés értelmében.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."