Itthon » Közélet

Áprilisi tél - a baracknak nem jó

Lecserélted a téli gumidat? Van barackfád? Szereted a tavaszt, a kikeletet? Biciklizel? Megszívtad!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

AprilisiTel
AprilisiTel
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. április 12., 14:39
1 hozzászólás. 


A Bucsinon és a Kalondán nem, de a Tolvajos tetőn, illetve Csíkszereda bejáratánál fennakadások voltak a közlekedésben kedden reggel és délelőtt. Keddre virradóra ugyanis jelentős mennyiségű hó hullott Hargita megye területén, s ez nehézségeket okozott a gépjármű-forgalomban. Az autósorok, ha nehezen is, de eltűntek az utakról a déli órákra. Hótalanítani Székelyudvarhely környékén nem kellett, valószínűleg nem is lehetett volna, hiszen a hótalanítást végző cégekkel kötött szerződés március 15-én lejárt. Probléma ugyanakkor, hogy az autóvezetők egy része már nyári gumiabroncsokra váltott, s a csúszós, nedves, néhol vékony jégkéreggel bevont úttest bizony okozhat meglepetéseket – kedden délig azonban ilyen okból bekövetkezett súlyosabb baleset nem történt Ioja Viorel székelyudvarhelyi közlekedésrendészeti vezető szerint.

AprilisiTel

Ami a növények károsodását illeti, mivel tartós fagy nem alakult ki, nagy kár nem eshet ezekben – Jakab Árpád székelyudvarhelyi kertészmérnök tapasztalata szerint egyelőre nincs probléma e téren. Baj akkor lehet, ha tartós fagy alakul ki, mert a rügyek már kinyíltak és akkor jelentősen károsodhatnak. A mostani körülmények között bizonyos csonthéjas gyümölcsfák, például a barackfák károsodhatnak jelentősebben, de Hargita megyében évszázadok óta nem jellemző a baracktermesztés. Néhány díszbarackfa ugyan van, újabban kísérleteznek meghonosításukkal, de nem sok sikerrel. Csíkszeredában volt arra példa, hogy valaki barackfákat ültetett, de egy néhány évvel ezelőtti, több napig tartó mínusz hat foknyi hőmérséklet tönkretette a fákat.

AprilisiTel

A tavaszi természetjárást, kerékpártúrákat kedvelők számára sem jött jól az áprilisi tél – a kirándulók, túrázók a következő napokban sem tudnak hódolni szenvedélyüknek, mert az előrejelzések szerint hideg, esős, havasesős időjárásra számíthatunk, kisebb felmelegedést csak a hét végére, illetve jövő hét elejére jeleznek a meteorológusok.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pandietele
2011-04-12 19:55:08
..csak mondom...
Oroszhegyen ültettem 3 éve barackfákat és a tavaly gyönyörű volt a termés....

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."