Itthon » Közélet

Úristen, összement a Székelytámadt vár!

Így nézne ki Erdély, ha a liliputik megtámadnának, és minden látványos épületünket a saját méretükre alakítanák.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Eltörpülnek a nagyok fotó: Gál Előd
Eltörpülnek a nagyok fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2018. július 17., 18:22
0 hozzászólás. 

A várromok és az Eötvös József Szakközépiskola mellett új látnivalók várják Udvarhely központjában a turistákat, és a helybéli érdeklődőket. Szinte szükségtelen bejárniuk Erdélyt, kicsiben sok épületet megnézhetnek, ráadásul olyan perspektívában, ami élőben nem lenne lehetséges.

Makettpark11

A Székelytámadt várban múlt héten nyitották meg újra a Szejkefürdőre tervezett Mini Erdély Park egy részét, ahol a leghíresebb erdélyi épületek makettjeit nézhetjük meg a Legendárium csapatának köszönhetően. A legkönnyebben az iskola kapuján át juthatunk a helyszínre, – bátrabbak meg is támadhatják, vagy be is vehetik a várat, mert gyenge lábakon áll a védősereg – , elhaladunk a sportpálya mellett, majd a kézművesek kuckóit elhagyva, balra, a Telegdy bástyában találjuk meg a pici épületeket.

Makettpark06

Megnézhetjük a Tamási Áron Gimnázium kicsinyített mását a Szent Miklós plébániatemplom szomszédságában, a belvárosi református templomot, de távolabbi helyekre is elkalandozhatunk képzeletben: a vajdahunyadi vár, valamint a miklósvári Kálnoki-kúria is megtekinthető. A maketteket műanyagból készítette a székelykeresztúri származású Vajda Domokos és Németh Hajnal Auróra képzőművész, hangzott el a megnyitón.

Benne van a nevében: vár

A Székelytámadt vár felújítása hosszú távú projekt, számolt be Orbán Árpád alpolgármester. Nemrég adtak be pályázatot ezügyben, és biztatónak értékeli, hogy hat megye kilenc pályázata közül időrendi sorrendben a negyedik és a nyolcadik is udvarhelyi.

Makettpark01

Az első, mintegy egymillió euró értékű pályázat a vár és környékének, a Tó utcának a rendezését célozza díszvilágítással együtt, a második pályázat pedig a minifoci pálya közösségi térré alakítására, a Tompa László Általános Iskola és a park felújítására vonatkozik. Imádkozunk, hogy elfogadják – árulta el önkéntelenül a polgármesteri hivatal titkos városfejlesztő módszereit.

Fazakas Szabolcs, az Erdély multikulturális örökségét bemutatni szándékozó projekt ötletgazdája abban reménykedik, hogy ősszel elkezdődhetnek a szejkei borvízmúzeum szomszédságában a Mini Erdély Park építkezési munkálatai, ahol több mint 50 makett lesz látható, valamint a Székely Gőzös kicsinyített mása.

Makettpark03

Az Urban Design kft. által készített tervek kivitelezését nehezíti, hogy a terület műemlékvédelmi zónának számít, így sok engedélyt kell beszerezni hozzá. Nem giccset terveznek, hanem értéket teremtenek – mondta Fazakas korábban a Hargita Népe napilapnak.

Fazakasnak a távolabbi jövőre is vannak ötletei a várat illetően: gyerek-makettparkot létesítene, a székely erődítményeket rendes kőből készíttetnék el kicsiben, így egy középkori játszótér-felület jönne létre. Szerinte a várat rendezvénytérnek kellene használni.

A vár egyéb tevékenységekkel is csábít ezen a nyáron:

a 19 épületmakett közelében három faházikót állítottak fel, itt a szervezők szerint minden nap kézműves bemutatókat tartanak, a Tourinfo irodánál jelentkező kézművesek egymást váltják majd. Amikor arra jártunk, nemezelő, rézműves, népviseletkészítő tartózkodott bennük, de lesz bútorfestő is.

Makettpark14

A kézművesek nem otthon, vagy a műhelyben, hanem a házikókban dolgoznak, és kész termékeiket a helyszínen meg lehet vásárolni.

– A városba érkező turisták leginkább a népművészeti bemutatókat igénylik. Naponta szembesülünk azzal is az irodában, hogy elmondjuk a vendégeknek: ez itt a vár, de semmit nem tudunk megmutatni belőle – fejezte ki örömét Orbán Melinda, a Tourinfo iroda vezetője, hogy nem csak kívülről nézhető meg az épület, hanem aktív kikapcsolódást is biztosítanak benne a látogatóknak.

A Mini Erdély Park és a népművész látványműhelyek naponta 10-19 óra között látogathatók szeptember 30-ig, kedvező időjárás esetén október közepéig. Ha szeretnél még több képet látni róla, katt az Udvarhelyi Hírportál Facebook-oldalára.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."