Itthon » Közélet

A Szejke útja: mitől fürdő a fürdő?

A gyógyvíztől, ami a földből jön és már Orbán Balázs is szívesen tepsedt benne – adhatnánk meg rá a gyors választ. Szerencsére a helyzet bonyolultabb.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/szejkefurdo0504
Itthon_Kozelet/szejkefurdo0504
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. április 05., 16:03
0 hozzászólás. 

A szejkefürdői strand évtizedek óta a város egyik kedvenc pihenőhelye, hiszen nyári időszakban, kedvező időben állandóan vendégek tartózkodnak a strandon.

Itthon_Kozelet/szejkefurdo0504

A strand vizét nemcsak a fürdőzők használták: az egykori pionírház itt is tartott ún. hajómodellező-versenyeket.

Itthon_Kozelet/szejkefurdo0504

A szabadtéri strand mai vize nem a gyógyvíz, ez egy másik forrásból jön. Kevés épület van már a környékén, a Szejkefürdő aranykorában állt, még Orbán Balázs által építtetett vendégfogadó, a különböző kisebb lakok már elpusztultak az évtizedek alatt vagy lebontották őket. Az első nagyobb szabadtéri medence valamikor a 20. század elején épült, mellette fából készült öltözőkabinok sorakoztak.

Itthon_Kozelet/szejkefurdo0504

Jelenleg a fürdőkádas épületen kívül egy lomtárnak használt ház van, illetve egy magántulajdonban levő épület, az egykori fürdőgondnoki lakás. A strand medencéje egyelőre üresen áll, még nem töltötték fel.

Itthon_Kozelet/szejkefurdo0504

A strand és a kádas melegfürdő bérlője több mint tíz éve Radi Gábor üzletember – kedd délelőtti terepszemlénk során ő mutatta meg, hogy jelenleg milyen felújítási munka folyik a mintegy negyvenáras strand területén. A nagymedence, a tulajdonképpeni strand május elején fog megnyílni, addig kialakítanak mellette egy homokkal beterített strandröplabda-pályát is, ez idén újdonság lesz. A melegvizes fürdő épületében belső munkálatokat végeznek, a tervek szerint április 18-án, hétfőn nyitják meg, addig az épület tetejét, cserepeit, kéményét is ki kell javítani.

Itthon_Kozelet/szejkefurdo0504

A gyógyvíz forrása az épület mögött van, abban a kőmedencében, amit még Orbán Balázs készíttetett – innen tör fel a jellegzetes szagú kénes, sós, 73 féle ásványi anyagot tartalmazó, 13 fokos gyógyvíz, ami reumára, porckopásra, bőrbetegségekre, idegrendszeri problémákra javallott. A gyógyvíz egy tartályba kerül, innen pedig szabadeséssel jut be az épületbe, ahol összesen tíz kezelőkádba kerül. Ami a kezeléseket illeti, egy fürdőkúra általában tíz-tizenöt alkalmat, egyenként 15-30 percet vesz igénybe. Egyszeri alkalom 10 lejbe kerül, de 80 lejes bérlettel tíz fürdőt is lehet venni – ezek a tavalyi árak, amik idén sem módosulnak.

Információink szerint a Borvíz Útja nevű projekt idei munkálatai – ami a környéket hivatott felújítani – a keddi nap folyamán kezdődnek.

A Szejke aranykora

A területet 1866-ban a lengyelfalvi báró Orbán Jánosné vásárolta meg, aki öt évvel később fiának, Orbán Balázsnak adta azt. A Szejkét a nagy székely író, politikus és tudós fejlesztette olyan fürdőteleppé, amelynek messze földön híre ment. Az ún. Attila-forrás köré építtetett egy kőmedencét, ezenkívül több meleg fürdőt, illetve egy nagyvendéglőt, villákat és parkot is létesített. A Nagymál oldalába sétányokat vágatott, a vendégek szórakozását még tekepálya és térzene is szolgáltatta. Ekkoriban (1871 és 1890 között) pecsétje is volt a fürdőtelepnek, Szejkefürdő Igazgatósága felirattal.

Itthon_Kozelet/szejkefurdo0504

Székelyudvarhelyről óránként omnibuszokkal lehetett kimenni a fürdőre. Orbán Balázs korából az azóta többször felújított nagymedence, az országút és a medence között lévő emeletes fürdőgondnoki ház, valamint a sírja előtt álló első székely kapu maradt meg a Szejke aranykorából. A többi épületet lebontották, a Szejkén átvezető országutat 1941-ben építették.

A régi szejkefürdői fotók Vofkori György: Székelyudvarhely – várostörténet képekben című könyvéből illetve Balázs Ferenc fényképésztől származanak.

További képek:



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."