Itthon » Közélet

Kerekerdő: visszaállítják a fakitermelés előtti állapotot

Fakitermelés zajlik a Kerekerdőn: az udvarhelyiek egyik kedvenc kirándulóhelye nem mutat jól, de hamarosan helyreállítják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/kerekerdo0604
Itthon_Kozelet/kerekerdo0604
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. április 06., 16:04
9 hozzászólás. 

Farakás, autó, feltúrt utak, a Medve nevű vadászkutya sírköve az út mellett két fenyő között kidőlve: néhány hete intenzív fakitermelés zajlik a Kerekerdőn, ezért a kirándulót fogadó kép eltér a megszokottól. Közben lövések dörrennek, a közelben levő alakulatnál gyakorlatoznak. Az út mellett építési törmelék, valakinek csak eddig jött el az autója, hogy terhétől megszabaduljon – ezt biztos nem a fakitermelők hagyták itt.

Itthon_Kozelet/kerekerdo0604

Ők csak levágják és behúzzák a fát az erdőből, újabb utat létrehozva az avarban, majd egymásra rakják a kitermelt tölgyet és gyertyánt. Kirándulók hívták fel figyelmünket erre az állapotra, azt is sérelmezve, hogy a Kerekerdő közelében van egy olyan hely, ahol nagy mennyiségben terem a sokak által kedvelt medvehagyma, s a fakitermelők több helyen ezt is felszántották.

Mint megtudtuk, a területen a polgármesteri hivatal saját erdői vannak, a hivatal azokból termeltet ki faanyagot. Simó Ferenc, a fa kivágását és szállítását felügyelő Homoród Erdészeti Hivatal erdészmérnöke honlapunknak elmondta, hogy április 15-ig van a vágás ideje, a faanyag kitermelését közbeszerzésen elnyerő cég e dátum után köteles visszaállítani az erdő, az út eredeti állapotát.

Itthon_Kozelet/kerekerdo0604

A munka ütemterv szerint zajlik, a szállítás folyamatban van. Mint Simó elmondta, ebben az esetben ún. tőáron való értékesítésről van szó, a fát a hivatal értékesíti a saját tulajdonában levő erdőből.


9 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2011-04-06 17:50:58
Na arra kivancsi leszek ,h minden a regi lesz e? Akkor fogjanak neki gyorsan fakat ultetni, mert a kivagott fat nem fogjak visszaultetni szoval az mar nem tud a regi lenni. Sok nyomorek szakember csak disznek van a varsoban. Jobb ha felrobbantjak egy bombaval az egesz kornyeket, mert ugy is sz*rik ra mindenki.
avatar
Vassilij
2011-04-06 22:22:25
ittmarmindentlehet?
:angry: na ezek azok a dolgok amiert keselni kene,es nem az utcan hanem a polgarmesteri hivatalban :!: most amikor vedeni kene amink van,a termeszetet ezen a tonkrement bolygon,most amikor ugy elloptak a hargitarol a fat hogy lassan tevekkel lehet sivatagi turat tenni most vagjak ki a varoshoz kozellevo mondhatni a varosiak erdejet a kerekerdot :!: felhaborito,folakasztanam az osszes enyves kezut aki a termeszet irtasabol gazdagodott meg.polgamreter urnak varnank a velemenyet,miutan elhejezte a bankszamlajan a kenopenzt :angry:
avatar
kszl
2011-04-07 08:09:43
Minden kivágott fa helyett 3 csemetét...
avatar
rozsdas
2011-04-07 09:13:06
Az erdő eredeti állapotát nehéz visszaállítani, hiszen azért mentek oda ezek természetgyilkolók, hogy megszüntessék annak eredeti állapotát. Minden kivágott fa helyett egy karóba húzott favágó mutatna csak megközelítőleg olyan jól, mint az eredeti állapot. Hitvány banda!
avatar
Vassilij
2011-04-07 10:17:16
re:
igyvan ahogy mondod rozsdas,de sajnos ha igyhalad ez a termeszetrombolas kornyekunkon is akkor lassan meg karo se marad amivel az urasagokat kilehetne tomni,hanyok ettol az egesztol amit az emberek buntetlenul megtehetnek,s ha a polgarmesteri hivatalban adnal ezert valakinek egy maflast akkor meglenne sertodve a torvenyek sotet pajzsa moge bujva rendorert kialtana es utana szamolna tovabb a kivagott fakbol levo zsebrevagott penzt,holvannak ilyenkor a zoldek,a termeszetszeretok,semmi tuntetes,szamonkeres,leirunk egyket velemnyt a neten,aztan minden mehet tovabb... :X
avatar
zterex1
2011-04-07 14:06:42
Én személyesen jártam az erdőben egy hete. Elmondhatom, hogy nagyon összetörték az erdő talaját. Sok fa kérgét is megsértették a kitermelés során.
Az erdőben néhol 1,5 m mély árkokat ástak a "TAFF" kerekei. Azt senki sem fogja tudni visszaállítani. Ráadásul keresztül - kasul van az erdő járva, mert több helyen is "tisztásokat" vágtak benne.
Szomorú.
avatar
BélaFaluró
2011-04-07 17:51:39
semmirekellők!
a medvehagyma védett növény.. riasszátok a temészetvédelmi felügyeleteket hogy rójanak ki büntetéseket.. de ne pénzben szankcionáljanak, hanem természetben.. azaz faültetés, az erdő visszaállítása és fokozott védelme!

az, hogy szudvarhelyen képesek gazdaságpolitikai megfontolásból tönkretenni a már ikonikussá vált erdőt és a messze-földön híres medvehagyma termő helyet nem a politikusok felelőssége, hanem a civileké, azaz a tietek kedves semmirekellő szudvarhelyi lakosok!
avatar
hahaha
2011-04-07 18:06:30
Kicsit a media jobban utana jarhatnka. Disznek vannak sokan a varoshazan??? Senki sem felelos ilyenkor, de a fizetest azt jol fel tudjak venni.
avatar
RottenAvar
2011-04-09 17:53:43
A múlt szombaton jártam arra a Póráz Klubbal, Agorásokkal és cserkészekkel szemétgyűjtési és csemeteültetési akcióra. Rettenet, mintha robbantottak volna.
Nem tudom elfogadni, hogy a gazdasági érdek előnyt élvez a természettel szemben. Ezeknek az embereknek semmi sem szent.
Megérdemli az emberi faj, hogy kihaljon.


Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."